Uvodi se hidroavionski prevoz u Crnoj Gori?

Ministarstvo održivog razvoja i turizma pripremiće tokom ove godine Studiju izvodljivosti projekta “Razvoj hidroavionskog prevoza u Crnoj Gori”. Studija će dati odgovor na pitanje da li je u Crnoj Gori opravdano uvođenje ove vrste prevoza koji postoji u svim mediteranskim državama.
Objavljeno: 22. 03. 2017 - 11:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo, Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona preporučilo je prošle godine Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Zajednici opština da predlože model uvođenja novih formi saobraćajne komunikacije  kao šrto su hidroavioni i interni helikopterski prevoz.

Osnovna prednost hidroaviona je da se mogu upotrebljavati svuda gdje ima dovoljno velike vodene površine. Zbog toga su se na samom početku razvoja avijacije gradili i veliki prekookeanksi hidroavioni, jer su oni u to vrijeme pružali veću sigurnost putnicima u slučaju kvara.

Hidroavion mora imati dovoljnu plovnost da pluta na vodi, ali s druge strane treba biti i aerodinamičan da može razviti brzinu koja mu je potrebna za uzlijetanje. Kako su to dva potpuno suprotna zahtjeva, upravljanje hidroavionima zahtjeva vještinu od pilota da zadrže stabilnost, naročito kod visokih talasa.

P.Z.

Komentari: 4

stop&go

22. 03. 2017 - 11:30

U uslovima guzvi i izuzetno nerazvijenog i moze se reci haoticnog drumskog saobracja sve sto bi rasteretilo saobracaj je od koristi. Samo od Jaza do BD u spicevima treba vise sati voziti stani-kreni . Bar ovi sto imaju para ha aerotaxi da ne cekaju.
flyaway

22. 03. 2017 - 13:17

Jeste, linija jadranski pojas rješava gužvu, prema unutrašnosti NK kada je potrebno, Skadarsko jezero -jadranski pojas za izlet :)
Pyer

22. 03. 2017 - 16:40

Pustimo sad avione nego davidimo oceteli one dvije pasarele izgraditi u Kotor jerbo nam normalnog zivota ljeti nema.Kruzera ce sve vise i vise biti iz razloga sto ne moraju da postuju regulacije EU luka kod nas.
CREED

22. 03. 2017 - 19:41

Odlicna ideja.Mozda i do Crnog jezera bude linija tokom ljeta.Samo da ne kupimo ove CRO avione, sto su zatvorili kompaniju zbog neodrzavanja i pada jednog aviona.
Novi komentar