Katnić: Da se ne ponovi da se izdajnici prikazuju kao patriote

Osuđujuća presuda u istrazi pripremanja terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora jako je važna da se u budućnosti nikada ne desi mogućnost da se izdajnici prikazuju kao patriote i teroristi kao heroji – poručio je u intervjuu za Pobjedu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.
Objavljeno: 30. 04. 2017 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postoje, kaže Katnić, operativna saznanja da je, u pripremi krvoprolića, osim četrnaest okrivljenih bilo uključeno mnogo više osoba i najavljuje da će Tužilaštvo, kada dođe do dokaza, zakucati i na njihova vrata i procesuirati ih.

POBJEDA: Da li je podizanjem optužnice protiv četrnaest okrivljenih za pripremanje terorističkih napada, na dan parlamentarnih izbora, stavljena tačka na istragu?

KATNIĆ: Kada bih vam rekao da jeste, isključio bih mogućnost da tokom daljeg postupka dođemo do informacija koje bi mogle da budu povod za nove provjere. Zato neću reći da je podizanjem optužnice stavljena tačka na istragu. Postoje operativna saznanja koja ukazuju da je u kriminalnu organizaciju bilo uključeno mnogo više osoba, zato poručujem onima koji su na bilo koji način umiješani u ovaj slučaj da će Specijalno državno tužilaštvo, kada dođe do dokaza, o kome god da se radi, učiniti sve da pravda zakuca na svačija vrata, kako bi i oni bili procesuirani.

POBJEDA: Zašto optužnicom nije obuhvaćen Ananije Nino Nikić, da li se čeka njegovo izručenje ili postoje neki drugi razlozi? Je li, možda, riječ o paralelnom kraku organizacije dešavanja?

KATNIĆ: U spisima predmeta postojalo je dovoljno dokaza za podizanje optužnice i u odnosu na ovo lice. Međutim, da je protiv njega podignuta optužnica zajedno sa ostalima, a u situaciji kada su nas ruski državni organi obavijestili da je ovo lice lišeno slobode po Interpolovoj potjernici koju smo inicirali, to bi stvorilo pravnu situaciju koja bi prouzrokovala neizvjesnost toka ovog krivičnog postupka, što je u suprotnosti sa principom

suđenja u razumnom roku, dakle bez odlaganja i nepotrebnog odugovlačenja. Osim toga, to bi bilo i protiv principa ekonomičnosti i, konačno, protiv javnog interesa. Iz tih razloga krivični postupak protiv Nikića je razdvojen, zbog čega će mu biti suđeno kada bude dostupan.

POBJEDA: Kakva je bila saradnja sa službama u regionu, prvenstveno srpskom BIA i koliko su ti podaci bili značajni za dokazni materijal protiv osoba koje su na optužnici prvenstveno Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su djelovali sa teritorije Srbije?

KATNIĆ: Saradnja je bila i jeste na najvećem mogućem nivou. Podsjetiću da se u ovom predmetu, većinom, radi o državljanima Republike Srbije. Iako je u odnosu na dva okrivljena donijeta odluka da ne dođe do izručenja Crnoj Gori, to ni u kom slučaju ne može da dovede u pitanje saradnju, koja je, kao što sam rekao, više nego dobra. Brojne dokaze, koji su Specijalnom državnom tužilaštvu pomogli u rasvjetljavanju ovog slučaja, prikupila je upravo BIA.

Osim toga, moram da istaknem i saradnju sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije. Naše partnerske institucije preduzele su brojne korake koji su nas doveli do kredibilnih dokaza, zbog čega smo im neizmjerno zahvalni.

Ukratko, saradnja Specijalnog državnog tužilaštva i Policijskog odjeljenja sa kolegama iz Srbije je svakodnevna i besprekorna. Osim toga, nije beznačajna ni činjenica da je i premijer Srbije ohrabrio državne organe da sarađuju sa nama, što mi doživljavamo kao nedvosmislenu podršku.

POBJEDA: Kako su presretnuti razgovori vođeni kriptovanim telefonima?

KATNIĆ: Imajući na umu da se radi o najtežim kriminalnim djelima, u ovom krivičnom predmetu korišćene su sve istražne metode i tehnike, uključujući i mjere tajnog nadzora. Istražni organi Crne Gore pravovremeno su došli do jednog od kriptovanih telefona. To nam je dalo početnu prednost i omogućilo da dobro isplaniramo radnje i postupke u otkrivanju učinilaca ovog krivičnog djela i prikupimo dokaze vrlo kredibilne za sud.

