Skupština izglasala učlanjenje u NATO: Istorijska odluka u sjenci podjela

Crna Gora je juče na Cetinju, podijeljena u tri kolone, donijela odluku o učlanjenju u NATO. Na jednoj strani su se našlo 46 poslanika vladajuće koalicije i SDP-a Ranka Krivokapića, DF je protestovao ispred Skupštine i uzvikivao „izdaja, izdaja“, a takozvana građanska opozicija je odluku čekala kući.
Objavljeno: 29. 04. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za vlast i SDP je odluka istorijska, za DF neobavezujuća, za ostatak opozicije upitna jer, kako ističu, nema potreban legitimitet i trebalo je donijeti na referendumu.

Crna Gora je za manje od dvadeset godina prošla dug put - od zemlje koju je NATO bombardovao do zemlje koja će, kako se očekuje, već ovog mjeseca biti punopravna članica Alijanse. Potrebno je da protokol ratifikuje još samo Španija.

2804skupstinact2

Poruka premijera: Premijer Duško Marković uputio je sa Cetinja poruku onima koji misle drugačije – „učlanjenjem u NATO obezbjeđujemo za svakog građanina jednaku šansu za prosperitet i sigurniju budućnost“

Poruku je imao i predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić - Jedinstvenost i posebnost Crne Gore je u tome što ne postoji slučaj da u NATO ulazi država koja ima istu vlast koju je imala kad je bila u ratu sa tom Alijansom.

"To je posebnost koja je teret i koja će se promijeniti", kazao je Krivokapić.

Poslanici SDP-a su da bi glasali o učlanjenju u NATO prekinuli bojkot parlamenta - poslije dužeg vremena bili su na istoj strani sa svojim višegodišnjim partnerima u vlasti.

2804protest

Slaba posjećenost mitinga DF-a: DF je na protestu okupio jedva par stotina ljudi.

 „NATO je zločinačka vojna organizacija. Ovdje će glasati oni koji NATO vide kao sredstvo ostvarenja "velike Albanije" i oni kojima je Njegoš genocidni pjesnik", poručio je bivši predsjednik Momir Bulatović, koji se našao medju govornicima.

DF je prethodno, dva dana pred glasanje o Protokolu, imao perfomans u Murinu. Na takozvanoj skupštini izabranih predstavnika naroda kojom je predsjedovao poslanik Branko Radulović u prisustvu poslanika iz koalicije DF-a, grupe odbornika SNP-a koju je predvodio Aleksandar Damjanović te par stotina građana donijela je "obavezujuću odluku" o raspisivanju referenduma o NATO.

Prethodno će, kažu, kada se za to steknu uslovi poništiti odluku Skupštine o ratifikaciji. 

 "Ta skupština nema legitimitet zato što su pljačkom i i izbornim neregularnostima dobili većinu", poručio je Radulović.  "Kakva skupština u Murinu? To je vašar neodgovorne opozicije", odgovorio je premijer Duško Marković. "Neka se zabavljaju, neka popiju koje pivo, Crna Gora ima ide svojim putem koji je izabrala 2006. godine."

3003nato

Odluke večinom donijete u parlamentu: Većina zemalja koje su članice Alijanse odluku su donijele u parlamentu, do sada se nije desilo da je neka istupila iz NATO-a. Zvanična istraživanja javnog mjenja o podršci za članstvo su takođe na liniji podrške koju su imale vlade država članica NATO-a kada su izglasale učlanjenje u Alijansu. Ispod 50 odsto.

Ipak, specifičnost Crne Gore je da je odluku o učlanjenju donio parlament, čiji rad mjesecima bojkotuje opozicija.

Dobri poznavaoci međunarodnih odnosa ukazuju da je Crna Gora odavno suštinski dio Alijanse, da bezbjednosne i obavještajne službe uveliko sarađuju, da se NATO značajno pita oko toga ko je podoban, a ko ne za koju funkciju. Ocjenjuje se da nije imala kud drugo da ide - ovo je, između ostalog,  jedini dio obale koji formalno nije bio dio NATO.

