POGLED IZ BEOGRADA: Za Crnu Goru je NATO važniji od EU

Jednoglasna odluka skupštinskih predstavnika većinske Crne Gore, da Crna Gora postane dvadeset deveta članica najmoćnijeg odbrambenog saveza na svijetu, još više je razgolitila političku anatomiju nosilaca deluzivnih anticrnogorskih projekata na čelu sa liderima DF-a. Sve glasnija dobrodošlica Crnoj Gori, od vodećih zemalja NATO saveza, izaziva sve veću paniku među trabantima anticrnogorskih projekta.
Objavljeno: 01. 05. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Muka ih je snašla. Kako da svojim političkim gazdama polože konačan račun. Kako da dokažu, đe su pare, koje su  dobili za veleizdaju Crne Gore. Sve što je jasnija dinamika globalnih geo-političkih pomjeranja i zauzimanja strategijskih pozicija dominantnih za odbranu globalnog mira, politički piljari u Crnoj Gori su sve zbunjeniji, djeluju isprazno, poput punjenih ptica u nekom lovačkom domu.

Glumatanja od Murina do Cetinja: Sva ta politička glumatanja od Murina do Cetinja je, ustavri, performans da se stvori iluzija dešavanja, ne zbog njih, jer njima je jasno ko su i što čine. Oni znaju da će im kraj biti na Tarpejskoj stijeni. Problem je kako obmanuti političke žirante iz Moskve i Beograda, da povjeruju iluziji i fikciji, da će zadržati Crnu Goru u orbiti balkanskih prevaranata, đe tamjan, za svetosavski blagoslov pripadnosti najvećoj nebeskoj naciji, veoma često miriše na barut.

skupstinaA bila je, evo nepun vijek, slična Velika skupština srpskog naroda u Podgorici, koja je uz pomoć srpskih vojnika i crnogorskih posrbica uspjela  da „ubije“ državu Crnu Goru. I da to lažno prikaže svijetu kao politički suicid. Novim akterima izdaje, samo je falio Sedmi bataljon i malo više „bratske naivnosti“, da Juda i Efijalt ponovo likuju kako su uspjeli u izdaji Boga i Domovine crnogorske.

A plaćeno obećanje političkim finansijerima se mora pravdati. Znaju to lideri DF-a, koji od Referenduma i obnove crnogorske državnosti, negiraju legitimitet svih odluka države Crne Gore. Ne poštuju njene simbole, ni himnu. Jedino što im se ne gadi, to je  novac, koji im daju građani Crne Gore, ne znajući da će pomoću tog novca prodati njihovu slobodu. A kažu, da je čovjek sklon Veleizdaji, „obilježen“ još jednim porokom; nezajažljivom lakomošću. Valjda misle da prljavim novcima kompenziraju sopstveno iskliznuće iz ležišta Čovječnosti i Čestitosti.

Građanska kamuflaža četništva: Sve to što su uradili protivnici slobodne i nezavisne Crne Gore,da spriječe njen prijem u NATO savez, samo su  nijanse izdaje Crne Gore. Od četništva, građanske kamuflaže, do navodne neutralnosti.

protestPraznim konstruktima i nasilnim pokušajem otimanja vlasti, samo su još više potvrdili ispravnost vizije ka evroatlanskim integracijama Crne Gore. Samo sigurna Crna Gora u dominantnom vojnom savezu, među najcivilizovanijim i najrazvijenijim zemljama svijeta, ima šansu da se napokon isčupa i palanačkog balkanskog živog blata i bude priznata i uvažavana po mjeri svoje istorije, slobodarstva i čovječnosti.

Nedavni predsjednički izbori u Srbiji su pokazali da je opcija ponovnog vaskrsnuća Projekta Velikog Zla „nebeskog naroda“, koje je zastupalo nekoliko kandidata, dobila svega oko 5-6% glasova. Naravno,taj procenat gubi na uvjerljivosti, kada se protumači politički diskurs čelnih lidera srpskog naroda u regionu. I kada se postavi, za sada, retoričko pitanje, od koga prijeti opasnost Crnoj Gori?

Opasnost neutralnosti: Valja se podsjetiti Sutorine, Prevlake, na zatezanje razgraničenja sa Kosovom i na onaj tihi urlik iz Beograda, uz blagoslov SPC, o srpskoj Sparti i još živoj „babici“ Crne Gore bez Crnogoraca.

Radi se o uspavanom„virusu“ koji, za sada, mutira, do prve pogodne političke prilike!

