Dva miliona eura za prve projekte prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova

Ministarstvo evropskih poslova organizvalo je danas u Podgorici konferenciju i informativnu sesiju o prvom Pozivu u okviru Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova 2014-2020, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Objavljeno: 20. 03. 2017 - 15:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su naveli, tom prilikom su potencijalnim korisnicima projekata i ostalim zainteresovanim predstavljeni programski prioriteti i pravila za dostavljanje projektnih predloga.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović podsjetio je da se novim Programom nastavlja uspješna saradnja Crne Gore i Kosova koja je otpočela još 2010.

- Naglasio je da su projekti značajno doprinijeli ostvarivanju konkretnih programskih ciljeva, uključujući i ekonomski razvoj programskog područja, zaštitu njegovog biodiverziteta i promociju održivog korišćenja prirodnih resursa, s posebnim akcentom na sektoru poljoprivrede i šumarstva i sektoru turističkog razvoja. Ministar Pejović je istakao da novi Program, ukupne vrijednosti od gotovo 10 miliona eura, pruža dodatnu mogućnost institucijama i organizacijama Crne Gore i Kosova da kroz zajedničke aktivnosti dalje rade na unapređenju kvaliteta života u prekograničnoj oblasti. Naglasio je da su sva tri programska prioriteta komplementarna sa prethodnim Programom, kao i sa nacionalnim strategijama obije zemlje – rečeno je na konferenciji.

2003mep

Realizacija prekograničnih projekata u oblasti promovisanja zapošljavanja i mobilnosti radne snage predviđa unaprjeđenje vještina i osnaživanje kapaciteta, dok će zajedničke inicijative u oblasti zaštite životne sredine dodatno doprinijeti integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja, upravljanju osjetljivim ekosistemima, kao i efikasnom korišćenju površinskih voda u cilju dalje valorizacije prirodnih resursa. Ministar Pejović je dodao da će zajedničke aktivnosti u okviru trećeg prioriteta biti usmjerene na podsticanje zajedničke prekogranične djelatnosti u oblasti turizma i kulture, koje podrazumijevaju angažovanje na promociji zajedničkih turističkih lokacija i novih lokalnih brendova.

- Zamjenik ministra u Ministarstvu lokalne samouprave Kosova Bajram Gecaj zahvalio je Ministarstvu evropskih poslova na kvalitetnoj saradnji, a Delegaciji Evropske unije na podršci koju pruža implementaciji Programa. Podsjetio je da je primarni cilj Programa da se unaprijedi zivot građana s obije strane granice, i pozvao je sve potencijalne korisnike da prisustvuju informativnim sesijama koje će biti organizovane u Bijelom Polju, Peći i Đakovici. V.d. generalnog direktora u Direktoratu za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći Katarina Živković predstavila je više pojedinosti o pravilima prvog Poziva, i podsjetila je prisutne da ovaj Poziv, ukupne vrijednosti dva miliona eura, ostaje otvoren do 25. aprila. Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Adrijana Miku podsjetila je na značaj regionalne saradnje, koja predstavlja jedan od prioriteta evropske agende proširenja. Ukazala je na zapažene rezultate koje Crna Gora ostvaruje u sprovođenju prekograničnih programa, i napomenula da je implementacijom preko 130 projekata, Crna Gora u značajnoj prednosti u odnosu na ostale države Zapadnog Balkana – stoji u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova.

 

 

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar