VLADA - EIB : Unaprijediće infrastrukturu i bezbjednost saobraćaja

Ugovorom o garanciji koju je izdala Vlada za kreditni aranžman između Evropske investicione banke (EIB) i Željezničke infrastrukture (ŽICG), vrijednim 20 miliona EUR, unaprijediće se infrastruktura i poboljšati bezbjednost u željezničkom saobraćaju, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Radunović, koji je u ime Vlade danas potpisao ugovor, kazao je da se radi o projektu Željeznička infrastruktura III u iznosu od 20 miliona EUR, za koji je Vlada u skladu sa budžetom za tekuću godinu obezbijedila garanciju.

Ugovor, kao i sporazum o grantu za isti projekat potpisali su i potpredsjednik EIB-a, Dario Skanapieko i direktor ŽICG, Milan Čolaković.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,8 miliona EUR i u skladu sa tim Komitet investicionog okvira za zapadni Balkan odobrio je investicioni grant od 20 miliona EUR, dok će se za preostali iznos od 4,8 miliona EUR izvori finansiranja definisati tokom perioda implementacije projekta“, precizirao je Radunović nakon potpisivanja ugovora.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđena rehabilitacija pruge Bar-Podgorica-Vrbnica, sa ciljem da se uklone ograničenja brzine, poveća pouzdanost, smanje troškovi održavanja i poboljša bezbjednost u željezničkom saobraćaju.

„U okviru projekta finansiraće se zamjena signalno–sigurnosnih sistema u Željezničkoj stanici Podgorica, kao i sanacija prioritetnih tunela“, dodao je Radunović.

Skanapieko je kazao da EIB podržava projekte koji doprinose unaprijeđenju infrastrukture i ekonomije.

Skanapieko i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević danas su takođe potpisali finansijski ugovor u iznosu od 50 miliona EUR, što predstavlja prvu tranšu od ukupno planiranog kreditnog aranžmana od 100 miliona EUR.

Skanapieko je rekao da su potpisani bitni ugovori i sporazum o grantu koji pokazuju koliki značaj Evropska unija (EU) i ta institucija pridaju Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o tome u kojim oblastima možemo unaprijediti saradnju i identifikovali infrastrukturu, energetiku, kao i sistem za prenos vode”, rekao je Skanapieko.

EIB je, kako je podsjetio, od 2005. godine odobrio projekte Crnoj Gori u iznosu od 600 miliona EUR.

“Ugovorom sa IRF-om u iznosu od 50 miliona EUR, što je prva tranša od ukupnog kredita od 100 miliona EUR podržavamo sektor malih i srednjih preduzeća, što je ključno za unaprijeđianje zapošljavanja”, dodao je Skanapieko.

Čolaković je rekao da je danas veliki dan za tu kompaniju, jer je podržavaju Vlada i EIB za afirmaciju projekata koje će realizovati.

„Posvećeno ćemo raditi na njihovoj realizaciji. To je i obaveza zaposlenih da posvećeno rade, pri čemu ćemo naš kapacitet dokazati kroz rokove i ispunjavanje svih uslova ovih ugovora“, kazao je Čolaković.

Prema njegovim riječima, grejs period je šest godina, period otplate 25 godina, a kredit se može povlačiti u šest tranši, najmanja iznosi tri miliona EUR.

Vukčević je naveo da vjeruje da će brzo biti potpisana i druga tranša od 50 miliona EUR.

„Ovo je treći aranžman između EIB-a i IRF-a, prvi je bio u iznosu od 50 miliona EUR, drugi 70 miliona, a danas treći od 100 miliona EUR“, saopštio je Vukčević.

On je naveo da imaju izvanrednu saradnju sa EIB-om i zahvalio toj instituciji što pomaže rad IRF-a.

„Sve obaveze servisiramo uredno i u rokovima. Tako će biti u narednom periodu“, poručio je Vukčević.

On je ocijenio da će od tog aranžmana najveću korist imati crnogorski preduzetnici, kojima će ponuditi povoljne kreditne aranžmane i omogućiti što više novih radnih mjesta i dodatno stimulisati zapošljavanje mladih ljudi.

Komentari: 0

Novi komentar