OSVRT NA „BOŽIĆNI USTANAK“: Bolje bit kamen no reditelj

Šta god da je Sošić snimio, manu bi mu našlo ili ga precijenilo duboko podijeljeno i ostrašćeno društvo, u kom je svako najpametniji taman kao ona dva stostruka kuma iz Peśove kafane.
Objavljeno: 07. 04. 2017 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istorija je klizav teren, najklizaviji kada je riječ o mitomanskim prostorima kakav je Balkan. Zato svako djelo koje se bavi istorijom na našem području zaslužuje veoma pažljivu analizu prije konačnog zaključka, naročito ako se radi o neekranizovanim pričama, čiju je estetsku vrijednost gotovo nemoguće razdvojiti od drugih „varijabli“ – različitih interpretacija događaja koje prikazuju, mršavih produkcijskih uslova u kojima nastaju, nedostatka sličnih djela za poređenje i ostrašćenih reakcija gledalaca od kojih svako „iz prve ruke“ zna koliko je autor promašio ili pogodio suštinu. 

dva

Tabula rasa

Zato se projekti kakav je „Božićni ustanak“, igrani TV serijal u režiji Željka Sošića, mogu procijeniti samo ako je um prije toga tabula rasa. Po strani sve što mislite i znate o Božićnoj pobuni. Sošić nije uradio dokumentarnu seriju – igrana forma inspirisana istorijskim događajima poslužila mu je za njegovu sopstvenu priču. Možete reći da je onda mogao da ubaci i transformerse i vanzemaljske brodove umjesto topova i mitraljeza i dobićete odgovor – upravo tako. I bili bi uvjerljiviji nego njihove fiktivne „kolege“ - neistorijski likovi Danilo (Miodrag Radonjić) i Jelena (Sanja Popović), akteri ljubavne zavrzlame koja je samo dodala nepotrebnu melodramu „Božićnom ustanaku“. Kruži legenda da su se okruglo dva gledaoca potresla zbog njihove nesrećne ljubavi...

tri

Poenta je sljedeća: igrana forma je oslobođena istine i daje slobodu autoru da oblikuje djelo po sopstvenoj volji. Da pojača nedovoljno jako. Da ublaži nepodnošljivo. Da učini fikciju jednako uvjerljivom kao što je to stvarnost. Zato je „Božićni ustanak“ mogao da zaboli svakoga, nezavisno od političkih, nacionalnih i svih ostalih opredjeljenja. 

To je ubjedljivo pokazala predfinalna, perfektno orkestrirana epizoda u čijoj završnici ginu kapetan Đuro Drašković (uvjerljivi Vojin Ćetković) i Niko Božov (glumačko otkriće - Miloš Pejović). 

cetiri

Nedorečen kraj

Ako je neko uspio i u njoj da nađe neki zalutali motor, previše čistu odjeću ili pogrešno jelo na astalu, onda nije do epizode, nego do njega samog. Takve greške, kojih Sošićev serijal svakako ima, postaju nebitne kada je na ekranu punokrvna emocija. Nažalost, ostatak serijala, osim nekoliko povremenih bljeskova, nije mogao ni da se primakne osmoj epizodi.

pet

Finale je zbog jačine prethodne epizode djelovalo prilično mlako i nedorečeno, toliko da nije bila potrebna potvrda, izjava Sošića za RTCG1, da se već sprema scenario za nastavak. Mnogi su detalji ostali nefiniširani, a najbolji primjer propuštene šanse je susret popa Steva (Mirko Vlahović) i Mitrofana Bana (Marko Nikolić). 

Jedan dugi kadar, još duži razgovor, nesuđeni naspram velikog izdajnika i – ništa. Zahvaljujući ubjedljivoj glumi Mirka Vlahovića jasna je sva tragičnost lika popa Steva, ali sceni je nedostajao završni udarac i šamar-zaključak o duhovnicima koji su zaprljani politikom. Jedna jedina rečenica dovoljno jaka poput Nikovog suda da je „okupacija“ jedina riječ koja tačno opisuje vojni ulazak države na teritoriju druge. Ili lakonski dijalog Krsta Zrnova Popovića (Srđan Grahovac) i srpskog generala Dragutina Milutinovića (Nebojša Kundačina): „Đenerale Milutinoviću, jesmo li za ovo ginuli na Mojkovac? – Kapetane Popoviću, je li vas neko terao da ginete na Mojkovcu?“

sest

Pristojna cjelina

Završnica nije imala gorku jačinu predfinala. Raspletena je sudbina Danila i Jelene koji odavno nikoga ne interesuju, popila se rakija i bacila fora (doduše, dobra) u kafani kod Peśa i Krsto Zrnov Popović (čitaj: govor u „Habrom srcu“, samo umjesto Mela Gibsona igra Hemfri Bogart) odjavio je serijal obećanjem borbe za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Kada je nastavak planiran, Sošić je mogao da završi sezonu ubjedljivo najjačom scenom – pogibijom Draškovića i Nika u osmoj epizodi. Mnogi gledaoci bi sa mnogo više žara iščekivali nastavak.

