Mustafa: Izjava Rame populistička, nema ujedinjenja sa Albanijom

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je sinoć da Kosovo neće beskonačno čekati na formiranje svoje vojske i da će odluka o tome biti donijeta u Prištini.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mustafa je, učestvujući u emisiji KTV, rekao da su razgovori o vojsci počeli u vrijeme kada je aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači bio zamjenik premijera i da su na tu temu razgovarali i sa zvaničnicima Stejt departmenta, kojima je rečeno da Kosovo neće beskonačno čekati na formiranje vojske.

Mustafa je rekao da su razgovori o tome sa predstavnicima Srpske liste u vladi i Skupštini Kosova počeli još početkom 2016 godine.

"Nekoliko puta smo u mojoj kancelariji sa ministrima Srbima i predstavnicima Srba razgovarali o tome. Tražili su da imaju sve informacije, zakon, Ustav, oblik vojske. To se dogodilo u prvom dijelu prošle godine i mi smo čekali da oni reaguju. Ministar bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) je bio angažovan da razgovara sa njima. Kasnije nisu izrazili spremnost da sjednu i razgovaraju. U privatnim kontaktima su mi rekli da su uslovljeni i da sami ne mogu donijeti odluke. Rekli su mi da im se odluke nameću iz Beograda", kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je rekao da je ministarstvo radilo u pravcu da se Vojska formira putem izmjena zakona, što znači da se ne promjeni ime, već samo mandat. On je rekao da pitanje Vojske treba riješiti u saradnji sa međunarodnim partnerima. 

"Mi imamo realan problem sa Srbima, koji su pod uticajem Beograda. Mi treba da formiramo vojsku, ne kada odluči Beograd već kada odlučimo mi", rekao je Mustafa i dodao da je siguran da će Kosovo tokom ove godine imati svoju vojsku.

Odgovarajući na pitanje o izjavi premijera Albanije Edija Rame, da je, ukoliko EU ne primi Albaniju u svoje članstvo moguća unija Albanije sa Kosovom, Mustafa je rekao da se radi o populističkoj izjavi.

"Nemamo namjeru da idemo u druga ujedinjenja, sem sa Evropskom unijom. Ako nas ne prime kroz vrata mi ćemo ući kroz prozor", rekao je Mustafa.

 

Komentari: 1

Aha, ne nego

19. 04. 2017 - 12:46

sa Srbijom.
Novi komentar