Pitanje je li vlast mogla građanima bolje objasniti koje su koristi od učlanjenja - i kada je bilo javne debate uglavnom nije bilo druge strane, koja se protivi članstvu u NATO. Ovako se i danas priča svodi na to da nas je NATO bombardovao, da će otvoriti vojne baze, da ćemo ući u rat sa Rusijom. Međutim, kako se procjenjuje, nakon formalnog učlanjenja strasti će se stišati.

1010moskva

Upozorenje Moskve: Ono što bi mnogo više trebalo da brine, ocjenjuje se u dobro obaviještenim krugovima, je reakcija Rusije.

Odmah nakon što je Skupština donijela odluku da ratifikaciji iz Moskve je stiglo upozorenje. Sa žaljenjem konstatuju da  sadašnje rukovodstvo Crne Gore i njegovi "zapadni pokrovitelji, ipak nisu poslušali glas razuma i savjesti". Moskva zadržava pravo da donosi odluke o zaštiti svoje nacionalne bezbednosti, a da oni koji su glasali preuzimaju na sebe odgovornost za posljedice, kako se navodi, "sprovođenja planova spoljnih sila koje teže da prodube postojeće linije razdvajanja u Evropi i na Balkanu, zabiju klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima, zasnovane na dubokim istorijskim tradicijama".

Rusija je mjesecima na svaki način pokušavala da zaustavi put Crne Gore ka NATO.  Stručnjaci upozoravaju da se neće zaustaviti i da će nastaviti pritiske na Crnu Goru – od političkih do ekonomskih.

Što zbog žala za Crnom Gorom, što zbog poruke Srbiji, da slučajno ne pomisli da krene ka Alijansi.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

 

Komentari: 23

Da, radi se i o Srbiji

29. 04. 2017 - 01:26

Rusija desperatno nastoji da zadrzi Srbiju pod svojom šapom. Ulazak CG u NATO bi moglo da otvori oci djelu Srba. Pored dragocjenog izlaza na Mediteran i luka u CG, ovo je druga briga Rusije.
danilo s.

29. 04. 2017 - 07:25

Sinoc sam pogledao komentare u nekim srpbijanskim portalima. Na moje veliko iznenadjenje vecina je bila veoma pozitivna. Bilo je lijepo citati, poslije duzeg vremena, nesto pozitivno o CG. Vecina nam je iz srca cestitala i "uzdisala" sto Srbija to ne moze da ucini. Kada pomislim na ovu divlju mrznju s kojom sui reagovali nasi velejsrbi i dio opozicije, ta reakcija je izgledala jos nestvarnija. Tako da je logicna reakcija Rusije koja time salje poruku Srbiji da joj slucajno ne padne na pamet da slijedi CG. Ni, sto se nas tice, mozemo da sebi cestitamo na jednoj veoma mudroj odluci ciji ce se pozitivni efekti tek vidjeti. Vjerujem da ce podrska NATO uskoro biti veca od dvotrecinske? P.S. Ruznije od one ruzne slike na ulicama mi je djelovao govor Ranka Krivokapica. Zaista zalosno. Bilo mi je zao sto je dosao - mada je njegov dolazak bio veoma znacajan. Da li ce on ikada vise biti onaj politicar kakvog ga znamo? Bilo bi dobro da se vrati. Potreban je CG!
danilo s.

