Nepokretna baština Crne Gore - ŠAVNIK

U Šavniku ima 17 nepokretnih kulturnih dobara, koja su tretirana kroz Projekat revalorizacije i to:
Objavljeno: 18. 04. 2017 - 10:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crkva sv. Arhanđela Mihaila, Crkva sv. Jovana Krstitelja, Crkva sv. Nikole Kosorići, Kuća Novice Cerovića, Manastir Bijela, Odov most, Manastir Podmalinsko, Tušinja - Ostaci zgrade Tomice Ćorovića,

Vrtoč Polje - Spomen-česma sa pločom, Timar - Spomen-ploča u znak sjećanja na prve borbe sa Italijanskim divizijama koje su se probijale za Šavnik, Krnovo Spomenik palim borcima, Boan - Zgrada škole, Pošćenje - Spomen-česma, Dobra voda - Mljetičak mjesto pogibije Smail-Age Čengića - Pećina, Mokro -  Vilina pećina, Timar - Zgrada u kojoj je za vrijeme rata izginula drobnjačka četa „Potuk“, Sinjajevina.

Varošica Šavnik, administrativni centar opštine, nalazi se na sastavu tri rijeke Bukovice, Bijele i Šavnika na nadmorskoj visini 840 metara. To je naselje na najnižoj koti u opštini. Prostor je bio sav obrastao vrbacima, šavicama po čemu je i novo naselje dobilo ime.

Za razliku od većine naselja u opštini koja datiraju po nekoliko vjekova naselje Šavnik je novo, osnovano je 1861. godine. Osnovali su ga doseljenici iz drugih krajeva Crne Gore i Hercegovine. To su bili trgovci, tufegdžije i kovači zanimanja koja su bila neophodna drobnjačkim stočarima i ratnicima. Pošto je najveći dio Drobnjaka neposredno prije toga pripojen Crnoj Gori, mjesto se počelo brzo razvijati i ubrzo je postalo administrativni centar Drobnjaka, izgrađena je škola, osnovan kapetanski i oblasni sud, pošta i telegraf i telefon, vojna komanda, crkva…

Manastir Podmalinsko sa crkvom sv. Arhanđela Mihaila, Tušina, nastao je u XV – XVI vijeku.

2manastir-podmalinsko

Manastir je na trećem kilometru od sela Tušina, po kojem je ranije i nazivan ’tušinski manastir’. Vrijeme podizanja nije tačno utvrđeno, dok postoje određena narodna predanja o njegovom ustanovljenju. Kroz svoje postojanje Podmalinsko je više puta pustošeno i razarano - 1620. godine, kada je ubijeno dvanaest kaluđera, zatim 1841. je spaljen, što se može povezati sa smrću Smail-age Čengića 1840. godine i  posljedne u toku II svjetskog rata. Svako vrijeme koje je nosilo stradanja, imalo je kao suprotnost periode blagostanja kada ja i obnavljan. Posljednja sanacija je bila 2012. godine kada je obnovljen pod manastira.

Manstir Bijela sa crkvom sv. Đorđa, Bijela, potiče iz XVII vijeka.

Crkva sv. Nikole, Kosorići, zidana je 1869. godine.

Kuća Novice Cerovića, Tušina, nastala u XIX vijeku

3kuca-novice-cerovica

Kuća Novice Cerovića se nalazi u živopisnom ambijentu šavničkog sela Tušine, u blizini crkve svetog Đorđa, sa desne strane puta Boan-Šavnik.

Novica Cerović (rođen 1805. u Tušini kod Šavnika - umro 1895. u Šavniku) bio je drobnjački vojvoda i prvi crnogorski ban.

U 27. godini života izabran je za drobnjačkog knjaza, a 1840. je jedan od organizatora napada na Smail-agu Čengića. Naredne godine je proglašen za vojvodu, a iste i za senatora.

Kuću koju danas znamo kao kuću Novice Cerovića podigao je njegov otac, početkom XIX vijeka, kao prizemnu kuću građenu lomljenim kamenom. Kasnije, Novica je dogradio  sprat korišćenjem blokova sige.

Enterijer sobe je u potpunosti očuvan. Pod je od dasaka, dok su zidovi okrečni bjelom bojom.

Namještaj u sobi čine dva kreveta i visoki, pravougaoni, drveni sto. Na stolu se nalazi drvorezbareno poprsje drobnjačkog knjaza, drveno burence za rakiju, štap sa ukrasom u vidu srebrne konjske glave, poklon od Njegoša. U kući čuvaju se odlikovanja i medalje prvog počasnog crnogorskog bana.

 

Komentari: 0

Novi komentar