Prvi snimak napada na policajce u Parizu (Video)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak napada u poznatoj Aveniji Jelisejska polja u Parizu tokom koje je jedan policajac ubijen, a dva su teško teško ranjena.
Objavljeno: 22. 04. 2017 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećamo, napadač se zaustavio automobilom u aveniji ispred policijskog kombija. Zatim je izašao iz automobila i počeo da puca na policiju iz automatskog oružja. Policija je uzvratila vatru i hicem u grudi ubila napadača.

Napadač je identifikovan pomoću papira koje je ostavio u automobilu, a francuski zvaničnici nisu objavili ime napadača.

Nekoliko sati nakon pucnjave, teroristička grupa Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za napad i u saopštenju objavljenom preko njihove novinske agencije Amak identifikovala napadača kao Abu-Jusufa al-Baljikija.

Francuski mediji pišu da je riječ o 39-godišnjem Karimu Šerfi, rođenom u predgrađu Pariza Livri-Gargan, a živio je u drugom pariskom predgrađu Šele. Francuskim vlastima od ranije je poznat je 2003. godine bio osuđen na 20 godina zatvora zbog napada na policajca koje je počinio dvije godine ranije. Godine 2005. mu je smanjena na 15 godina, a iz zatvora je pušten ranije. Bio je poznat i po nasilnim pljačkama, a u policijskoj evidenciji vodio se kao radikalni ekstremista.

Portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Pjer Anri Brande saopštio je da su ranjeni policajci van životne opasnosti.

Izvor i foto: Klix.ba/Twitter

Komentari: 0

Novi komentar