RUSIJA PITA HRVATSKU: Gdje se nalazi raketni sistem koji smo vam isporučili u ratu protiv Srba!?

Anvir Azimov, ambasador Ruske Federacije u Zagrebu ovih dana je pozvao na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja. Zubak je u vrijeme rata devedesetih bio u grupi koja je putem firme "Winsley Finance Limited" bila glavni snabdjevač Hrvatske oružjem, među kojim je bilo i mnogo onog koji im je dala - Rusija.
Objavljeno: 14. 04. 2017 - 14:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

U razgovoru je bilo riječi o naoružanju ruskog porijekla, pa je Azimov zvao Zubaka da mu sačini popis svog oružja koje je preko Rusije od 1992. pa sve do 1997. godine stizalo Hrvatskoj. Razočarani Azimov se ljuti na Hrvatsku, prije svega zbog neraščišćenih računa iz tog perioda,navodi “Večernji list”.

U razgovoru sa Zubakom, Azimov je kazao da je Rusija razočarana ponašanjem Hrvatske, te da bi Hrvati trebalo da se podsjete ko ih je u vrijeme međunarodnog embarga naoružavao i spašavao. Stoga je i zatražio popis svih isporuka. Izgledno je da Rusija zna šta je tih godina isporučivala zaraćenoj Hrvatskoj, ali joj je svakako trebala i dodatna potvrda.

U popisu, koji je u posjedu zagrebačkog "Večernjeg lista", navode se ogromne količine tog naoružanja. Na popisu je i moćni raketni sistem S-300 PMU koji je dijelom bio isporučen Republici Hrvatskoj uoči "Oluje", i koji je potom bio poslužio kao psihološka kočnica vazdušnim snagama SR Jugoslavije kako bi ih odvratila od intervencije tokom akcije etničkog čišćenja. Sistem S-300, prema tvrdnjama Zvonka Zubaka, nikada nije otplaćen Rusiji, zbog čega on još od 2001. vodi sudski proces u kojem traži isplatu, povrat ili nagodbu.

Sve hrvatske vlade od tog su procesa bježale glavom bez obzira. Međutim, ta nonšalantnost sada bi Hrvatskoj mogla da zakomplikuje život. Javna je tajna da je sistem, čini se još 2004. otišao iz Hrvatske, te da je dat na uvid najzainteresovanijima – Americi i Izraelu, tvrdi zagrebački list.

Kako nije bilo nikakvih čvrstih potvrda o tome, Rusija se sve ove godine pravila da je se to ne tiče. Ali sada, barem kako se može iščitati iz akcije Anvara Azimova, Rusija bi naglo mogla da postane zainteresovana za postavljanje pitanja Hrvatskoj – gdje se nalazi raketni sistem koji smo vam isporučili!? Azimov jeste pokrenuo tu akciju, koja bi mogla da rezultuje novim pritiskom Rusije na Hrvatsku, ali odluka o pokretanju “neugodnih pitanja” ipak nije na njemu, nego na njegovoj centrali u Moskvi.

Činjenica je, međutim, da je Rusija devedesetih godina prošlog vijeka jako zadužila Hrvatsku i to u vrijeme kada joj je bilo najgore. Zubaka je, kao suvlasnika kompanije osnovane na Kanarskim ostrvima, iza koje se tada krilo 20-ak osnivača, raznih poslovnih ljudi iz Engleske, Finske, Kanade, Švajcarske, Češke, Njemačke, tada u razgovorima u Zagrebu angažovala hrvatska strana da pokuša da nabavi oružje koje drugi dobavljači nisu uspevali, a to se uglavnom odnosilo na borbene avione, helikoptere, razne protivavionske i protivoklopne rakete.

Prvobitna je ideja bila da se za nabavku trgovci obrate SAD-u. I prvi kontakti, između Božića i Nove godine 1991, pokazivali su da Amerikanci žele da pomognu Hrvatima. Jedan od savjetnika za odbranu tadašnjeg predsjednika SAD Džordža Buša starijeg došao je u Zagreb i izgledalo je da će Hrvati dobiti remontovane avione F-15.

No, nekoliko nedjelja kasnije Zubak je pozvan na sastanak u Pariz, gdje mu je američki savjetnik rekao da "SAD nažalost ne mogu sebi da dozvole kršenje embarga". No, ponudio mu je drugo rješenje, rekavši da će pomoći u tome da svoje vojne potrebe Hrvatska riješi preko Rusije, pa mu je dao kontakt tajnih agenata Finske koji su u to vrijeme imali najbolje izgrađene odnose s ruskim generalima.

