Karisma Hotels & Rizorts u Meksiku: Iskustva iz Kankuna za turizam u Crnoj Gori

No es muy bueno, pero excelente! Ili na našem jeziku: Ne veoma dobro, nego izvrsno!
Tokom sedam dana boravka u sunčanom Kankunu, nevelikoj medijskoj ekipi iz Crne Gore gotovo je pod kožu ušao ovaj skoro nezaobilazni moto zaposlenih u Karizma grupaciji. Nije riječ samo o sloganu, poletnom pozdravu ,,Hola“ i obaveznom osmijehu, već o brižljivo građenom ritualu domaćinskog odnosa prema gostima, ma iz kog kraja dolazili. Neka vrsta poslovnog kućnog reda i znak prepoznavanja.
Objavljeno: 27. 04. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pri susretu se obavezno predstave imenom - teatralno, a toplo (moje ime je Anhel, ili Mario, ili Patricija, Alin) i uvijek osmijeh, neodglumljeni, od srca.

Karisma Hotels & Risorts međunarodna je hotelska grupacija koja najveći dio svojih kapaciteta ima u Meksiku, Karipskom području, Južnoj Americi i na Jadranu, a ima u svom planu razvoja dalja ulaganja u kapacitete u Crnoj Gori.

 

karisma

 

Planovi za Crnu Goru: Grupacija je zainteresovana da svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i uloži 280 miliona eura u obnovu hotela i izgradnju novih kapaciteta na području Ulcinja.

Saša Milojević, potpredsjednik u Karisma H&R zadužen za operativne poslove, rekao je za Portal Analitika da planiraju -  ukoliko pobijede na tenderu - da  u narednih pet godina obnove i izgrade 2100 smještajnih jedinica i uposle više od 2500 radnika u kojima bi glavna sezona trajala 6 mjeseci - od maja do oktobra - uz popunjenost kapaciteta od oko 90 odsto.

Računica govori da bi realizovali oko 700.000 noćenja za više od 100.000 gostiju, i povećanje broja avionskih linija čak do 25 novih nedjeljno.

„To nijesu bilo kakve projekcije, naročito kada je glavni partner u svim projektima Karisma grupacije -  TUI  najveća svjetska turistička organizacija. TUI  posluje sa više aviokompanija radi obezbjeđenja dovoljnog broja avio linija za svoje destinacije. Takođe, ima u svom vlasništvu više aviona“, ističe Milojević i govori o sveobuhvatnim planovima vezanim za investiranje u Crnu Goru.

Karisma Hotels & Resorts je zainteresovana za ulaganje i u druge kapacitete na crnogorskom primorju – u Herceg Novom, Kotoru, Bečićima. Takođe i na sjeveru Crne Gore, jer smatraju da bi imali kompletnu ponudu tokom cijele godine, zimsku i ljetnju sezonu.

Odluka da šire svoje poslovanje na Crnu Goru je dio strateškog planiranja da šire svoje poslovanje na Jadranskoj obali. U Hrvatskoj su već preuzeli nekoliko hotela (Makarska, ostvo Koločep kod Dubrovnika), a u Crnoj Gori su preuzeli upravljanje hotelom „Ruža vjetrova“ u mjestu Dobra voda kod Bara.

vila-esmeralda

Cjelogodišnja destinacija: „Ideja je da se Crna Gora pozicionira kao celogodišnja turistička destinacija, izuzetno nam je interesantan sever Crne Gore gde turisti mogu da uživaju u lepotama netaknute prirode u planinskom okruženju. Planiramo planinski resort sa svim pratećim uslugama i objektima, uključujući i vrhunske sportske sadržaje kako bismo turistima i sportistima omogućili izuzetne uslove za ugodan i aktivan odmor, rekreaciju i zabavu u zimskoj sezoni“, objašnjava Milojević.

Na pitanje Portala Analitika - da li Karisma planira da rizorti u Crnoj Gori budu otvorenog tipa, kakve su već realizovali u Hrvatskoj, Milojević odgovara: „Da, planiramo. Mi smo izuzetno zadovoljni dosadašnjim poslovanjem u Hrvatskoj. Imamo popunjenost kapaciteta u sezoni (od 1. maja do 31. oktobra) preko 90 odsto, fantastičnu satisfakciju gostiju i izvanredne finansijske rezultate, tako da želimo da rastemo i razvijamo se i u ovom delu Jadranskog primorja“.

sasa-milojevic

Prema riječima potpredsjednika u Karisma H&R, planiraju da u lanac snabdijevanja u Crnoj Gori uključe domaće proizvođače, kao što je to već slučaj u Hrvatskoj.