POBJEDA: Tokom istrage bili ste izloženi brojnim pritiscima, a u posljednje vrijeme i brutalnim verbalnim kvalifikacijama na Vaš račun od lidera Demokratskog fronta. Da li ste, možda, očekivali da će nadležno Tužilaštvo reagovati i eventualno procesuirati osobe koje su na Vaš račun iznijele brojne uvrede i prijetnje?

KATNIĆ: Tužilaštvo je od samog početka i otkrivanja ove kriminalne grupe insistiralo da se stvore uslovi za nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka, a vodili smo postupak u skladu i u pravcu zaštite ljudskih prava okrivljenih i poštovanja pretpostavke nevinosti, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, kao i član 6 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Međutim, činjenica je da Specijalnom državnom tužilaštvu nije omogućeno nesmetano vođenje krivičnog postupka. Sjetite se samo komentara angažovane javnosti, predstavnika javne riječi, civilnog društva, koji su u sve što je Tužilaštvo preduzimalo izražavali sumnju, mogli bi reći i preko svake granice. U mnogo slučajeva mijenjan je i smisao činjenica ili datih objašnjenja. Mnogi su sada zaboravili prvobitne tvrdnje da se 16. oktobra ništa nije dogodilo…

Osim toga, politički subjekti, a posebno Demokratski front, suprotno svim zakonskim i moralnim normama, vršio je neviđen pritisak, pa je preduzeto sve što je bilo moguće da se Tužilaštvo omete u sprovođenju svoje osnovne i ustavne zakonske obaveze, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela. Sjetite se samo trenutka kada se javno prijetilo građanskim ratom ako Specijalno državno tužilaštvo predloži nadležnom sudu određivanje pritvora u odnosu na pojedine okrivljene!

Sjetite se lidera opozicione političke partije koji je preko Javnog servisa poručio da će poslanici opozicije, kada dođu na vlast, smijeniti glavnog specijalnog tužioca, kao da to oni mogu da rade. Za izbor glavnog specijalnog tužioca zakon propisuje jasnu proceduru, bira ga i razrješava Tužilački savjet.

Tužilaštvo je, dakle, svim sredstvima sprječavano da koristi zakonom dozvoljene alatke u ostvarivanju ustavne funkcije. Podsjetiću vas, takođe, na pritiske na sud i sudiju koji je zadužio predmet, nakon podizanja optužnice…

Mogao bih da navodim još primjera, ali zaključiću podsjećanjem da ne možemo da se predstavljamo kao borci za nezavisno pravosuđe, ako očekujemo da to pravosuđe donosi samo odluke koje nama odgovaraju. To je najveći problem.

(Opširnije u Pobjedi)

Komentari: 28

Momčilo,Pljevlja

30. 04. 2017 - 06:45

Kako ono reče,Laju ko mokra kučka iz kolomboća ?
Momčilo eli bogati...

30. 04. 2017 - 17:55

..esi li se ti podiza na kolomboću..na sliku ti ove sekice iz vaše šire obitelji?
Momčilo,Pljevlja

30. 04. 2017 - 20:54

Ne "gospodine",mene su podizali na siru,skorupu,kačamaku,kukuruznom i eldovnom,na piti suknjači...a najbolja je bila PITA ELDIJA !
Svaka vi cast

30. 04. 2017 - 06:50

Katnicu, mogu izraziti veliko poštovanje za Vas rad, stručnost, upornost i hrabrost. Svaka Vi cast!
Medojević?

30. 04. 2017 - 07:54

Katniću kad ćeš krenuti na Medojevića? Ne mogu da se otmem utisku da je on tu mutio koliko je mogao
Wilkins

30. 04. 2017 - 10:49

Naravno da je mutio, samo što je on mnogo pametniji od ostalih, tragova do njega vjerovatno neće biti.
Potomak

30. 04. 2017 - 08:44

Tako je gospodine Katnic! Odlicna RECENICA! Zivimo u vremenima gdje je potpuno normalno za odredjeni dio stanovnistva mrzi svoju himnu,zastavu ,druge nacije i vjere..I da za to ne odogovaraju, i onda mic,po mic malo po malo, umisle da mogu da dodju na vlast zapoceci gradjanski rat. E nece moci Pipune i Vojvodo od kolenice! Niste uspjeli u svom naumu jer ste podcijenili drzavu i sada zakonski ima da snosite posledice! U svakom slucaju zelim bolja vremena na nase potomke,ali je vrlo vazno da Sud presudi po zakonu i da zaista nikada nikome vise ne padne na pamet ovo sto je ovim nacionalista !
Kakljin u Kristal