U Hrvatskoj su bili jako sumnjičavi prema ovom aranžmanu jer je vladalo mišljenje da su Rusi povezani sa Srbijom i da od tog posla neće biti ništa, nego da će Rusi pokupiti novac, a neće isporučiti ništa. Zubakova firma u akciju kreće sa svojim novcem i slijedi odlazak u Moskvu, preko Finske. Tamo su dogovoreni detalji, a kada je posao odobrio i ruski predsednik Boris Jeljcin, počela je prva, oprezna isporuka dva transportna helikoptera Mi-8.

Kako je prelet preko drugih zemalja, posebno Mađarske, izazivao previše pažnje, ubrzo je dogovoreno da će se oružje prevoziti velikim civilnim ruskim transportnim avionima AN-124 (Antonov) i IL-76 (Iljušin). Rusi su rekli da će zbog kontrole leta to teško ići jer će svi znati da to nisu civilni letovi, i da će najteže biti tokom preleta Mađarske. Naime, tu su bili američki "avaksi" koji su nadzirali vazdušni prostor Jugoslavije, zbog čega su se Rusi pribojavali da će im prisilno prizemljiti avione. Zubak je, međutim, s partnerima otišao na sastanak s tadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Manfredom Vernerom, što je rezultiralo da svi ubuduće "zažmure" na ruske transportere koji su nosili oružje za Hrvatsku. I iz vojne baze 200-tinjak kilometara istočno od Moskve redovno su počeli da polijeću veliki ruski transporteri.

 

Komentari: 10

Franjo Tuđman

14. 04. 2017 - 15:58

Dragi Srbi Vole vas Rusi samo to ne pokazuju. he, he, he
Velja je to ljubav

14. 04. 2017 - 18:49

Kao kad jedan moj rodjak popije pa kasno uvece zove ljubavnicu da je posjeti.
Vjecnaja pamjat

14. 04. 2017 - 23:29

Pod žvakom panslovenstva, pravoslavnog bratstva i drugih srednjovjekovnih gluposti za zatucane i naivne fanatike, bratija Rusi prodaju oruzje i jednima i drugima i trecima...svima koji bi mogli biti od koristi i koji imaju dengi da placaju ! Srbiji su uzeli NIS za male pare i izvlace im ogroman profit. U Dodikovoj RS takodjebcuda rade. CG su htjeli da pretvore u svoju koloniju. Glupani i budale misle da ih oni vole i da ce cudo uciniti a oni samo stite sebe i svoj intetes. Htjeli su ovde da zametnu krvoprolice i rat preko svoje agenture i domace pete kolone koju su lozili i obilato placali. Njihovi tajkuni drze novac u NATO drzavama i tamo se skoluju njihova djeca. Tamo kupuju kuce i stanove, imaju firme i uzivaju u blagodetima zapadne NATO demokratije. A nas lože kao budale da se pokoljemo i smiju nam se
Pobesneli veljesrbin

14. 04. 2017 - 16:05

Eto kakva su Rusi braća Srbima.
goga

14. 04. 2017 - 16:13

Ovo odavno znamo,ali niko nije smio da kaze,i 1999.za vrijeme bombardovanja,pustili su zapad da nas unisti. GLEDAJU SAMO SVOJA POSLA, BRACA RUSI !!! SADA SIRIJCE, NESRETNE ,TUKU I JEDNI I DRUGI. SRECOM NISU NAS BAREM TUKLI I RUSI.
x

14. 04. 2017 - 17:01

Cu dje se nalazi ? ANTO ga rasklopio i proucava mu slabe tacke .
Mjau mjau mjau!

14. 04. 2017 - 18:23

Opet vam vasa "mjacica" Rusija pomaze kao uvijek do sada! Hahahahaha Kad ce one istrosene ruske lamine od migova u BG bre? Ovo je nalosije cuvana tajna da je Rusija i sakom i kapom pomagala Hrvatsku!
Bre braco Rusi!!!!!!

14. 04. 2017 - 18:34

A nama stare kante??
Slobodan Gluščević

14. 04. 2017 - 22:57

Ko kome nož u leđa?
S-300

15. 04. 2017 - 00:31

Nikad se ovi Srbi nece opametit .Sto put su vas izdali I opet ce .I opet ce I opet ce ako bog da srece .
Novi komentar