„U svim destinacijama u kojima poslujemo imamo odličnu saradnju sa domaćim proizvođačima i to podrazumeva širok spektar snabdevanja - od nameštaja i različite opreme za hotele do prehrambenih proizvoda i pića. Isti model poslovanja želimo da primenimo i u Crnoj Gori i angažujemo domaće proizvođače u lancu snabdevanja, kaže Milojević i najavljuje, kao bitan dio poslovne strategije, da će cijene biti pristupačne za domaće turiste.

„Da, cene za domaće tržište biće pristupačne i želja nam je da ugostimo što veći broj gostiju iz Crne Gore i uverimo ih u kvalitet naše usluge, jedinstven model poslovanja i prevaziđemo očekivanja gostiju, ističe.

 

Poštovanje zaposlenih: Milojević najavljuje da će Karisma grupacija, ukoliko pobijedi na tenderu, striktno  poštovati granske ugovore kojim se uređuju uslovi zapošljavanja, jer je poštovanje prava zaposlenih jedan od bitnih faktora poslovnog uspjeha.

„Bez naših zaposlenih bilo bi nemoguće pružanje vrhunske usluge i održanje kvaliteta u hotelijerstvu, mi izuzetno cenimo trud i rad svih naših zaposlenih. Kako bismo im obezbedili najbolje uslove za rad, mi u svim destinacijama u kojima poslujemo ulažemo dosta u opremu i objekte za zaposlene kao i u njihovu edukaciju i profesionalni razvoj. Naša kompanija posluje po zakonskim odredbama, i naravno da ćemo poštovati i crnogorske zakone i Ugovore o radu, naglašava Milojević.

Prema njegovim riječima, Karisma grupacija želi da zaposlenima pruži vrhunske uslove za rad, ali i stručno usavršavanje, ukoliko za to bude interesa radnika, u hotelima grupacije u svijetu.

„Moram da dodam: ponosim se timom ljudi sa kojima radim; srećni smo da kao kompanija imamo veliki broj profesionalaca iz oblasti hotelijerstva koji će svoje bogato iskustvo prenositi i na zaposlene u Crnoj Gori, obećava Milojević.

kan-kanan

 

Zaštita okoline: Karisma puno polaže na zaštitu okoline, svi rizorti na Rivijeri Maja imaju Green Globe Certification. I to može biti komparativna prednost ove kompanije za investiranje u Crnu Goru.

Da kompanija Karisma zaista poštuje prirodno okruženje uvjerila se i medijska ekipa iz Crne Gore.

Jedan od čuvara plaža je vještački greben u obliku mitske zmije  Kan Kanan, iz Majanske tradicije. Čini ga oko 800 brižljivo sačinjenih vještačkih struktura koje štiite plaže biserno svijetlog pijeska od erozije i u isto vrijeme prave stanište za bezbrojna morska bića. Greben je dugačak 1,9 kilometara i nalazi se u moru naspram rizorta El Dorado Royal.

Obezbjeđujući održivost podvodnog svijeta, čine da plaže postaju raj za izuzetne primjerke plitkovodnih tropskih riba, kao i za turiste – ronioce.

Sa Nedom Kekić, koja je PR i Social Media Manager za Meksiko i Karipsko područje kompanije Karisma Hotels & Resorts, razgovarali smo o zaštiti životne sredine, poštovanju ekoloških standarda, pažljivom odnosu prema vodi, neprocjenjivo važnom  izvoru.

Naša kompanija, Karisma Hotels & Resorts, je priznata kao jedan od začetnika „eco- conscious“ turizma i mi se zalažemo za očuvanje prirode i kulturne baštine, kao i za zaštitu životne sredine u svim destinacijama u kojima poslujemo. U Meksiku, na Rivijera Maji, imamo najveću baštu u kojoj uzgajamo organsko povrće i voće kojim snabdevamo naše i mnoge druge hotele u destinaciji“, ističe Kekić i navodi zanimljiv primjer „kohabitacije“ prirode i turističkog biznisa.

„U svim hotelima implementirali smo program za zaštitu kornjača pa tako imamo zaštićena mesta u hotelima gde kornjače mogu da polože jaja i kasnije kada se izlegu male kornjače, zajedno sa gostima ih puštamo u more. U jednom od naših hotela u toku je izgradnja najvećeg veštačkog morskog spruda na svetu, naglašava Kekić.