osam

„Božićni ustanak“ jeste pristojan serijal koji je mogao biti znatno bolji da je sveden na šest dinamičnih, a ne devet razvučenih epizoda, lišen ljubavne priče i fokusiran više na obični narod. Niko Božov, kog glumi izvrsni Miloš Pejović (pored Amara Bukvića, najveće glumačko otkriće serijala), dokaz je da je Sošićev serijal mogao mnogo jače da udari u džigerice svakog gledaoca spremnog da skrajne predrasude i očekivanja i svjedoči građenju ubjedljivog, tragičnog lika. 

devet

Nijesu svi Crnogorci junaci kao Popović ili Drašković, ali jesu raspeti između očekivanja sredine, istorije predaka, potrebe da zaštite bližnje i želje da budu slobodni i ostavljeni na miru. Niko Božov su svi oni koji pokušavaju da prežive i ostanu svoji u zlim vremenima. 

Ista podijeljenost

Kažu da neke priče, poput Božićnog ustanka, zaslužuju da budu ispričane, bez obzira na njihovu konačnu umjetničku vrijednost. Tačno je, ali nije baš sjajno kada se konačno dobije šansa da se predstave, a rezultat ne bude jak. Ko zna kada će se neki drugi autor u Crnoj Gori opet baviti istom temom. Sošić je nije prokockao, ali imao je šansu da „zakuca“, budući da je prvi koji se njome bavi i da je narod željan da vidi ekranizaciju dugo prećutkivanog komadića istorije, što pokazuje velika gledanost prema podacima RTCG. 

U suštini, kad se sve sabere, najveće postignuće „Božićnog ustanka“ jeste dokaz da je crnogorsko društvo i dan-danas podijeljeno kao prije 100 godina. Sošić je to pokazao kroz sadržaj, a gledaoci prilično jednostranim reakcijama – potpunim oduševljenjem ili odbacivanjem mogućnosti da u serijalu koji ima mana vide barem neku vrlinu. 

Nego, da parafraziramo Janka (Momčilo Pićurić) kada citira staru izreku o podizanju djece: „Bolje bit kamen no roditelj“. Šta god da je Sošić snimio, manu bi mu našlo ili ga precijenilo duboko podijeljeno i ostrašćeno društvo, u kom je svako najpametniji taman kao ona dva stostruka kuma iz Peśove kafane. I ovo vam je tačnije nego bilo koja istorijska istina. 

Napadači, odbacivači i izdajnici

Od januara do marta, dok je serijal emitovan na kanalu RTCG1, „Božićni ustanak“ postao je lopta za dobacivanje u medijima. 

Već poslije druge epizode Sošićevog projekta odrekao se stručni saradnik za istorijska pitanja Novak Adžić. Glavni problem nije to što nije sačekao da se serijal okonča prije konačnog suda, već saopštenje u kom objašnjava da nije pročitao scenario zato što - nije bio obavezan ugovorom. 

I šta onda možemo da očekujemo od bilo kog projekta u Crnoj Gori ako stručni konsultanti, da ne govorimo o manje važnim saradnicima, nijesu detaljno upoznati o djelu u čijem stvaranju učestvuju? Takav nam je svaki posao – projekti se otaljavaju, umjesto da ga dobro poznaju čak i „tehnički“ pomagači.

Taman se preživjela melodrama sa saradnicima, kad počinju medijski napadi na glumce iz Srbije koji su učestvovali u „antisrpskom“ projektu i stvaranju „Milove serije“. Da su Srbiji svi izdajnici bili dobri kao Vojin Ćetković i Nataša Ninković, ne bi joj na čelu sad sjedio Aleksandar Vučić. Zlatile se ovakve „izdaje“ – donijele su nam neke od najboljih momenata u serijalu. 

O slučaju „antisrpske izjave“ Mladena Nelevića ne vrijedi trošiti mnogo riječi. Glumac Petar Božović i književnik Matija Bećković su dežurni pljuvači na neviđeno. Šteta je što se Nelević upecao i pokušao da objasni da je samo opisivao radnju serije i Todora kog glumi. Postoji samo jedan odgovor na ovakve napade, bez obzira na to što je ipak riječ o pobrkanim lončićima u medijima: ovo nije antisrpska izjava, ni lično mišljenje. Ovo je istorijska činjenica i presedan – nikad se nije dogodilo da jedna saveznica zemalja koje su dobile rat izgubi državnost poslije sklapanja mira. Ko je za to kriv – kralj, narod, politika, druga država, velike sile ili karma – dio je već neke sasvim druge priče. 

