Zagrebački solisti na A tempu: Vidjećemo se opet uskoro

Imam utisak da publika očigledno voli da čuje ovaj ansambl. Nama je, u svakom slučaju, velika čast da dođemo u Podgoricu. Ovdje, kao i bilo gdje drugo, uvijek se trudimo da odsviramo najbolje što možemo, kazao je Sreten Krstić nakon sinoć priređenog petog koncerta ovogodišnjeg A tempa.
Objavljeno: 09. 04. 2017 - 11:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Koncertmajstor ne samo ovog kamernog orkestra, veći i Minhenske filharmonije, smatra da ključ uspjeha ansambla Zagrebački solisti koji i danas, više od 65 godina nakon osnivanja, drži izuzetno visok kvalitet interpretacija po kome je od početka prepoznat - ne postoji.

- To je samo neko moje veliko iskustvo i veliko znanje. Ali, ne samo moje. Jer, ne vrijedi ni ako ja sve to znam, a ako nemam s kime to da podijelim i napravim. Sve je to stvar uzajamnog rada. Svako od njih je pojedinačno jako dobar, reaguju na moje ideje. Pokušavamo uvijek da napravimo koncert najboljim što možemo. Ostalo, u principu, leži na meni. Sve to što čujete, te umjetničke ideje, na neki način su neke moje. Samo se nadam da smo time uspjeli - dodaje naš sagovornik.

Zagrebački solisti koje, uz koncertmajstora Krstića, čine violinisti Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Filips, Ivan Novinc, Ivo Jukić, zatim Hrvoje Filips i Marko Otmačić na violama, violončelisti Smiljan Mrčela i Zlatko Rucner, te kontrabasistsa Mario Ivelja, s lakoćom su iznijeli program cjelovečernjeg koncerta koji su otvorili Divertimentom u D-duru Volfganga Amadeusa Mocarta. Interpretacija koja je već od prvih taktova bila na izuzetno visokom nivou, pažljivo je pratila publika u Crnogorskom narodnom pozrištu. Time je potvrdila uspješnost umjetničkih ideja o kojima je Krstić govorio.

0904zgsolisti

Njima se u prvom dijelu koncerta pridružio mladi hrvatski pijanista Aljoša Jurinić, u izvođenju još jednog Mocartovog djela, Koncerta za klavir i orkestar u A-duru. Svojom odličnom interpretacijom, ujedno je dodatno potcrtao kvalitet Zagrebačkih solista. Kao odgovor na dug aplauz publike, izveo je Frederika Šopena, dajući tek nagovještaj svojih umjetničkih mogućnosti i izuzetne tehnike.

Drugi dio večeri pripao je Serenadi za gudače u C-duru Petra Iljiča Čajkovskog, nakon kojeg je auditorijum ovacijama ispratio kraj koncerta. Zato su i oni odgovorili bisom, i to dvostrukim. Nakon dijela iz trećeg stava već izvedenog Mocartovog Koncerta za klavir, odsvirali su i prvi stav Holdbergove svite Edvarda Griga.

Uz odličan prijem publike, Krstić zahvaljuje na pozivu da gostuju u Podgorici, te izražava nadu da će ovdje ponovo nastupati, možda već naredne godine.

- Uvijek smo spremni i uvijek imamo nove kompozicije na kojima radimo. Imamo mnogo toga interesantnog na repertoaru, tako da mislim da to vrijedi čuti - zaključuje on.

Pretposljednji program XVI A tempa su promocije dva nova izdanja Muzičkog centra Crne Gore, koje će sjutra biti priređene u pres sali CNP-a od 19 časova. Mlada gitaristkinja Jelica Mijanović predstaviće zbirku kompozicija za gitaru „Crna Gora – porijeklo i inspiracija“ koju čine njoj posećena djela brojnih stranih kompozitora. Drugi naslov je „Zbornik narodnih pjesama po pjevanju Handije Šahinpašića“ Miodraga A. Vasiljevića. O ovim izdanjima će govoriti dr Ivana Drobni, dr Sanja Radinović, mr Vanja Vukčević i mr Jelica Mijanović.

K.J.

Foto: MCCG, CNP/D. Papić

Komentari: 0

Novi komentar