LUTOVAC: Nema pravnih smetnji za izručenje Nikića

Nakon što je u Rusiji uhapšen Ananije Nikić, osumnjičeni za pokušaj terorizma 16. oktobra prošle godine, advokat Branislav Lutovac kaže da nema nikavih pravnih smetnji za njegovo izručenje Crnoj Gori.
Objavljeno: 04. 04. 2017 - 16:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, čiji su potpisnici i Crna Gora i Ruska Federacija, nema nikakvih pravnih smetnji da se Ananije Nikić izruči Crnoj Gori“, rekao je on za RTCG.

Procedura, koja inače traje dugo, u ovom slučaju bi se, prema riječima Lutovca, mogla završiti u relativno kratkom roku.

„Ona obično traje od jednog do šest mjeseci. Smatram da ovdje nema potrebe za nekim velikim odugovlačenjem ako naše Ministarstvo pravde dostavi – a siguran sam da hoće – svu potrebnu dokumentaciju. Mislim da će on u relativno kratkom roku biti dostupan našim pravosudnim organima gdje će iznijeti svoju odbranu“, ističe Lutovac.

Podsjećamo, pedesetdevetogodišnji Podgoričanin Ananije Nikić, jedan od osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, uhapšen je u Rusiji.

Iz Uprave policije je saopšteno da je NCB Interpol Podgorica obaviješten od NCB Interpol Moskva, da je Nikić uhapšen prekjuče u regiji Rostov.

"Naime, za osumnjičenim A.N. NCB Interpol Podgorica je raspisao međunarodnu potjernicu na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Osumnjičeni je lišen slobode radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u cilju vođenja krivičnog postupka u vezi sa navedenim krivičnim djelom", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu za Nikićem zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je za 16. oktobar prošle godine pripremala terorističke napade u Podgorici.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio 9. novembra prošle godine, a mediji su tada pisali da operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije.

Izvor: rtcg.me

Komentari: 0

Novi komentar