Slovenija pred sudom u Luksemburgu zbog neriješenih deponija štetnog otpada

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Slovenije jer nije na vrijeme sanirala 28 nezakonitih komunalnih i industrijskih deponija koje se tretitraju kao ekološki opasne i štetne za zdravlje.
Objavljeno: 28. 04. 2017 - 21:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Slovenija je odlagališta bila dužna zatvoriti do 2009., ali to nije učinila, pa je u međuvremenu dobila dvije opomene na koje se nije adekvatno odazvala i odlagališta sanirala ili zatvorila.

Zato je protiv Slovenije EK pokrenula postupak pred sudom EU u Luksemburgu, a ako se utvrdi da je Ljubljana postupala protiv pravne stečevine Unije mogla bi biti osuđena na plaćanje kazni.

Slične je postupke Europska unija pokrenula protiv još šest država - Bugarske, Kipra, Španije, Italije, Rumunije i Slovačke.

Prema evropskim pravilima, države članice EU moraju preraditi i odstraniti štetni otpad na način koji ne ugrožava zdravlje ljudi i okolinu, te zabraniti postupke kompanija ili lokalnih zajednica koje dopuštaju nekontrolisano ostavljanje otpada na neadekvatnim mjestima u prirodi.

Zbog kašnjenja u saniranju deponija internim sankcijama u prošlosti su već bila kažnjena dva slovenačka ministra za okolinu Janez Podobnik i Karl Erjavec, sadašnji ministar vanjskih poslova, koji je zbog toga bio smijenjen s mjesta ministra u jednoj od ranijih vlada.

U svojoj drugoj opomeni prošle godine, Komisija je Sloveniju upozorila da je od 35 nelegalnih deponija uspjela sanirati samo njih sedam, te da još nije riješeno saniranje velikog industrijskog deponija kod Celja koje sadrži teške metale i hemijski otpad.

(Hina)

Komentari: 0

Novi komentar