29. 04. 2017 - 11:35

Nijesi pročitao "u srbijanskim" već "na srpskim" portalima. Poštovani Danilo, izgleda da još nijesi savladao srpske zamke. Naime, Srbi su izmislili gaf pa je po njima termin srbijanac pojam za srbe koji žive u Srbiji, dok je termin Crnogorac za srbe koji žive u Crnoj Gori, a svi zajedno su Srbi. Dakle, nesvjesno ulaziš u taj korpus, a koliko ja znam ti se deklarišeš kao Crnogorac.
Lea

29. 04. 2017 - 01:36

Sve ocekivano:malobrojni frontovci u svojoj cirkuskoj tacki vrijedjanja, vike i cike, Ranko u disciplini pljuvanje na vlast, Moskva u stavu prijetnji i razocarenja, tkz gradjanska opozicija iz prikrajka vreba...Srecan nam ulazak u drustvo velikih?
Konentar Blic rs

29. 04. 2017 - 03:44

~Kizami : Crnogorci ČESTITAM Vam od sveg srca na ulasku u NATO! Kod Vas ipak radi zdrav razum za razliku od nas Srba. Uspeliste da se osamostalite i napredujete jer Srbi nemaju tu sansu da Vas upropaste.Moj narod je sujetan, arogantan, prkosan i to sve bez pokrica. Realnost nam nije jaca strana. Srbin vise voli slatku laz nego gorku istinu!Mislimo da smo bitan faktor u svetu i oslanjamo se na ODVRATNE Ruse koji nam nikada nisu konkretno pomogli kada je bilo ozbiljno. Od prijatelja pravimo neprijatelje. Crnogorci zelim Vam svu srecu, najiskrenije. Zao mi je sto sam Srbin! Zivela Nemacka, USA i zdrav razum.
crnvo & bijelo

29. 04. 2017 - 04:24

Srbija vec ima dosta pristalica za NATO alijansu I sve dosadasnje negativne priče o alijansi prebaci u Požarevac I odbjeglu grupu u Moskvi.CG treba iskoristiti momenat I prebaciti otrcane šinjele I vojne rance na buvlju pijacu u Srbiji.
Wilkins

29. 04. 2017 - 07:04

Bravo Crna Goro !!! Sad smo ušli u normalan svijet. Ona ogromna masa ljudi, okupljenih u blizini visokog doma na Cetinju, onih par desetaka izgubljenih nesrećnika, histerika i izdajnika, pokazala je, koliko je u stvari većinska, napredna i slobodna Crna Gora uradila dobar posao.
Cocoraycom

29. 04. 2017 - 07:18

Ako bi pazili na to da donesemo zjednicko rjesenje nikud stigli ne bi. Pa i stvaranje drzave 2006 je bilo u sjenci podjela ZA i PROTIV. Sjutra, ako bi trebali da donesemo odluku za ulazak u EU ne bi bila jednoglasna. Naslov vam nije bas najsretniji. Kao mi podjela nemamo nego smo se oko ovog pitanja razisli.
Mishko

29. 04. 2017 - 10:07

Partizani i cetnici,ceranje se nastavlja podijele nije moguce izbijeci dok je god srpska pravoslavna crkva stoluje na Cetinju.Tek kad to nasi zvanicnici shvate moze biti napretka u Crnoj Gori!!!!!!
"ISTORIJSKE ODLUKE"

29. 04. 2017 - 11:18

Ovo jeste istorijska odluka koja se može porediti još samo sa priznanjem Kosova za nezavisnu državu. Ovim dvijema odlukama predhodilo je ona donešene pod Američkim pritiskom o referendum i to onako sprovedenom, pokradenom. Ova dvije odluke o Kosovu i NATO-u, su bile za sve iole upućene potpuno očekivane. Ovo je već toliko puta odgledani film čiji je režiser - Amerika. Nažalost karte za gledanje tih filmova, platili su i tek će platiti crnogorski gradjani. Molimo se Bogu samo da cijena tog filma ne bude kao nekih koje su Amerikanci režirali, ovdje početkom devedesetih i ovih godina u Africi i Bliskom istoku.
LJEP POZDRAV SA VRHOVA ČAKORA.

29. 04. 2017 - 11:55

..IZ SELA Velika...DALEKO -PODALEKO OD SRCA..BOJIM SE SLIČINIJE ODLUKA-SA POVIJESNIM PRIZ-VUCIMA...?
Boban Bg

29. 04. 2017 - 15:36

Primi moje iskreno saucesce! I ne pricaj gluposti. Ja vas razumijem u potpunosti. CG se oslobodila velikosrpskih aspiracija za vazda, tesko je to, ali navici cete se. Koji bensedin ....
!

