Zatvoren regionalni književni festival "Literitorija"

Drugi KIC-ov regionalni književni festival LiTeritorija ostvario je svoj cilj – da se kroz tematizovane i dijaloške programe govori o značajnim književnim temama i to povezujući pisce tzv. postjugoslovenske književnosti.
Objavljeno: 28. 04. 2017 - 15:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poseban duh ovog festivala, afirmisanje kreativnosti, umrežavanje stvaralaca, ali i način na koji je ovogodišnji program bio prihvaćen i od učesnika i od publike, sigurno će utrijeti dobar put ka osvajanju novih Literitorija.

Trodnevni festival zatvoren je sinoć. Prva knjiga, pravac kretanja po ovogodišnjoj Literitoriji, kroz više programa, okupila je u KIC-u “Budo Tomović” značajne autore iz regiona, ali i publiku koja je odlično prihvatila festival koji KIC uz pokroviteljstvo Glavnog grada organizuje drugu godinu zaredom.

Kroz razgovor sa književnim kritičarem Vladimirom Arsenićem i čitanja, publici su se u glavnom programu predstavili pisci mlađe generacije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Stefan Bošković, Uroš Bojanović i Marija Pavlović prve večeri, i Slađana Kavarić, Natalija Miletić i Nemanja Jovanović, na drugoj večeri festivala.

Dijeleći svoja iskustva „prve knjige“, puta do njenog objavljivanja i uticaja koji je imala na njihovu afirmaciju i dalje stvaralaštvo, ukazali su na spektar mogućnosti kojima mladi autori, budući pisci, mogu skrenuti pažnju na svoj rad. Neke od njih su i preko radionica kreativnog pisanja i objavljivanja u književnim časopisima, što su bile i teme pratećih programa festivala.

Trodnevnu radionicu kreativnog pisanja vodio je crnogorski pisac Vasko Raičević, a treće veče Literitorije bilo je posvećeno književnim časopisama regiona. Pod nazivom „Mainstream i novi talas“ u razgovoru o književnim časopisima učestvovali su Tibor Hrs Pandur i Muanis Sinanović – urednici revije IDIOT, Milorad Popović – ARS-a, Alen Bešić – POLJA, Dejan Aleksić – POVELJE i Đorđe Šćepović, urednik časopisa SCRIPT. Kako su svi gosti ovog programa i pjesnici, festival je zatvoren njihovim nadahnutim čitanjem poezije.

Komentari: 0

Novi komentar