Marija IVANOVIĆ

 

FOTO: FB stranica Božićni ustanak / Studio Dogma / imdb.com

Komentari: 52

EMB-195

07. 04. 2017 - 11:35

U nastavku bi valjalo ubaciti makar nešto IZ KRVAVOG ALBUMA KARADJORDJEVIČA. Tek toliko da se dobroćčinstva srpske vojske na ovim prostorima ne zaborave.
Đoko

07. 04. 2017 - 12:09

Vazda brate ja se nadam da oce. Mi koji malo bolje znamo istoriju znamo da su zlocini nastupili tek posle Bozicnog Ustanka tako da nije bilo mjesta u seriji za to. To mi je bilo jasno kad sam vidio zadnju seriju, jedva cekam nastavak!
zelenas

07. 04. 2017 - 11:35

P a na pocetku serijal Crnogorke je prikazao kao lake zene, Istorijske fakte uopste nije uvazio jer zastava ovakvog oblika tada nije postojala,garderoba zenskih osoba u serijalu je promasena, a vrhunac svega je kucna pomocnica iz 1919 godine sa silikonskim usnama
Miśa

07. 04. 2017 - 12:06

Nemoj se krit iza Zelenaša, po komentaru ti se vidi da si daleko blijeđi, tamo put bijelog, mogla bi ti se dodat i kokarda...
KRATKE NOGE

07. 04. 2017 - 12:08

Ne zastava ovog oblika nikad u crnogorskoj istoriji, dok je SDP kao partijsku, kasnije nije uz pomoć DPS-a, proglasio za državnu. Rezultat te istorijske utemeljenosti su zastave koje gledamo nedjeljom širom Crne Gore. Ne može da zaživi jer nije izvorno, taman ka ova nova slova - mislim na ovo pritisnuto C i S.
Zrno

07. 04. 2017 - 15:49

Kako nije nebilo te.Dosta što ima starija slika pa da vidiš da je postojala.
Matija

07. 04. 2017 - 11:52

Fantasticna serija! Tako divno su prikazani ti dogadjaji! I prvi put od bivse YU da smo cekali neki dogadjaj, gledali zajedno familijarno i uzivali i razgovarali o tome kasnije!
EL DIAVOLO

07. 04. 2017 - 11:55

Nisam stručan u ovoj oblasti ali se slažem da je serija trebala biti kraća ali jača jer je " BOŽIĆNI USTANAK" trebao da "gađe i pogađe" onamo gdje boli sve strane a one neutralne da opomene da se mora zauzeti stav naravno bez emocija jer one ne dozvoljavaju razumu da pruži realnu sliku ist.događaja....!!!
Batko

07. 04. 2017 - 11:58

Ovoj novinarki se svidja ali nece da prizna!
Nikola

07. 04. 2017 - 11:59

Sve u svemu serija je odlična. Ne znam što kritičari pišu i misle ali znam što sam ja osjećao dok sam je gledao. Neke scene su nezaboravne. A iz poslednje epizode kritičar nije čak ni pomenuo scene u porodici, sahranu po mraku, scenu u crkvi kad Nataša Ninković glumi genijalno, itd. Ni poslednju scenu kad Krsto poziva na borbu za ideju!! Nejasan i zlonamjeran tekst, reklo bi se
Milica

07. 04. 2017 - 12:03

A cujes li joj hipstersku foru legenda kaze da je dvoje bilo zainteresovano za ljubavnu pricu... Evo dodaj i mene na spisak, ima nas troje
tabula rasa

07. 04. 2017 - 12:15

Evo i mene cetvrog Milice ja sam cojek romatican. A narod se vazda krpio tako da ta prica nije od viska. Da nije bilo tako izumrli bi kao dinosaurusi
Neutralan

07. 04. 2017 - 12:13

Slažem se u potpunosti sa tekstom. Gluma je bila odlična, a sve ostalo ne bih komentarisao. Ako je već ovo trebala biti drama onda je priča o Jeleni i Danilu trebala biti u prvom planu, ili ako je odlučio da priča o Božićnom ustanku, kkao je seriju nazvao onda je trebao da daa više istorijskih činjenica i da prenese tu užasnu sudbinu Crnogoraca koji su ginuli za slobodu i bili na strani pobjednika a državu im je otela Srbija...
B

07. 04. 2017 - 13:55

Naslov serije Bozicni Ustanak je opravdan samom cinjenicom da je zbog naslova cula cijela CG za taj dogadjaj pa mogu na google da pogledaju sta je to! I Serija super realno prilazala te dogadjaje oko i za vrijeme ustanka!
Danilo iz pjace

07. 04. 2017 - 12:23

Ništa lično, molim vas, izvinjavam se, ali znam kritičarku i ne znam kako je moguce da ona pise o filmovima i serijama?! Ona je studirala politicke nauke
@

