Raspisan javni poziv za odabir odgajivača pčelinjih matica za 2017. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru agrobudžetskog podsticaja unapređenju pčelarstva objavilo je danas Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za odabir odgajivača pčelinjih matica za 2017. godinu.
Objavljeno: 21. 03. 2017 - 16:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Registrovani pčelari koji posjeduju minimum 80 pčelinjih društava i adekvatnu opremu za proizvodnju pčelinjih matica imaju mogućnost da se prijave i učestvuju u odgajivanju pčelinjih matica. Na ovaj način ministarstvo pomaže pčelarima da po povoljnoj cijeni dodju do kvalitetnih selekcionisanih matica. 

Stoga je, u cilju podrške što većem broju pčelara, povećan ukupan iznos raspoložive podrške na 36.000 eura koja se odnosi na 9.000 odgojenih matica. Podrška ministarstva, po ovom javnom pozivu je četiri eura po odgojenoj, sparenoj, isporučenoj i preuzetoj pčelinjoj matici.

Odgajivači matica, koji ispunjavaju uslove poziva, počinju sa odgajivanjem matica nakon što potpišu ugovor sa ministarstvom i Savezom. U ugovoru se obavezuju da će vrijeme odgojiti dogovoreni broj pčelinjih matica. 

Odgajivači matica su dužni da predhodno, prije potpisivanja ugovora dostave plan dinamike isporuke i broj pčelinjih matica, uvjerenje o zdravstvenom stanju pčelinjih društava. U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma učešće u odgajivanju matica definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije, kao i obrazac zahtjeva za dodjelu podrške po ovom pozivu može se preuzeti sa web stranice ministarstva, kao i direktno u službenim prostorijama ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija, kao i kancelarijama Službe za selekciju stoke. 

Popunjen obrazac  zahtjeva zajedno sa potrebnom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva:  Ministarstvo  poljoprivrede  i  ruralnog   razvoja, zahtjev po Javnom pozivu za  odabir odgajivača pčelinjih matica 2017. godinu; Rimski trg br. 46,81000 Podgorica. Rok za prijavljivanje na javni poziv je 15. april 2017. godine.

Sve informacije u vezi sa pozivom mogu se dobiti direktno u Ministarstvu poljoprivrede na telefon 020-482/281, Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore na telefon 069-941/505 ili u kancelarijama Službe za selekciju stoke na telefon 020-265/337.

 

Komentari: 2

55,2%

21. 03. 2017 - 17:18

Sjedim prije neki dan na terasi hotela Crne Gore i porucujem caj. .Uz caj mi donose malu teglicu meda ,i pogledam ko je proizvodjac ,naravno uvoz iz Srbije .Pa je li moguce da nemamo dovoljno meda nego ga uvozimo .Ta mala teglica nema vise od 20 ml zar nemozemo naci naseg proizvodjaca meda da nesto tako proizvodi nego ga uvozimo .
Pcelar

21. 03. 2017 - 18:09

Sadrzaj te posude I nije bio med u cijelosti. Prijatelju, postoje industriske biljke kao sto su uljana repica I suncokret. I one se tretiraju pesticidima I antibiticima. A za njihove prinose pcele su krucijalne. Prinosi meda sa tih plantaza su ogromni. Of Ukraine koja je najvecci proivodjac meda of sunc. ii repice, pa dolje do Srbije I Hrvatske, tog meda ima u ogromnim kolicinama. U Srbiji rijetko kada otkupna cijena te vrste meda predje 2 EUR-a. Jer u sebi sadrzi tragove antibiotika Poput onog koji se koristi za ciscenje jezika beba a zove se Nistatin. E taj med, razrijedjen sa 50% secernog sirupa, ti si prijatelju dobio , I to ni manje ni vise nego Hiltonu. Kad inspeckicje budu radile detaljne, a ne povrsne analize ( sad traze samo traove polena u medu I ako ima, prolazi ) , e tad ces imati cisti Crnogirski med, ali , kosta ce. A I zasluzuje da kosta. Nas je najblji. Ne sto je nas, nego zato sto stvarno u Evropi jeste najbolji.
Novi komentar