30. 04. 2017 - 08:59

Nas koalicioni partner u Kolasinu, BD,Kotoru i na parlamentarnom nivou gos.Krivikapic je uz nas, uz nas je i Dritan (ne ljuti se na marinu jocic zbog statusa) ,uz nas je i Daniovic(kojem je kao ministru policije bilo predoceno sta sprema df) , uz nas je i matija beckovic, tako da nam nista ne mozete! Ovo je razmisljanje jednog prosjecnog biraca i osobe koja nema ni pasos, mrzi Cetinje, ali zato obozava Moskvu. Ali polako , treba vremena za sve i sve ce doci na svoje, ali ovo sto su pripremali ovi iz df, to ne bi ni 7 bataljon uradio! U pamet se braco CRNOGORCI nemate vi druge drzave osim Crne Gore!!!
Mister No.

30. 04. 2017 - 09:03

GOSPODINE KATNICU TAKVI KAO VI TREBAJU OVOJ DRZAVI
Tara

30. 04. 2017 - 09:26

Problem je sto su oni na slobodi..i mogu svuda putovati.. Drugo,oni su trebali da se uhapse i da citavo vrijeme(do presude) budu u istraznom zatvoru!
Gradjanin

30. 04. 2017 - 09:32

Kale kad ćeš da privedes Rista i Gorana svima je jasno da njihovim pozivom akcija prekinuta .
Momčilo,Pljevlja

30. 04. 2017 - 09:51

Ne samo da je prekinuta, nego je i nastala pod komandom pomenutih nepomenika...Pa to se vidi iz aviona,po strategiji,taktici..i svim detaljima koji se dokazuju..od novca do regrutacije i plana izvedbe...da je "mozak" akcije Rista-morački...
Rista morački reče Momčilo..

30. 04. 2017 - 18:10

..Sekuljin-poznati taktičar sa Pljevaljske Bukovice..koji malo bješe u gu..Rankovu-malo u gu...Milovu-i sada traži novoga stanodavca-odebljao osoboti u VASA VACUU-koja mu prazna najbolje zveca pa mu bivak u paterovu ne prija...?
Momčilo,Pljevlja

30. 04. 2017 - 20:55

Pozdrav Jole, genije
Mila K

30. 04. 2017 - 09:51

Dvije strane nesupjesnog ckl-a i jedna pregolema photo da se sakrije da SDT koristi dalje rjecnik koji ne pripada toj vaznoj instituciji Crne Gore. Tako da ako se vise ne treba vjerovati izdajnicima, sta god to znacilo, ne treba ni tuziocima koji ne rade svoj posao, a upotreba rijeci koje su politicke nije posao onih koji brane i zastupaju pravo i onu cuvenu CG talicnu rijec, pravdu.
Momčilo,Pljevlja

30. 04. 2017 - 10:01

Mila K Šta znači to K?
danilo s.

30. 04. 2017 - 11:07

Ne treba vjerovati ni Mili - posebno kada svoje "demokratske" darove donosi.
providno

30. 04. 2017 - 13:51

"Mila" ne miješaj "političke riječi" jer se njima ne sudi, mada bi ponegdje trebalo, i riječi"kriminalne", "izdjlničke", to nikad nije bilo isto. Ako misliš da predstojeće suđenje definišeš kao "političko", to ti neće uspjeti, jer da je tako onda bi vas mnogo više bilo u sudnici. Zapamti- jedno je "krvavi plan", a drugo "političko" ubjeđivanje naroda. Tako da - pusti ti Katnića i Stankovića da rade svoj posao i ne sjekiraj se za njihovu stručnost.
zelenas

30. 04. 2017 - 10:44

A bogamo cim ti je jedan od organizatora ove farse Beba Popovic onda tu nema ni pravde ni srece ni patriotizma
Beki

30. 04. 2017 - 11:16

Katnic pod broj jedan mora raskrinkati Becica i tu njegovu cirkusku grupu.Demagogijom koristenjem neznanja kod postenih ljudi su uspjeli proturiti sacicu slatkorjecivih tema.Ali sada je momenat da drzava krene u protivnapad i da se konacno obracuna da smutljivcima i njihovim pomagacima.
Mila K

30. 04. 2017 - 11:16

..... Mozda nauce svi sta jeste odgovorni javni diskurs oko ozbiljnih tema...
Boban Bg

