Luka Bar na prekretnici: Privatizacija ili status quo?

Rijetko se u Crnoj Gori vlast i opozicija mogu dogovoriti oko nečega. Ovog puta, u barskom parlamentu jednoglasno su tražili da se odloži prodaja Luke Bar. Hoće li Vlada čuti njihov glas – vidjećemo sljedeće sedmice. Iako nije obavezujući za Vladu, ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da treba uvažiti jednoglasan stav odbornika u barskom parlamentu, "tim prije što su to legitimni predstavnici građana i zaposlenih u Luci Bar". On je za naš portal rekao da se ne protivi prodaji manjinskog paketa akcija, pod uslovom da država ostane većinski vlasnik Luke Bar.
Objavljeno: 31. 03. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjet za privatizaciju i Vlada će se tada izjasniti o ishodu pregovora sa poljskom kompanijom "OT Logistics", jedinim ponuđačem na tenderu za privatizaciju Luke Bar i željezničke kompanije "Montekargo". Poljaci bi za paket od 30 odsto akcija Luke Bar trebalo da plate 8,52 miliona eura, dok ugovorene investicije prema obavezujućem programu za period od tri godine iznose 14 miliona eura. Ranije je saopšteno i da postoji mogućnost da otkupe dodatne akcije i postanu većinski vlasnik. Da li je ovo samo prvi korak i da li država ima interes da potpuno izgubi kontrolu nad lukom?

Odbornici od Vlade traže da se obustavi prodaje akcija Luke do završetka rekonstrukcije pruge Bar – Beograd i izgradnje autoputa Bar – Boljare, jer je, kako ističu, nakon toga realno očekivati rast vrijednosti akcija i imovine Luke, a samim tim bi i kupoprodajna cijena bila značajno veća.

Na oprez upozoravaju i iz Udruženja pomorskih agenata i brokera Crne Gore, koje okuplja pomorske agencije iz Bara. Kažu da su zabrinuti za sudbinu Luke Bar, čijom bi privatizacijom moglo da bude značajno ugroženo poslovanje pomorskih agencija, špediterskih i kontrolnih kuća.

Predsjednik Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju Branko Vujović je za Portal Analitika ranije kazao da zaključak barskog parlamenta nije obavezujući za Vladu.

3103brankovujovic

- Mislim i da je preuranjen, jer o ishodu pregovora tek treba da se izjasne Tenderska komisija i Savjet naredne sedmice, a potom i Vlada - naveo je Vujović.

Odbornica u barskom parlamentu iz redova SNP-a Snežana Jonica je na to odgovorila da odbornici znaju da zaključak nije obavezujući i poručila da bi "dobro bilo da Tenderska komisija zna šta je dobro za Crnu Goru i Bar, a šta nije".

- Za svaku normalnu Vladu jednoglasan zaključak parlamenta je ozbiljna opomena i jasna poruka da u ime onih koji su stvarali, gradili i čuvali Luku Bar imamo pravo da onima koje je zakon, nažalost, ovlastio da je prodaju, tj. predaju ili poklone, kažemo da dobro razmisle šta rade - napisala je Jonica na svom Fejsbuk profilu.

3103snezanajonica

Iako nije obavezujući za Vladu, ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da treba uvažiti jednoglasan stav odbornika u barskom parlamentu, "tim prije što su to legitimni predstavnici građana i zaposlenih u Luci Bar".

On je za naš portal rekao da se ne protivi prodaji manjinskog paketa akcija, pod uslovom da država ostane većinski vlasnik Luke Bar

-To je jedan od par excellence primjera državnog monopola i treba biti vrlo oprezan prilikom prodaje Luke Bar. Treba, prije svega, izbjeći negativne posljedice takvih privatizacija. Ne vidim da je problematično što se u ovom trenutku prodaje manjinski paket akcija Luke Bar, ali ako bi se naknadno omogućilo investitoru da otkupi još akcija i postane većinski vlasnik treba imati u vidu da će akcije Luke sigurno dobiti na vrijednosti obnovom pruge Bar – Beograd i izgradnjom autoputa. Dakle, ako je prodaja manjinskog paketa akcija poljskom investitoru uvod da se na mala vrata proda većinski paket, onda je to loš potez - ocijenio je Drecun.

3103predragdrecun

Prodaja lučke infrastrukture počela je još 2013. godine, tako da je prodaja Poljacima 30 odsto akcija nastavak tog posla. Tada je većinski paket akcija kompanije Kontejnerski terminal, nastale segmentacijom Luke Bar, prodat turskoj kompaniji "Global Ports" za osam miliona eura.

Da li treba prodati lučku infrastrukturu, pitanje je koje muči i naše susjede. U Hrvatskoj i Sloveniji su luke i dalje u državnom vlasništvu. Hrvatska vlada je lani najavila tender za prodaju Luke Rijeka, ali se kasnije predomislila nakon što je Evropski parlament podržao uključivanje pomenute luke u prometni koridor Baltik – Jadran.

Grci su Luku Pirej prodali Kinezima, nakon što su bili na ivici bankrota.

