"Noć knjige" u osam gradova

Raznolikim programom koji će više od 40 organizacija prirediti u petak. 21. aprila u Crnoj Gori će po četvrti put biti obilježena Noć knjige.
Objavljeno: 19. 04. 2017 - 10:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Publiku u Pljevljima, Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Tuzima, Bijelom Polju, Herceg Novom i na Cetinju, kako najavljuju organizatori, 21. aprila od 18 sati do jedan poslije ponoći očekuju brojni popusti i književne večeri s ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta.

Događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio 1995. godine. Datum obilježavanja je 23. april jer su na taj dan umrli i rodili neki od najznačajnijih svjetskih književnika Šekspir, Servantes, Vladimir Nabokov… Koordinator manifestacije Noć knjige 2017. Marta Mihičić podsjetila je da je noć knjige u Crnoj Gori prvi put obilježena 2014. godine, kao dio koncepta koji je dvije godine ranije započet u Hrvatskoj.

“Naš cilj je da se okupimo oko ideje koja se zove knjiga. Ako smo u isto vrijeme udruženi oko iste ideje, a to može biti i na različitim mjestima, možemo pokretati velike stvari to je naš plan”, kazala je Mihičić.

Za publiku u Nikšiću pripremljen je dvodnevni program. Sjutra veče od 19 sati biće priređen nastup nikšićkih učenika, a umjesto ulaznice svi posjetioci doniraće knjigu biblioteci, dok će 21. aprila svi posjetioci dobiti besplatnu člansku kartu na godišnjem nivou, kazala je direktorica Narodne biblioteke “Njegoš” iz Nikšića Renata Bulajić.

Za posjetioce osam Gradskih knjižara pripremljeni su popusti do 50 odsto, kao i veliki broj poklon ulaznica za bioskop, pozorište i predstojeći Podgorički sajam knjiga i obrazovanja, naglasila je PR Izdavačke kuće Nova knjiga, Milena Jovović.

“Osim popusta i iznenađenja, svi oni koji posjete Gradsku knjižaru u ulici Ivana Vujoševića u Podgorici biće u prilici da od 19 sati razgovaraju sa jednim od naših autora Nikolom Nikolićem, koji će predstaviti zbirku priča Atakama'”, kazala je Jovović.

Koordinatorka programa OŠ “Njegoš” Ljiljana Perišić kazala je da je cetinjska škola drugi put dio manifestacije, a ove godine na programu su dvije predstave i svi su pozvani da doniraju knjige.

Program u Bijelom Polju biće realizovan pod nazivom “I poezija je ženskog roda”, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić. U programu učestvuju pjesnikinje Ivana Đukić i Aleksandra Vučetić-Perović iz Podgorice, Arnela Kijamet iz Bijelog Polja i Rebeka Čilović iz Berana. O fenomenu ženskog pisma govoriće kritičar Radoman Čečović.

“Ovog puta nećemo prikupljati knjige, već ćemo ih poklanjati. Ko god dođe na naš program, dobiće na poklon knjigu. Nadam se da će ova manifestacija podstaći ljude da više čitaju”, kazao je Musić.

Organizator manifestacije je NVO “Kultura plus”, pokrovitelji su Ministarstvo kulture Crne Gore i brojni crnogorski mediji.

Više informacija može se naći na sajtu www.nocknjige.me ili na Fejsbuk stranici Noć knjige Crna Gora.

Komentari: 1

Srdjan

19. 04. 2017 - 12:30

JU Narodna biblioteka Budve će takođe organizovati manifestaciju Noć knjige povodom Svjetskog dana knjige.
Novi komentar