VUKIĆEVIĆ: Milionska ulaganja u novo ruho durmitorskog kraja

Među rijetkim lokalnim upravama u Crnoj Gori koja nema dugova je žabljačka opština, nakon što su krajem prošle godine isplatili i posljednju ratu reprograma za poreze i doprinose državi. To znači da su stvoreni preduslovi za značajnije investiranje, za dinamičniji razvoj durmitorskog kraja, pogotovo u turističkom smislu. Potpuno konsolidovana finansijska situacija u opštinskoj kasi i ovogodišnji budžet „težak“ 1,8 miliona eura, kojim su planirani brojni kapitalni projekti, povod su za razgovor s predsjednikom opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem.
Objavljeno: 24. 04. 2017 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

– Nemamo dugova i sve obaveze koje smo imali prema državi izmirili smo bez kreditnih zaduživanja, a to znači da se i te kako vodilo računa o troškovima, odnosno da se na Žabljaku rukovodi domaćinski. Samo u posljednje dvije godine vratili smo pola miliona eura duga, a taj podatak najbolje potvrđuje koliko smo odgovorno radili imajući u vidu koliki su naši budžeti. Vraćali smo dug, ali i gradili, pa je lani samo u izmještanje trafostanice i izgradnju Ulice Vuka Karadžića uloženo 510.000 eura, a okončana je i prva faza radova na kanalizaciji u ulicama Jakova Ostojića, Drobnjačkoj, Svetog Save, naselju Pejov Do i dijelu naselja Staro Pazarište i Lučevača –kaže Vukićević.

Prema njegovim riječima, izgradnja kanalizacije ukupno je koštala 250.000 eura, a za sanaciju postojeće deponije izdvojeno je pola miliona eura.

– Po 50.000 eura izdvojeno je za sanaciju Spomen obilježja borcima NOR-a i uređenje školskih terena, završili smo i dokumentaciju za modernizaciju brojnih ulica, usvajali prostorno-plansku dokumentaciju– kaže Vukićević.

Investicije

On je dodao da će se ove godine još više ulagati u njihov kraj.

– Završićemo lani započeto, ali i graditi vodovod u Šarancima, ukupne vrijednosti 200.000 eura, za koji je već raspisan tender. Ta mreža biće duga 5,5 kilometara, a uredno vodosnabdijevanje dobiće oko 50 domaćinstava. Ove godine ćemo završiti brojna prostorno-planska dokumenta i detaljne urbanističke planove za sela i gradska naselja, po prioritetima modernizovati i popraviti seoske puteve, osvježitiuličnu rasvjetu u gradu... Samo za radove na kanalizaciji budžetom je predviđeno 355.000 eura – naveo je predsjednik opštine.

Kao veoma važan projekat istakao je što će ove godine biti započeta rekonstrukcija kompletnog vodovodnog sistema, počev od kaptaža i bunara na Crnom jezeru, završno sa zamjenom postojećih cijevi. Cilj je da se smanje gubici i obezbijedi dodatna količina vode.

– Lokalna uprava će kao prioritet za predstojeći dvogodišnji period istaći projekat osnježavanja staza na skijalištu Savin kuk, a za ovaj poduhvat očekujemo i podršku Vlade kroz kapitalni budžet. Naravno, uzdamo se i u podršku naših dosadašnjih partnera, a prije svih Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije koji je finansirao i izgradnju sportske dvorane, rješavanje problema s čvrstim otpadom, otpadnim vodama – ističe Vukićević, priznajući da po nešto što je bilo planirano lani nije završeno zbog tenderskih procedura i kratke građevinske sezone.

Na pitanje da li Žabljak vidi za koju godinu na turističkoj mapi kao bolje pozicionirani centar, Vukićević uzvraća vrlo ohrabren, prije svega najavama investitora, među kojima je i Adriatik propertis.

– Uvjeren sam da će vrijeme koje je pred nama pokazati da je prodaja hotela „Durmitor“ ovoj renomiranoj kompaniji bila pravi potez. Oni su svjetski brend i mislim da mogu odlučujuće uticati na turističku ponudu Žabljaka. To je, bez sumnje, ozbiljan investitor i zahvaljujući njemu jednu od najljepših lokacija u Crnoj Gori konačno ćemo valorizovati, dobiti nove kapacitete visoke kategorije, obogatiti turističku ponudu, otvoriti nova radna mjesta... Za očekivati je da Adriatik propertis bude pokretač i nekih novih značajnih investicija u našem kraju – kaže Vukićević.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 4

Guest_12058

24. 04. 2017 - 06:28

BAS LIJEPO
skijas

24. 04. 2017 - 10:41

"Naravno, uzdamo se i u podršku naših dosadašnjih partnera, a prije svih Centra za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije koji je finansirao i izgradnju sportske dvorane, rješavanje problema s čvrstim otpadom, otpadnim vodama .... " - moglo je bez ove recenice. Inace, dok god ne napravite nesto poput kolasinskih staza nista od zimskog turizma. Ne idem vise na Zabljek jer je divlja staza. Ne zelim da se lomim po njoj i da guslam pola sata do gore. Dakle, staze napravite i imacete turizam. I premostite nekako onu rupu od Savnika.
Skijas 2

26. 04. 2017 - 09:37

Pa za vas koji ne umijete da skijeta namijenjen je bebi staza :D Gore se ide radi uzivanja i ko odlicno skija...
5131

25. 05. 2017 - 13:00

Još samo da umijete očistiti grad i oprati stakla na zgradi Opštine pa da vam nešto i povjerujemo
Novi komentar