ŽIVOT SA LjUBIMCEM: Kupanje bar jednom mjesečno

ŽIVOT sa kućnim ljubimcem u stanu zahtijeva dodatnu higijenu, jer u suprotnom, ukoliko se pas ili mačka ne kupaju i ne održava čistoća na zavidnom nivou, ukućanima prijete mnoge zarazne bolesti.
Objavljeno: 16. 04. 2017 - 19:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najčešće su to infekcija parazitom ehinokokom, ili bakterijske bolesti: salmoneloza, leptospiroza, bruceloza. Moguće su i gljivične infekcije koje se prenose samo dodirom.

                 

Kućni ljubimci, psi i mačke, kao što je poznato, ne vole baš kupanje, parfeme, šampone i druge hemikalije i kozmetiku koje čovek koristi svakodnevno.

- Životinje iritiraju određeni jaki mirisi i konzervansi u hemiji - kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. - Njihova koža nije samo drugačija, nego imaju i mnogo osjetljivije čulo mirisa od čoveka.

Drugačiji fiziološki sastav dlake i kože kod pasa i mačaka zahtijeva namjensku kozmetiku.

- Zato je naš institut dugo radio na odgovarajućoj formuli za pravljenje šampona - objašnjava naš sagovornik. - Taj šampon sadrži derivate iz kokosovog i palminog ulja, dok smo mirisnu notu postigli upotrebom esencijalnih ulja lavande i limuna.

Bitan dio higijene podrazumijeva i redovno čišćenje ravnih površina u stanu.

- Kućni ljubimac u kući znači da su neophodni deterdženti sa antibakterijskim djelovanjem - kaže Blagojević. - Ali, oni ne smijju da budu jaki i da sadrže hlor i druge "teške" supstance. Veoma je bitno i da ne moraju da se ispiraju da bi se postigla njihova djelotvornost.

Koliko često bi trebalo kupati psa ili mačku, zavisi od toga da li oni borave u dvorištu ili sa vlasnikom dijele životni prostor i postelju. Preporuka je da se najmanje jednom nedjeljno detaljno čiste podovi, dok se kupanje kućnih četvoronožaca savjetuje najmanje jednom mjesečno.

IZVOR: Novosti.rs

 

Komentari: 0

Novi komentar