DARMANOVIĆ: Nemamo politički problem sa SAD-om, sjutra ratifikacija u holandskom Senatu

Nemamo nikakav politički problem u Americi, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović povodom činjenice da Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u još nije dobio "vizu" američkog Senata. Darmanović, koji će učestvovati na sastanku Anti-ISIL koalicije u Vašingtonu, danas jer razgovarao sa savjetnicom potpredsjednika SAD Majka Pensa. U razgovoru za Glas Amerike, Darmanović je potvrdio da su imali razgovor i na temu ratifikacije Protokola.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 20:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

-- Danas sam imao razgovore sa Andreom Tomson, savjetnicom za nacionalnu bezbjednost potpredsjednika Majka Pensa, tako da smo imali jedan veoma dobar razgovor i na tu temu. U Vašingtonu je jasno što znači pridruživanje nove članice NATO-a. Mi razumjemo da Senat ima veoma zauzetu agendu, da nije lako sva pitanja uklopiti u dnevni red, pogotovo kad nije uspjela da se stvar riješi u ovoj jednoglasnoj proceduri na kojoj insistira senator Mekejn. Ali, mi smo uvjereni da onog momenta kad predsjedavajući Senata, Mekonel, stavi ovu stvar na glasanje, da će ratifikacija crnogorskog protokola o članstvu u NATO-u dobiti ubjedljivu podršku koja uopšte nije u pitanju - kazao je Darmanović.

On je uvjeren da crnogorsko članstvo u NATO ima podršku američke adminisrtracije.

- Imamo podršku u Bijeloj kući i američkoj administraciji uopšte. U relevantnim sekretarijatima koji se tiču nacionalne bezbjednosti, Stejt Departmentu, Pentagonu... tako da, kao što sam već rekao, nema nikakvih problema oko naše ratifikacije u Vašingtonu. Može se desiti da postoje izvjesna odlaganja, ali smo mi sasvim sigurni da će stvar u Vašingtonu biti završena prije samita NATO-a - ocijenio je Darmanović.

Dodao je i da je procedura u Španiji gotovo završena.

- Procedura u Španiji je gotovo završena. Holandija ima specifičnu priceduru. Holandski Senat će sjutra glasati o našoj ratifikaciji i mi uopšte ne sumnjamo u ishod, ali onda počinje da teče jedan ustavni rok u kojem teoretski može da se traži referendum. Mi imamo povjerenja u demokratske procedure u svim zemljama, tako da ne vidimo da postoji nikakav ozbiljniji problem - kazao je Darmanović za Glas Amerike.

 

Komentari: 1

veliki getsbi

21. 03. 2017 - 06:45

Ovoh trenutka pročitah na inozemnoj tv da Državni sekretar Usa, Tilerson, u aprilu putuje u Moskvu. Ako CG do tada ne završi stvar postoji opasnost (i velika vjerovatnoća) da bi mogla biti tamo na tapetu kao roba kojom se trguje - ili kao "moneta za raskusurivanje" - kako se to kaže. Nadajmo se da toga neće biti.
Novi komentar