Minimalna penzija u Sloveniji 500 eura

Slovenački parlament usvojio je izmjene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prema kojem će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih 500 eura.
Objavljeno: 26. 04. 2017 - 14:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

"To nije u suprotnosti sa osnovnim načelima penzionog i invalidskog osiguranja", rekla je, obrazlažući predlog, ministarka za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak.

Prema podacima Vlade Slovenije, minimalnu penziju od 500 eura primalo bi oko 45.200 penzionera.

Zakon je prihvaćen bez ijednog glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke ocijenile kao populistički potez, namjenjen privlačenju birača u posljednjoj godini mandata sadašnje vlade.

(FoNet)

 

Komentari: 1

Ekonomista

19. 06. 2017 - 23:10

kod nas je minimalna penzija za puni staž 280 eura što iznosi 56% slovenačke od 500 eura. A plate su im tačno duplo veće od naših. Moramo se zapitati zašto duplo zaostajemo za njima.ako nam prosječni bdp bude stalno rastao ovih inače stalnih 3 do 4 %, a kod slovenaca je to 1 do 2%, onda će nam trebati punih 50 godina da dostignemo plate, a 22 godine da dostignemo penzije. Međutim, to je matematički samo tako.kako su život i ekonomija totalno druga stvar, imajući u obzir naše blisko članstvo u eu, razvoj turizma i usluga, mi ćemo ih realno stići za tih 22 godine i u platama i u penzijama, što je, gledajući razvoj države, vrlo kratak period.Prema tome, 2040 godina će biti godina kada će Crna Gora stati u red srednje razvijenih zemalja EU! A do kraja 21 vijeka, Crna Gora će biti u društvu najbogatijih država Evrope, zapamtite to i prenesite unucima! Ekonomija je neumoljiva! A gdje smo samo bili prije svega 100 godina! SAMO JAKO!
Novi komentar