Čuveni komad Dukovskog premijerno u CNP-u

Komad „Mamu mu, ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog u režiji Luke Kortine, biće večeras premijerno izveden na sceni Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova i 30 minuta, u okviru programa Scena Akademija.
Objavljeno: 23. 04. 2017 - 12:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uloge tumače: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Vukan Pejović i Anđela Radović.

Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju iz klase prof. Branimira Popovića, a prvi put je na repertoaru jednog crnogorskog pozorišta tačno na 20. godišnjicu praizvođenja u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju. U radu na komadu bili su angažovani i profesori Dubravka Drakić uz saradnicu Anđeliju Rondović sa predmeta Govor, zatim Larisa Dašić-Simović sa predmeta Glas, kao i saradnica na predmetu Pokret Julija Milačić.

Dramaturg predstave i asistent režije je Balša Poček, scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, kostime Tijana Todorović uz pomoć Ane Krgović, scenski pokret Tamara Vujošević-Mandić, muzički saradnik je Rade Vukčević, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

- Tekst sam pisao početkom nesretnih devetesetih na ovim prostorima. Na neki način to je bila reakcija pogleda na rat iz blizine. Ogorčenost tog pogleda osjeća se i u tekstu. Ogorčeni pogled palih anđela... Nisam htio da pišem o ratu ili da komentarišem tadašnju politiku i vojne strategije, tekst je omaž mitskih pozorišnih situacija o ljubavi i ratu, seksu i nasilju. Sve scene su replika već postojećih scena svjetske dramaturgije. Pretpostavio sam neke stvari kao, na primjer, da je mladi lik Šekspirovog Hamleta mogao u Viternbergu da sretne već ostarjelog dekadentnog i punog znanja Marlovog Fausta. Naučio da sumnja. Kao što sam tih godina naučio i ja - naveo je poznati dramski pisac Dejan Dukovski o ovom svom tekstu.

- Shvatio sam da treba da se osvrnem na stare stvari i predstavim ih u novom svijetlu. Drama „Mamu mu, ko je prvi počeo“ mi je sama nametnula pitanje šta se dešava kada prestane blagostanje, odnosno stanje u kojem ne postoje posljedice i počne život. To je bio trenutak kada sam odlučio da radim predstavu po ovom tekstu, jer proces predstave je jedini način za razumijevanje pitanja i dobijanje odgovora. Saradnja sa novom generacijom glumaca, kao i princip po kojem svi oni igraju više likova, pomogla mi je da nađem univerzalni smisao za ovaj tekst u kojem oni kroz svaku scenu proživljavaju jedan cijeli život - istakao je reditelj Luka Kortina.

Foto:CNP/D.Miljanić

Komentari: 0

Novi komentar