07. 04. 2017 - 12:29

previse ozbiljna tema da bi se ovako prezentovala kopirajuci spanske serije.Inace ako neko misli da se posrbicama moze ista objasniti vara se ali meni bi prijalo da je realno prikazana nesreca koja nas je snasla.Bili smo surovo okupirani i to je trebalo tako i prikazati.
Niko

07. 04. 2017 - 13:58

Da se pitaju ovi kvazi CG koji manu svemu nadju taman kao ona dva kuma iz poslednje epizode, jos bi se cutalo o ovom dogadjaju! A sad kad je napravljena serija koja je fantasticna oni joj gledaju u pomorandze i gundjaju moglo je ovako moglo je onako! Sedite tu!
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 16:15

Vi umesto da kazete ponosni smo na svoju drzavu jer je bilo i kad nije bilo Hrvatske ni Slovenije, vi potirete svoje srpstvo i lazete da bi izgradili neki identitet na mrznji. Vase ponasanje daje Putinu krila i likovima kao sto su Mayija Beckovic i dezurni Milosevicevi srbi da prosipaju u u sustini komunisticke parole. Mogli ste sve gospodakije da uradite i zapusili biste usta svima. Ovako samo prizivate sazaljenje i podsmeh.
Krsto

07. 04. 2017 - 17:04

Milane, mi se ponosimo svojom domovinom, majkom Crnom Gorom, svojim crnogorskim jezikom i svojom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Reći za nas da smo Srbi, to je velika uvreda. Nemamo ni jednu ćeliju srpsku u organizmima, i neka ga vama i bećkoviću vaše milo srpstvo. I nemojte nas vi sažalijevat, no pogledajte za promjenu sebe i nad sobom se sažalite. A o podsmehu nemojte, časti vam vaše. Nama se vazda divila Evropa, a za mjesec dana ulazimo u društvo najboljih država svijeta! A vi ostajete za podsmeh, ili na crnogorskom- za sprdnju!
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 17:51

sta ja imam sa Srbijom i srpstvom to je moje, ja sam ovde pisao da je jedini normalan put ulazak drzave u NATO (uzgred, ja zivim u Americi) i ja se samo molim da je Crna Gora prethodnica Srbije u jedinom logicnom putu. Ali da kazete nemate jednu celiju srpsku u organizmu......."vazda vam se divila Evropa"......a cela serija kuka kako su ti vasi sto su vam se divili podrzali Kraljevinu Srbiju, kao svog ratnog saveznika. a 10 primera sam naveo gde su vam najveci junaci svi bili Srbi. I ako se ne varam vas census kaze da 70% gradjana pripada SPC. Da ja vas sazaljevam,....Srbija ce ako Bog da kad tad uci u NATO kad otvori svoje komunisticke dosijee UDBE...a tad ce vrlo brzo postati regionalna sila i zapadni saveznik. A vi cete se uvek s ovim razmisljanjem kotrpljati u brlogu gradjanskog rata, mrznje, i verske zatucanosti. Kralj Nikola je bio Srbin, Krsto Zrnov potpisao lojalnost Kralju Aleksandru kao i Jovan Plamenac. Toliko o casti i kostima..
Krsto

07. 04. 2017 - 19:42

Džabe ti što živiš u Americi, ostao si tipični zatucani srpski mali šovinista. Iz te velike zemlje pišeš s mržnjom o Crnogorcima i ubjedjuješ ih da su srbi. Druže, za svakoga ima nade osim za vas.
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 21:57

Ja sam "zatucani srpski mali sovinista". Ja sam ovde naveo 10 primera gradjana Crne Gore, Crnogoraca, koji su svoj zivot dali za srpstvo i zajednicku drzavu. A vi ih ignorisete, spomenuo Serdara Janka, i Mitra Martinovica, junake Crnogorske vojske koji su ziveli za srpstvo. Pa kako ja onda mogu biti sovinista a ti ignoriases citav dijapazon znamenitih Crnogaraca. Tebi su patriote pobunjenici, a priznati junaci i divovi nisu jer su se borili za ono sto ti ne priznajes. I ja sam sovinista ? Ti nisi normalan sta pricas. Pogledaj se u ogledalo. Srpska snaga i moc se nikada nije ogledala na nesreci nicijoj. Svoje smo zivote davali za tudje slobode a najvece zaoke mrznje od brace smo dobijali. Ja "sovinista". Moj Kralj se rodio na Cetinju, koga postujem najvise, a njegova majka cerka Kralja Nikole i ja sam sovinista ?????? Kake te nije stid.
SLOBODNA CRNA GORA

