Han: EU nije obavila posao, drugi se već nameću Balkanu

Proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja je bezbjednosna politika koju je EU ikada imala, ali ona nije besplatna, izjavio je na Univerzitetu Prinston evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Objavljeno: 22. 04. 2017 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Zamislite samo gdje bi sada bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog vijeka. Zapadni Balkan se nalazi u našem „dvorištu“ i na tom području je politika „izvoza stabilnosti“ posebno značajna, jer tamo nismo obavili posao - rekao je on.

Han je naglasio da je u tom regionu važno održati kredibilnu i čvrstu evropsku perspektivu pristupanja EU, da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, ističući da je migrantska kriza pokazala da je region već enklava unutar EU.

- Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava. EU je najbolja opcija, ali svi moraju da budu spremni da „zaigraju“. Moramo da budemo bolji i čvršći kada upotrebljavamo privlačnu moć Evrope koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na pametan način - objasnio je Han i pomenuo primjer da većina Srba vjeruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

Izvor i foto: N1 info, FoNet/AFP/Adem Altan

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 1

SVERA INTERESA

22. 04. 2017 - 08:13

Gos-HAN ,vaši predhodnici su 90-tih vrlo uspješno obavili posao na BALKANU , Posebnu pažnju su posvetili JUGOSLAVIJI koju su planski satrali unazad za 200 GOD, uništili ste najzdraviju naciju u EVROPI ,najljepšu zemlju na Mediteranu , A vaši interesi su ostvareni uništavanjem moje generacije od 18 GOD koji smo počeli živjeti ,ali zbog vas i vas sa ZAPADA 27godina je uništeno našeg života ,
Novi komentar