Slovenija: Počela proizvodnja digitalnih nadgrobnih spomenika, cijena 3.000 eura

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, vredan 3.000 eura po komadu, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji sa tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.
Objavljeno: 26. 03. 2017 - 14:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog, na kojem je u mermeru ili kamenu obično uklesano samo ime i prezime i datum rođenja i smrti.

„Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti“, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života, ili to nakon njegove ili njene smrti može da učini rodbina.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbina, a cijena im je 3.000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči, pa uključuju prikaz snimljenih podataka.

(Tanjug)

Komentari: 3

Xaxa

26. 03. 2017 - 16:24

Ovo CE da ide ko' Alva
digitalne vence za slouence

26. 03. 2017 - 16:26

Slovenci su ruseci zajednicku domovinu govorili kako treba Srbe na vrbe a Bosnce u lance
komentatorka

26. 03. 2017 - 16:43

Blago njima...
Novi komentar