08. 04. 2017 - 19:08

Kakvi ste junaci vidjelo se na vase sveto Kosovo,pobegoste ka ona izreka ,,beste noge da vas dupe ne usra,,nista posebno za bezaniju ,bila je i jedna na Mojkovcu kada pobegoste i ostaviste Crnogorce da vam guzice brane, plackaste belu tehniku i tako izmisliste novo puzanje na ledja,lezi na ledja ,televizor,bojler,sporet,pegla,usisivac,wc solja na grudi pa tako puzi.Pa dobro doduse pobediste NATO,rezultat pobjede gubitak 15% teritorije,izruciste tj prodadoste svoga presjednika,generale i td ali ostvariste dugosanjani san ,,svi srbi u jednoj drzavi,doduse sa jednom manjinom od 1,3% ,koja je na putu A O CISTOCI CENA PROCITAJTE:. (Politika, broj 28752, god. hc, 26. 10. 1993. str22). Ovaj običaj, zaključuje Politika, “sačuvao se u nekim našim krajevima do naših dana”.„Brate moj moje žene sin trči, reci ocu da mu ide sin.“
Boban Bg

09. 04. 2017 - 00:41

Pa kad bi vas interesovala istorija vi bi saznali da Politika u tekstu iz 1926. napada Jovana Plamenca, koji je izabran za ministra u Pragu, zbog izjave da su Crnogorci i Srbi dva naroda. Ali vas ne interesuje da čitate dokumenta, vi slušate priče kojima vas truju konstantno. Dajte mi mejl i poslaću vam taj tekst iz Politike. Slično je i za oistale, ali ovo mi je najlakše da pobijem, jer se radi o beogradskim novinama. A vi valjda vjerujete Politici?
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 22:13

Dodji u Ameriku da vidis kako su Juznjaci veliki Amerikanci. U Misisipiju i dalje drze Juznjacke konfederativne zastave ali su velji Amerikanci. I nikad nece reci, vi Jenkiji ste nama oduzeli slobodu i ljudi nisu puni mrznje ko vi.
SLOBODNA CRNA GORA

08. 04. 2017 - 19:09

Fermanom turskoga sultana Mahmuda (1835) prvi put je u Srbiju uvedena trobojnica (crveno-plavo-bijela) „da se od visokog dževleta moga dade i srpskom narodu trobojnica barjak“. A sultanovim fermanom iz 1838. goda dodate su na zastavu na crvenom polju, kao simbol podaništva Turskoj, četiri zvijezde, a na plavom polju nacionalni grb. Osim toga, poznato je da je u vrijeme srpskoga ustanka bilo više različnijeh zastava (bijelo-zelena i druge).“
SLOBODNA CRNA GORA

08. 04. 2017 - 19:12

Čak se i u srpskoj „Vikipediji“, koja je, podśetimo, u člancima o istoriji najčešće nacionalistički pristrasno orijentisana, priznaju gore navedene činjenice: „U sklopu prerastanja Srbije u državu, i postepenog osamostaljenja od Turske carevine knjaz Miloš je počeo da ističe zastavu. Protestima Rusije kod turskog Sultana, da mu zastava liči na francusku, knjaz se opravdavao time, da je zastavu isticao „samo đumruka radi“. Naravno kao i uvek uz svoje objašnjenje i izvinjenje poslao je vreću dukata Sultanu da ga umiri. Sultan je odlučio da srpsku zastavu definiše fermanom (ukazom). I tada je rekao da su srpske boje „crvena, plava i bela“. Za plavu boju upotrebljen je izraz „čelikasto plava“. Dok je ta boja poprimila krajnji raspored, u mnogome je menjana, ali su boje ostajale mahom iste.“ („Srpska zastava“, srpska Vikipedija)
Banja

07. 04. 2017 - 18:22

Crna Gora je starija od Srbije! Svi su srbi crnogorci!
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 22:38

pa ti time i tvrdis da je Srbin i Crnogorac jedno isto.
Zoran V. Raičević

07. 04. 2017 - 16:34

Poštovani, Odlična serija. Istina, bilo je tu propusta, ali onaj koji je dobronamjeran, neće od "truna praviti brvno"! Naravno, javljaju se sada i ovi i oni i "novokomponovani Crnogorci" sa jedne i "crveni četnici" sa druge strane pa šilje svoje zarđale strijele ne bi li ofrlje pogodili cilj. A, nit strijelja valja, niti ih vid služi! Ali, ofrlje se isto može nešto pogodit i ćorava koka zrno nađe, pa tako i oni! Šteta je što mnogi u dijaspori ne mogu viđeti ovu seriju, ali distribucijom DVD preko naših društava i o to će se riješiti. Što se tiče nastavka serije, lijepo bi bilo to uraditi. Posao nije lak! Nije to Sutjeska koja "huče", nit' Neretva, niti Desant na Drvar... Treba prikazati sebe onako kako se vidimo u zrcalu (istorije ili politike)! Jer, ne radimo samo ovo zbog predaka, nego i potomaka, koji slabo znaju đe su kosti crnogorskih junaka!
Milan Stanimirovic