29. 04. 2017 - 16:21

Vidiš Bobane, nema konačnih rešenja. A, ovo je je jedno-tipično privremeno.
Crnogorac

29. 04. 2017 - 19:08

Moje iskreno saucesce.
neuzimamo ali postojimo i ..

30. 04. 2017 - 17:31

...množimo se po Crnoj Gori našoj od iskona domovini! A vi po srbijanskim buvljacima-terazijama linjate ka vam preci LAKOME LISICE-zbog vašije nezaježljivije gu...! Moj lipi Bobane Bag...Ja da sam na tvoje mjesto ja bi se posramio-kako se rasprodaste u srbiju za šaku zobi..-pa sa 147 iljada na popisu 1981 goidne-vi padoste 2011 na ciglije 38 iljada..kukala vam majka-kome vi držite ode-ako ne vašim rasprodatim obrazima po srbijaskim buvljacima-u pasnih 70 i kusur godina ?!!!
RAŠO

29. 04. 2017 - 12:23

Isto kao i 48-me. Na sreću tadašnje Jugoslavije Tito reče Rusima NE i živjeli smo jednim pristojnim životom, mnogo mnogo bolje od svih koji su bili sa Rusima. Danas je Crna Gora opet Rusima rekla NE i pametno postupila. Ovi što se deru na sva zvona da nije trebalo ući u NATO pakt su ne samo protiv NATO-a već i protiv Crne Gore i svega naprednog u ovom društvu,
Zoran

29. 04. 2017 - 13:39

Pozdravljam odluku crnogorsku skupstine da se usvoji odluka o ulasku u nato pakt a ovi nesrecnici iz df nek I dalje mitinguju njih ce narod uskoro poslati u politicku proslost.
Vero Montenegro

29. 04. 2017 - 15:42

Par momaka osvjetlase obraz Crnoj Gori,na Cetinju.Sto vas vise nije bilo,Cetinjani,da razjurite ove Djurislije?Oni na slobodarskom Cetinju nasli da cetnikuju.
HGI

29. 04. 2017 - 17:46

Konacno da smo u jednom savezu u zapadnom normalnom svijetu i da je CG vjecna!
Tara

29. 04. 2017 - 17:50

Jel moguce da puciste i teroriste nazivate opozicijom?
GRADJANSKI

29. 04. 2017 - 18:01

POTPUNO POGJESNO! NASLOV TREBA DA GLASI: "PODJELE U SJENCI ISTORIJSKE ODLUKE"!
u susret svijetloj majskoj zor

29. 04. 2017 - 20:37

Potpuno se slazem. Naslov apsolutno nije adekvatan. Zar su oni nesrecnici ispred Doma mogli da zasjene istorijsku i mudru odluku Skupstine. Gledah prenos. Kako dostojanstveno. Kako velicanstveno. Veliki minus za Uru. Hvala i SDPu. 46 jednoglasno. A sad adio.....nesrecnicima sa protesta i duhovima proslosti. Momire Bulatovicu 99te si nam doveo NATO na vrata. Ovo sad je ipak nesto drugacije. DA JE VJECNA CRNA GORA.
Мирослав Ђукић

04. 05. 2017 - 00:08

Ако ћемо право, и сама Скупштина је била нешто слабо посећена.... Да није било обезбеђења и конобара - скоро никог тамо и није било ! Дошло једва пола посланика! Мало, мало, за тако "историјски" скуп... Можда су остали имали паметнија посла? Да нису приспали? Или им се није дало да се ломепо разрованом путу до Цетиња? Ради се тај пут, стално је гужва, фрка, чека се, пропуштају помало и понекога... А Аеродромн а Обилића пољан инешто и није у функцији...
Novi komentar