30. 04. 2017 - 12:40

Pa Vi ste jedan veliki komedijant! Za optuzbe protiv vlasti Vama je dovoljna insuniacija, a u ovom slucaju Vam nijesu dovoljni ni mnogobrojni dokazi, ni izjave premijera Srbije, ni dokazi stranih sluzbi. Kad Vam se ne svidi sto Vucic iznosi, Vi ga proglasite Milovim prijateljem, sto je infantilna budalastina. I to samo govori o Vama i Vasim saradnicima koji ste spremni upravo na izdaju drzave ako je to protiv rezima. A to sto Vijesti, Dan i Monitor rade, pruzajuci podrsku pucistima, ne moze se drukcije nazvati do saucesnistvo. Cak ni direktno mijesanje Moskve za Vas nije problematicno, jer vi jeste Putinova peta kolona.
providno

30. 04. 2017 - 13:57

Aoo," Mila", a neka tog "javnog diskursa", ostavi ga za esej na faksu, ođe je u priči nešto vrlo delikatno za jedan narod, na primjer "državni udar", pa da odmorimo malo od tvojih "preporuka" i sapunjanja realnosti
R

30. 04. 2017 - 13:54

Gospodine Katnicu kazne koje ste izrekli za terorizam su vise nego smijesne i nemojte se ponosit njima. Ne znam koji motiv Vam je bio za tako niske kazne ali one su vise stimulativne nego represivne.
izdajnici kao patriote.....

30. 04. 2017 - 18:06

..e nije lako reći-zato ko pita ne skita...? A nu boga ti Katniću-a kako će mo zvati one koji su bili na one krave u Konavle-oktobra 1991 i do Dubrovnika...i dalje do maja 1992 i oni koji znaju da ste bili tamo-a oni nijesu? Ko je danas patriota-a ko izdajnik..od vas svija savremenika pod vojstvom 3M + Ljubiša..Markiša,Vujica,Ivica,Novačić repritnterčića..skovanice "udri vraga ne ostavi mu traga".. i otali LAKEJI kasapina i grobara sa Dedinja-koji prevrnuše našu domovinu SFRJ-SRCG 1989 u onoj ABlejanju kontrarevoluciji'? Nije dati jopet ona Petra Preradovića iz Cavtata u modi " Ko je doli sad je gori-ko je gori doli pada..."? Dragi moderatoru-objavio ne objavio-u svakom slučaj obavezno ovo moje "malecko nedonošče u nevrijeme"-sa pažnjom pročitaj? A objavi ako milsiš da je laž-jer ona je sad u modi....u mojoj neovisnoj domovini brez države (NDBD MNE)...?!
Pomorac

30. 04. 2017 - 18:27

Sve je to u redu Godine Katniću, definitivno su oni izdajnici Crne Gore kakve još CRNOGORSKA MAJKA nije rađala! Dokazano je da im ništa nije sveti u CG a koliko je vole i poštuju dokazuju iz dana u dan! Ali i poslije poslije evo jos malo i 7 mjeseci oni su SLOBODNI? I dalje ruše, pljuju na sve CRNOGORSKO, PLJUJU NA SVE NAS KOME JE CRNA GORA SVETINJA! Da li oni na to i dalje imaju pravo iako su DRŽAVNI NEPRIJATELJI? Skinut im je imunitet poslanički- ali kao da nije, idu đe ih je volja, pasoš imaju u takulin - smiješno i tužno! U medijima su i više nego super-aktivni! Komentarišu na svaku vladine izjavu, vlada i odgovara na komentar! Nešto ođe nije u redu? Siguran sam u jedno da bilo ko od svih nas kojima je CG u srcu izgovorimo i 0.001% od onog što DF radi - NE BI NAS svi okeani oprali a SPUŽ bi nam bio matična luka uz dugotrajni ČETVORO VEZ! Samo da ne bude ĆERA MALA VELIKU PA ZASTAREO SLUČAJ I IZIO VUK MAGARCA (ILI TI TOVARA - PARIPA)!
Uskok

30. 04. 2017 - 21:17

Gospodin Katnić radi svoj posao časno, uprno i odgovorno. Uvjeren sam da će sve to istjerati na čistinu i itrijebiti gubu iz torine, samo ako ga opet ne zaustavi Ivica i Marica. Da nije bilo zaustavljanje ovi bi bili u Spuži i ne bi šetali i pljuvali po Crnoj Gori.------------Za pravo, čast i slobodu Crne Gore !
Miso

01. 05. 2017 - 09:52

Država je procijenila da trebaju biti na slobodi i da im ne treba oduzimati pasoš. Vjeruješ li više državi ili Katiniću.
Novi komentar