07. 04. 2017 - 17:12

Kako si ti patetican. Sto ne gradis identitet na 2 balkanska rata, i na 1 svetskom pa vidi dje su kosti junaka. I Janko Vukotic i Mitar Martinovic su posle sluzili nasu Jugoslevensku vojsku ? Sto jel se oni ne racunaju kao Crnogorci ? Kakva bruka i sramota. Slavite bratoubistvo a ignorisete junake koje bi svaka normalna zemlja slavila. Strasno pateticno. Jadno. Eto zbog ovakvog razmisljanja postoje Milosevicevi "harmonikaski Srbi" tipa Matoije Beckovica i Petra Bozovica i Momira Bulatovica. Vratite se normalnom razmisljanju a ne mrznji, a i vi sa ovog portala biste mogli da pripomognete da logika zavlada.
Mojaš

07. 04. 2017 - 17:33

Što se javljate vi Srbi, što ćeš ti?! Što imaš ti da komentarišeš našu istoriju i naše junake?! Pričamo li mi o srpskoj istoriji? Vuca se sa ovoga portala!
SLOBODNA CRNA GORA

08. 04. 2017 - 19:06

Nijesu Crnogorci udavali cerku Oliveru za Bajazita da bi spasavali guzice ,nego vi,nijesu Crnogorci ubili kuma Karadjordja na spavanju i odneli njegovu glavuTurcima na kanabe,nego vi .Nijesu Crnogorci prozivljavali prvu,, bracnu noc,,nego vi.Nijesu Crnogorci isli u Carigrad po dozvolu da se pomole ,nego vi,nijesu Crnogorcima Turci odredili zastavu drzave nego vama i dan je danas nosite,nije svet Crnogorcima uvodio sankcije i oduzeo 15% teritorije nego vama.Najbolje je da se pokrijete usima i ne cackate mecku ,jos mnogo toga ima za pisanje,zavrsena je vasa turneja velikosrpstva po regionu,CG ima jake saveznike ,i ulaskom u NATO zaokruzice svoje mesto u najrazvijenije zemlje sveta ,a vama srecan put u vasa suluda putesenstvenija,Rusija ,Kazastan ...
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 15:24

U OVIM SERIJAMA JE PRIKAZAN LIK I DELO SRBA U CG,OVAKVO JE LIK I DELO SRBA OD BIH,HRVATSKE I KOSOVA,ZATO JE BOLNA ZA VAS.SERIJA JE PERFEKTNA I TREBA JE NASTAVITI,A VI SE STIDITE VASIH DELA.
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 15:52

Zanimljivo je sto ovaj portal objavljuje zelenaske argumente olicene primitivizmom (pljuvanje onih koji se danas osecaju Srbima je druga tema) ama da vidis ni jedan argument koji spaja, izvlacu neku logiku. Vas Kralj Nikola, kome se vi toboze kunete, je dao najstariju cerku Zorku, za Karadjordjevog unuka. Pa jel vi zaista mislite da biste proveli bez kasne kod Kralja Nikole da kazete nemamo srpske celije u nasem organizmu. Ne ne ne volite vi Kralja Nikolu, vi ste oni koji bastine kominternovsko ustasku ideologiju. Nemate vi ama bas nista sa tom starom Crnom Gorom koja je srpska i uzduz i popreko. Nas boli ova serija jer samo pokazuje primitivnost vasih uvreda,....sa srpskim komunistima i Udbasima vam je to omiljena igra. A pravi neokaljani Srbi....hmm...nama je zato nelagodno, jer kod nas te mrznje nema. Sve bre u sta se kunete ima najjacu mogucu srpsku nit, a on pljuje Srbe. Pre 20 godina na cenzusu ste se opredeljivali da vas je 93% Srba. Gde vam se dedose molekuli i celije.
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 18:54

CRNOGORCI SU državotvorni narod sa srednjevjekovnom etnogenezom (Dukljani-Zećani-Crnogorci)1000 godina nezavisnu državu koja je konačno priznata na Berlinskom kongresu, 1878. godine, kao nacijom u modernom smislu su se počeli određivati tek u 20. vijeku, za vrijeme i nakon prvog svjetskog rata, kada se, preko isticanja crnogorskih posebnosti, nastojali srbi spriječiti da nestane svaki trag crnogorske države, a s njom i dinastija Petrović.Ali ono što je vazno napomenuti je da crnogorci nisu srbi, niti su bili, niti će ikada biti.NEMAS TI POJMA,TI SI SAMO JEDAN CETNICIC U CG
Boban Bg