Siniša GORANOVIĆ

Komentari: 10

KTGT

31. 03. 2017 - 08:59

A gdje ste bili kad je sve ovo počelo, kad je jedinstvena luka razbijena, podijeljena na dva sumanuta dijela u okviru istog prostora, da jedan dio postane konkurencija drugome. Pa je onda KTGT, i to većinski paket akcija, praktično poklonjen Turcima, za još manje para nego što je ovo što se sada planira sa Lukom Bar. A niko više i ne spominje da je KTGT bio dio te iste Luke, da je to ista infrastruktura, finansirana i građena na isti način, da su prvobitni zaposleni u tom KTGT-u bili oni isti radnici koji su stvarali i gradili jedinstvenu luku- sada bačeni na milost i nemilost Turcima.
dali

31. 03. 2017 - 10:27

TAČNA INFORMACIJA JE DA LUKA BAR SADA DOBRO POSLUJE ,A I TO ŠTO ALUMINIJUM NA SVETSKOJ BERZI ZNAČAJNO POSKUPLJUJE KAO I TO ŠTO REČE JEDAN DA TREBA DOBRO RAZMISLITI ZAŠTO ONDA AUTOPUT I ŽELJEZNICA JER JEDNO BEZ DRUGOG NE MOŽE .PRODATI SADA NIJE VRIJEME JEDINO OVIMA ŠTO SE ŽURI JE NEŠTO SUMNJIVO USTVARI NIJE SUMNJIVO NEGO ZNAMO SVI ZAŠTO I KO IMA KORISTI. NE TREBA PRODATI ,OK DATI KONCESIJU NA ODREDJENI PERIOD NE VEĆI OD ZAVRŠETKA AUTO PUTA PA AKO TREBA PRODUŽITI .NIJE AUTO PUT NAMJENJEN SAMO PUTNIČKOM SAOBRAĆAJU VIŠE JE ISPLATIV ZA TRANSPORT ROBA .
dali

31. 03. 2017 - 10:30

JOŠ JEDNO ,SAMO DA NIJE OPET PRODA SE VEĆINSKI PAKET ,PA SE VLASNICI DOVEDU U SUMNJIVE POSLOVE I NA KRAJU PEJOVIĆ KUPI I SPASI LUKU BAR OD PROPADANJA I TAKO NA MALA VRATA I JOŠ PONOSNO ,SPASIO RADNIKE I LUKU BAR .
Bodin

31. 03. 2017 - 10:47

Daj da stavimo čitavu državu na privatizaciju... što će nam luka... što će nam država?
CG

31. 03. 2017 - 11:08

O kakvom "dobrom poslovanju" luke se priča. Ko je ovđe lud? Što se ne kaže koliki je godišnji pretovar ostvaren u 2016, pa onda to uporedite sa konkurentskim lukama i biće sve jasno. Luka Bar trenutno samo preživljava, a sva ova priča je usmjerena na očuvanje statusa quo i licnih interesa.
Svi vi koji ste

31. 03. 2017 - 11:30

komentarisali uradili ste to po principu "džabe ste krečili", jer se još nije glasnuo Boban Bgd. Njegova se pita.
Boban Bg

31. 03. 2017 - 14:07

Pa samo ću da se nasmijem na to da će autoput Bar - Boljare podići cijenu luci. Hahahahaha...! Znate li koji je naskuplji transport poslije avionskog? Recimo da je željeznički transport oko šest puta jeftiniji od drumskog, pa je željeznica ta koja je važna za luku. Vidi se da se razumijete u ekonomija kao Marija u krivi ... I naravno da treba čitavu privredu privatizovati jer je tako ona najefikasnija. Samo ludaci ulažu ogroman kapital da bi nešto uništili. Svi ulažu da zarade. Samo se još u socijalističkoj svijesti priča o ekonomskom suverenitetu i sličnim glupostima. Koštunica je poklonio Miškoviću C - market jer je iste takve pameti, a ovaj ga je prodao Delezu za deset puta veću cijenu. Mislite o tome kad se bavite stranim ulagačima i zazivate da domaći kupuju preduzeća. I, što reče Vladimir Gligorov, suverena je ona zemlja čije firme ostvaruju profit.
Misko

31. 03. 2017 - 13:25

Da se razumijemo Braski parlament je glasao jednoglasno isto kao poslanici u Skupstini CG o naknadama Majkama sa vise od tri djeteta,radi svojih licnih i usko partijskih interesa,sto nema nikakve veze sa ekonomijom vec cisto populisticko ponasanje neodgovornih poslanika.Znaci prosperitet Luke Bar moze da bude samo privatizacija,ali i samo renomiranim investitorima,jer u protivnom ce sama sebe pojesti,i na kraju ce biti na grbaci drzave Crne Gore!!!!!
naivna glava

31. 03. 2017 - 20:00

kao dobar mali akcionar citam pa nesvatam ni sta se to pise ni gdje sam.Eto nesto se jos po odavno prodalo Turcima i sada bog zna kome i pitam gdje sam tu ja.Znaci svasta se tu krcmi a na mom tekucem racunu od onog buma sa akcijama ni cenat nije doso.Parcala se LB ovako-onako da covjek nemoze uci u kraj pa i ove price za male vrabce bacam niz potočić.Ako ima malih akcionara da su nesto dobivali molim da se oglase i time ćemo povjerovati u papirčine koje posjedujemo.SVE JE ŠARENA LAŽA KAO NA POČETKU ...
talasanje

31. 03. 2017 - 20:20

Tacno je da se izvozi aluminijum i cink&olovo al se nezna ko to izvozi.Sve se radi na nekakvu brzinsku nejasnocu.Oko KAPa sve je vise korova ,dovod el.energije do GRADIROVIH rudnika jos je na krivim drvenim stubovima a korozija u barskoj luci širi se kao šuga.Sve je enigmatično..
Novi komentar