„Zbog svega navedenog naša kompanija je dobila brojne nagrade i sertifikate među kojima su Green Globe, Travelife, Cristal Check Safety First, MARTI certification, Rainforest Alliance, Sustainability Tourism by Thomson i mnoge druge, kaže Kekić.

Zbog visoke kategorije svojih hotela po svakom gostu prosječno imaju oko dva zaposlena, tako da će angažman u Crnoj Gori značiti i zapošljavanje većeg broja radnika različitih profila.

Zaposleni na početku i kraju priče o Karismi. No es muy bueno, pero excelente!

Tinka ĐURANOVIĆ

 

O Kompaniji Karisma Hotels & Risorts

Neda Kekić je za Portal Analitika ispričala i o razvoju kompanije.

„Karisma grupacija je osnovana 2002. godine i trenutno u svom portfelju ima 27 hotela u 7 egzotičnih destinacija, od kojih je 5 hotela u Evropi.

Kompanija Karisma Hotels & Resorts upravlja hotelima i ujedno je i vlasnik pojedinih objekata iz portfelja, i u poslednje 3 godine kompanija je procentualno porasla preko 50%, pri čemu je strateški cilj kompanije da u narednih 5 godina udvostručimo trenutni hotelski portfelj.

Naši hoteli su višestruko nagrađivani priznanjima poput „AAA 4 Diamonds“, našli smo se na Forbsovoj listi 10 najromantičnijih hotela, nekoliko godina uzastopno u svim hotelima dobijamo priznanja od najvećeg veb sajta za turiste TripAdvisor, našli smo se na listi magazina Conde Nast Traveler medju Top 30 hotela u Meksiku i mnogim drugim.

Uspeh našeg poslovanja proizilazi iz dugogodišnje saradnje koju imamo sa najvećim svetskim tour operatorima, poznatim brendovima poput Nickelodeon i Margaritaville, ali pre svega stub našeg poslovanja su naši zaposleni bez kojih bi pružanje besprekorne usluge u hotelima bilo nemoguće.“

 

Karisma Hotels & Resorts brendovi

Porodični i hoteli za odrasle​

brendovi-rizorta

 

Butik - gradski hoteli; Porodični hoteli sa Neckelodeon iskustvom

 

brendovi-karisma

 

Dizajn

Svaki rizort ima svoju osobenost,  enterijeri su moderni, vođeni kreativnošču i idejom autora. Spoj su novih trendova i lokalnih, tradicionalnih motiva. Detalji su brižljivo akcentovani, jedan podstiče drugi ... živopisno, inspirišuće.

figure

Enterijer hola

enterijer-hola

Tavanica jednog od restorana

enterijer-3

 

Vrtovi

Može izgledati jednostavno da se vrtovi uzgajaju u ovom tropskom podneblju, ipak brižljivo kultivisane biljke oplemenjuju arhitekturu, čini prostore još prirodnijim, povezanijim.

Biljke koje kod nas uzgajamo u saksijama, tamo su živa ograda, naravno sve boje intenzivnije.

Tu su dekorativni vrtovi, rasadnici, veliki Zeleni vrt, onda mali gastro vrtovi u tanjiru, dekorisani pincetama, koje postaju sve češći kuhinjski pribor...

adenijum1

Rasadnik kokosa

mladi-kokos

Zeleni vrt

rasadnik

Gastro vrt

vrt-u-tanjiru2

 

Fotografije: Tinka Đuranović, Karisma Hotels & Resorts

Komentari: 4

Marakeš

27. 04. 2017 - 01:14

Lijepa priča. Samo se bojim da se ovdje baš i ne prihvataju ovakvi investitori, jer će odmah neko da se zapia ,,a đe sam ja u svemu tome"...
+

27. 04. 2017 - 02:49

bravo. vrlo dobra poenta. zalostan mentalitet. Ako ova opozicija dodje ikad na vlast, ne bi ni djelic od ovih investitora do sad doveli (PM, Lustica,PortoNovi). Mozda ponekog Rusa ili Srbina i to iskljucivo kao licni deal
Miha

27. 04. 2017 - 08:59

Ovo ne smijemo ispustit !
Slucajni turista

27. 04. 2017 - 12:18

Nemojte nista pricat unapred.Prvo skoci pa onda kazi hop,sto kaze narodna poslovica.Jer sad ce da se jave sindikati, manjinski akcionari i vec vidjena bulumenta kojima ce odmah,da zine prkno i koji je rezultat? Oteraju investitora i ostanu na tim udzericama i barakama iz perioda dok je joz Broz hodao po zemlji.Ne treba nama nista.Evo im srbijarizma,za bolje nisu.
Novi komentar