09. 04. 2017 - 00:49

Jel' ovaj nekome spočitava mržnju? Prijatelju, ti si šampion mržnje i gubi se ma srpske nacističke sajtove poput frankfurtskih Vesti, koje su vam omiljeno štivo. Da nećemo da te volimo što negiraš našu naciju. 'Ajte šovinisto šetaj. Treba da vas bude sramota, zbog takvih stavova ste prolili krv po bivšoj YU i nije vam dosta nego i dalje širite mržnju i vi hoćete da određujete ko je ko i ko je koje nacionalnosti. Kao da smo maloumni pa ćeš ti da nas učiš što smo? Iš!
CRNOGORSKI 007

09. 04. 2017 - 16:00

BRAVO
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 15:53

https://sr.wikipedia.org/wiki/Митар_Мартиновић
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 16:00

Promakne mi detalj da se General rodio u Bajicama. Zelenaske Bajice nisu ocigledno bile tako zelenaske odvajkada. Bice da je to neki skoriji fenomen.
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 19:02

Prvi kralj Crne Gore (koja se tada zvala Duklja) bio je Mihailo Vojislavljević 1077 godine. Prvi srpski kralj bio je Stefan „Prvovenčani“ 1217. godine, dakle 140 godina kasnije. Naziv Prvovjenčani jasno oznacava – prvi ovjenčani, prvi krunisani, tj. prvi srpski kralj. Prvi ovjenčani/okrunjeni Srbin – prvi kralj Srba. Drugijem riječima – Crnogorci su svoga kralja imali prije no što su ga Srbi imali. – Prvi srpski ustanak dogodio se, po zvaničnoj srpskoj istoriji, 1804. godine (iako je zaista počeo tek 1805). Crnogorci su daleko prije 1804. ili 1805. dizali ustanke protiv Turaka i vodili žestoke okršaje, to jest – bilo je mnogo crnogorskih ustanaka prije prvoga srpskoga ustanka. Ako su Crnogorci Srbi, kako je to moguće?
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 19:03

Tokom dugog perioda svoje povijesti, crnogorski narod morao je voditi borbu za oslobođenje Crne Gore od Osmanskog carstva. Ona se završila pobjedom Crnogoraca u vidu očuvanja nezavisne crnogorske države. Nakon Balkanskih ratova Crna Gora je proširila svoje granice, integrišući u svoje teritorije mnoge oblasti koje joj etnički i istorijski pripadaju. Međutim, neposredno nakon Prvog svjetskog rata srpske trupe (uz francusku pomoć) prodiru u Crnu Goru i okupiraju je. Na nelegalnoj i nelegitimnoj „Podgoričkoj skupštini“ grupa plaćenika srbijanskog režima dinastije Karađorđevića neustavno je zbacila s vlasti dinastiju Petrović Njegoš i proglasila prisajedinjenje Crne Gore Srbiji. Nakon nasilne aneksije, Crna Gora je u sastavu velike Srbije ušla u Kraljevinu SHS, a nove jugoslovenske vlasti sprovodile su do tada neviđeni teror, mučeći i ubijajući sve Crnogorce koji su se protivili bjelaškom posrbljavanju Crne Gore i podržavali zelenaški pokret vjeran kralju Nikoli I Petroviću Njegošu.
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 19:02

Priznanja Dobrice Ćosića: „Laž je srpski državni interes“ Posted on april 5, 2013 Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“: -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je srpski državni interes.“ -„Laž je u samom biću Srbina“. -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“ -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“
SLOBODNA CRNA GORA

08. 04. 2017 - 19:13

https://www.youtube.com/watch?v=0o32wI3_od0
Boban Bg

09. 04. 2017 - 00:56

Vidim da ti je vikipedija učilo: E tu ćeš da se obrazuješ pravo. A kako bi bilo da pročitaš što pišu o Martinoviću upravo posrbice u Crnogorskoj vojsci i zašto su se dijelili na "vukotićevce" i "martinovićevce" u toku borbi na Mojkovcu i borbi oko Lovćena. Došao si neznalice da nam prosipaš srpsku mitonaiju i kvazisitorijske lažibajke. Ili da pročitaš kako je suđeno pitomcima u Podgorici zato što su ulicama Podgorice pjevale srpsku himnu i vikali živio kralj Petar!!! Valjda zato što je Nikola bio tvoj istomišljenik. Ili da ti citiram Nikolu što je govorio o Crnogorcima i Srbima nakon 1918-te?
CRNOGORSKI 007

08. 04. 2017 - 19:04

Carigradski patrijarh je službeno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. Zvanični katalog Ruske crkve od 1851. navodi Crnogorsku pravoslavnu crkvu kao autokefalnu. U službenom dokumentu – Katalogu autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine, pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 20:06

