Vučinović: HGI očekuje još mjesta u Vladi

Hrvatska građanska inicijativa očekuje da će dobiti još mjesta u vlasti, u skladu sa koalicionim sporazumom sa Demokratskom partijom socijalista, i to je u fazi realizacije, kazala je za Dan predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministarka bez portfelja Marija Vučinović.
Objavljeno: 02. 04. 2017 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Hrvatska građanska inicijativa učestvuje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u skladu sa koalicionim sporazumom. Ostala mjesta predviđena istim sporazumom su u procesu realizacije. Istakla bih da HGI, pri odabiru kadrova, u prvi plan stavlja stručnost i profesionalizam - navela je ona, bez preciziranja o kojim se pozicijama radi.

Dalje je dodala da Ministarstvo bez portfelja, kojim rukovodi, ne zaostaje u nadležnostima, obavezama niti u aktivnostima u odnosu na resorna ministarstva.

- Za razliku od drugih resora, Ministarstvo bez portfelja u okviru svojih nadležnosti primjenjuje donesene uredbe resornih ministarstava, jer samo ne donosi akte, niti odluke, kao ni predloge zakona. Kao ministarka sam član Komisije za politički sistem koja ima širok djelokrug obaveza i aktivnosti od suštinskog značaja za funkcionisanje države u cjelini. Predsjednica sam Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, u okviru koje je izrađen plan aktivnosti koji se sprovodi planiranom dinamikom. Takođe, ne manje važno, članica sam Kadrovske komisije, kao i Komisije za raspodjelu sredstava tekuće budžetske rezerve. Kao ministarka u drugom mandatu, intenzivno radim na proširenju modela saradnje, posebno u odnosima sa Republikom Hrvatskom, kao članicom Evropske unije kako bi Crna Gora u što kraćem roku postala punopravna članica NATO-a i Unije. Dolaskom novog amabasadora Republike Hrvatske u Crnu Goru integracioni proces je intenziviran - kazala je Vučinović.

Što se funkcionisanja izvršne vlasti tiče, ona navodi da Vlada Crne Gore ima zacrtan godišnji plan i aktivno radi na njegovom sprovođenju. To je i zaključak poslednje sjednice Vlade.

- Poseban akcenat je stavljen na ekonomski plan, gdje su vidni razultati ekonomskog rasta i smanjenja javnog duga, kao i uravnoteženje tekućeg budžeta. Istaknut je priliv stranih investicija, kao i jačanje fiskalne konsolidacije. Na spoljašnjem planu, fokusirani smo na pristupanje Crne Gore NATO savezu, kao i Evropskoj uniji, budući da je Crna Gora prepoznata kao lider napretka, kako na globalnom, tako i na regionalnom nivou. U tom dijelu, Ministarstvo bez portfelja ima mjerljive i provjerljive rezultate... Ministarstvo bez portfelja ne zaostaje u nadležnostima, obavezama niti u aktivnostima u odnosu na resorna ministarstva - navela je ona.

Vučinović je ponovila da HGI zagovara stav da se politički život odvija u parlamentu, a ne na ulici, zbog čega ne podržavaju odluku opozicije da bojkotuje rad Skupštine.

- Slijedeći principijelnost, smatramo da je parlament mjesto i za predstavnike vlasti i opozicije, gdje bi trebalo da se na demokratski način i razmjenom argumenata vodi politički dijalog. Ulaskom u NATO, vjerujem da će se postojeća politička klima relaksirati, te da će se stvoriti uslovi da se opozicija vrati u parlament i time ispuni očekivanja građana koji su im ukazali povjerenje - zaključila je Vučinović.

Izvor: Dan

Komentari: 2

Boca

02. 04. 2017 - 20:30

Vi ste divna Gopodja , Ali nakacila vam se cetnikusa - autorka slogana na referendumu protiv obnove nezavisnosti, - ima ih dovoljno da kazu ne.! pa znate kako su prosli, pa je usrecila i narandzaste a sad se vama zavukla pod kozu . ! i drugog momka namjestila za direktora ,a penzioner. !!! Eazmislite ...
Bivši član HGI

02. 04. 2017 - 22:07

Marija Vučinović umjesto da da ostavku zbog toga što je upropastila HGI u Tivat sa 6 odbornika pali na dva a u Kotor jedva uhvatili jednog poslanika,ona bez trunke stida daje izjave i još uvijek stoji na čelo HGI.Svaki normalni političar bi podnio ostavku poslije takvog katastrofalnog ishoda na izborima.
Novi komentar