Imam jos jednu obzervaciju. Zanimljivo je kad spomenem neke iskonske cinjenice o vaznim likovima iz istorije Crne u roku of par minuta se vec javljaju "negativne" ocene. Ajde sto mozda to sto navodim conjenice bode oci zelenasima, ali sam siguran da ovo bode oci Srbima u CG od kojih vecina masta komunizam, Milosevica i Putina. Ama vi zelenasi u sustini imate najvece saveznike u vasim srbima i jedni drugima duvate u jedra. I jedni dobijate ospice kad cujete ime Kralja Aleksandra i Pavla Djurisica. Eto i Matija Beckovic se maltene mrtvog oca odrekao. Mnogo vi zelenasi sa tim komunistickim sljamom imate zajednicko, velja je to ljubav, velja..
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 20:22

Nema se ovde mesta toliko diskutovati a portal ne daje toliko prostora. Mora se staviti na papir sta se dokazuje jer vi zelenasi (koji izgovarate "povijest") mesate bioloske, dnevno politicke i istorijske dogadjaje. Dve samo stvari, dobrica cosic je neko o kome ja imam jos gore misljenje od tebe jer je on sluzio djavolji komunisticki rezim i to sto je Udba izbacila da je on neki "otac nacije" meni ne znaci ama bas nista. Drugo fokaivati da niste Srbi jer ste imali ustanke pre 1804 !!!??? Haha mislim...sta to dokazuje. 1804 je ipak bila malo sira, definisana misija a ne akcija koju je vodio neki krdzalija. Napokon CG pociva na bratoubistvu, Sekula Drljevic je uveo hiljade cetnika 1945 u ustasku klopku, pola Ozne su bili Crnogorci...vi ste ogrezli u bratoubistvu. To je tragedija kako god se desilo. Ama bas nista nisi dokazao.
Milan Stanimirovic

08. 04. 2017 - 20:27

I za NaTo sam rekao da je to jedini pravi postupak Crne Gore koji nema veze sa etnickim nego ifeoloskim principima. Na kraju mozda nije tacno ali cuo sam da je vas Milo iz bratstva Djukanovica, onog Blaza koga kao cetnika ubise partizani kraj Ostroga 1943. Pa ako je to tacno i on ovako radi, samo mogu da mu kazem svaka cast i skidam mu kapu mada je i on to mogao mnogo ranije a ne da sluzi Milosevicu.
Boban Bg

09. 04. 2017 - 00:58

I to si loše čuo. Sve što si čuo je podvala. Taj Blažo je od Zvicera i nema nikakve veze sa Đukanovićima Mila Đukanovića. Milov đed Blažo je umro prije WWII. Zdrav mi ti bio srpski šovinisto!
Milan Stanimirovic

10. 04. 2017 - 19:19

I eto Bobane, opet procitah neke detalje sto si pisao...gde mesas skorasnju politiku i koja opet nema nikakve veze sa istinom i istorijom. Ako je meni neko blizak u Srbiji to je Vuk Draskovic, koji ima nula posto veze sa franfurtskim vestima i koji je mnogo puta preziveo atentate jer upravo nije hteo da Srbi prolivaju iciju krv. Njegova zena je 1993 pricala na TV Studiju B da su srpski vojnici ubijali bosnjake i jednu devojcicu vezanu za tenk i da bi Vuk isao u Gacko ali da brani komsije. Srpska vojska nikada nije radila u istoriji te gluposti koju joj pripisujes. Daleko smo mi iznad moralne dimenzije. Vi ste u 2 sv ratu, ubijali brat brat i zapisavali kosti neprijatelja i igrali kolo na njima. Ali Milosevic, Cosic, frankfurtske vesti, i ceo taj harmonikaski nacionalizam je posledica komunistickog a ne nacionalistickog vaspitanja. Na Ravnoj Gori, na mitnzima SPO za vreme rata su se vijorile cetnicke zastave a pozivano je na mir, i oplakivali su se srpski zlocini.
Milan Stanimirovic

10. 04. 2017 - 19:28

Za naciju, ti imas svaku slobodu i da kazes da si Sar Planinac. To ti niko ne brani. Ali uzimati srpsku istoriju neces bez primedbe, i izjednacavati komunisticko nasledje Srbije sa nekadasnjom Kraljevskom Vojskom, vala ni to neces. Esad Pasi su zadnje reci bile "sahranite me medju Srbima" pa i danas imas turbe na srpskom groblju u Parizu. Mustafa Golubic iz Stolca dolazi da vodi srpske cete Kraljevske Vojske, toliki medicinski timovi dosli iz Engleske, Skotske, kanade, Svedske, Poljske......Pavle Jurisic Sturm dolazi kao Nemac, da postane srpski general. Daleko ste vi i da pricate o srpskoj istoriji kada je svet voleo nas i mi voleli svet. Ovaj brlog danas su napravili srpski komunisti, umnogome iz vase bratoubilacke Crne Gore.
Novi komentar