U tom kontekstu je posebno smiješna  politička nijansa šarlatanstva za političku  neutralnosti Crne Gore. Oni ne shvataju da se neutralnost ne ostvaruje pukim proglašavanjem neutralnosti. Njena suština je u tome da je prihvate politički akteri koji imaju suprotne interese interesima slobodne Crne Gore, oni koji imaju aspiracije na dio teritorije Crne Gore,ili na upravljanje ovim geo-strategijskim prostorom. Samoproglašenje neutralnosti Crne Gore prestavlja rizičnu samoobmanu i obmanu.

terzicNATO garantuje suverentet i sigurnost: Članstvo u NATO savezu je ugovorni kolektivni savez, najmoćnijih zemalja svijeta, koji garantuje državni suverenitet i nepovredivost granica Crne Gore. Milačićev politički egzibicionizam liči na priču one  seoske „trudbenice“, koja je svoju nevinost štitila neutralnom retorikom i zbog toga je ostala usiđelica, sa tucetom pobačenih kopiladi.

I najmanje obaviješteni građani Crne Gore zanaju, da se lažni mitovi Srbovanja i Rusofilstva „ne mažu na hljeb“ i da su se mnogi Crnogorci žrtvovali za te mitove, ne dočekavši da vide da su bili prevareni i da su nesvjesno žrtvovali i Crnu Goru. Lideri savremenih obmana, u liku čelnika DF-a, nijesu zavedeni, oni manipulišu, varaju, oni se služe različitim političkim žirantima istine. I sve što je više takvih žiranata, Istina postaje sve više inficirana obmanama i manipulacijama građanima Crne Gore.

NATO nije luksuz, nije igračka, ne počiva na emocijama. Pristupanje NATO savezu je optimalna racionalna odluka u konkretnim globalnim odnosima sukoba geo-političkih interesa  na prostorima Balkana.

Bez bezbjednosne sigurnosti nijedan prostor države Crne Gore nije primamljiv za ozbiljan kapital i investicije. Jasno je da je za Crnu Goru članstvo u NATO daleko važnije od članstva u EU.

Od kada se Crna Gora oslobodila centripetalne balkanske orbite i od kada se opredijelila  za politički, ekonomski i vojni savez sa najcivilizovanijim i najrazvijenim zemljama, najveći dio njenih građana su podržali tu orijentaciju integracija. Ta vizija je postala mjera patriotizma protiv onih koji su nastavili da se bore za podjele Crne Gore i za politiku koja je, i ponovo može, Crnu Goru koštati istorijskog opstanka.

(Autor je predsjednik GO Crnogorske nacionalne zajednice Beograda)

Komentari: 29

Milo

01. 05. 2017 - 07:20

Tek će nastati problem za štetočine. Naime u NATO-u ih niko neće trpjeti. To je najveći problem za njih. Počevši od nekih institucija jedne strane države nimalo nam naklonjene pa do onih sitnih manipulatora po svim institucijama u Crnoj Gori koji sputavaju Crnu Goru i čine joj štetu na različite načine. To će polako da se raščišćava. Štetočine će biti van sistema pa neka sa te pozicije, "demokratski" a ne iz potaje pokušavaju štetiti interesima Crne Gore
Ilija+

01. 05. 2017 - 08:57

Državu smo napokon učinjeli teritorijalno stabilnom. Njenu formu imamo. Vrijeme je da počnemo da razmišljamo o njenoj suštini. Sada se postavlja pitanje njene suštine. Što sve moramo učinjeti da bi ta nova Crna Gora imala suštinu što bližu suštini države kakvu su je zamišljali naši preci. Crnogorcima se mora vratiti osjećaj za pravdu, viteštvo i dostojanstvo. Mislim da će to, u ovom vremenu krize svih vrijednosti, biti teži zadatak od ovoga koji je za nama. Nekim ljudima treba reći "hvala uradili ste veliku stvar, ali sada je vrijeme za neke druge ljude i ideje". Neke ljude treba pozvati na odgovornost za ovakvo stanje stvari. Najveći problem će biti izabrati te nove ljude i pozvati na odgovornost, između ostalih, i pojedine kojima smo malo prije rekli ono "hvala". Tekst gospodina Terzića je na mjestu ali insistirajući samo na revanšizmua ne činjeći ništa u drugim pravcima nećemo ništa uraditi. Stoga, ne smije se gubiti vrijeme počivajući na lovorikama i kritikujući one ko
spavle

01. 05. 2017 - 09:37

А шта предлажеш да се уради са нама, Србима. ?
Nije tesko ako se hoce

01. 05. 2017 - 10:18

Za pocetak vratite se vasoj (i nasoj) majki Crnoj Gori. Prestanite da podrzavate politicare kojima su milije druge drzave od sopstvene. I, da ne zaboravim, prestanite da sarate 4 slova S po zidovima. To nije cool. Naprotiv. To vas cini nekulturnim.
Teško je

01. 05. 2017 - 10:54

Zato što te primjer Ferhata Dinoše demantuje. Dinoša je, onako u brk, čitavoj Crnogorskoj javnosti iz Skupštine Crne Gore saopštio da mu Crna Gora nije majka, niti će ikada biti, već Albanija. Ali da je Crne Gora njegova kuća u kojoj je jedna soba njegovo vlasništvo. Nakon ovoga, gle čuda, Dinoša samo avanzuje i ova vlast ga drži "ka malo vode na dlanu" - doživotni ambasador. Dakle, ja se slažem sa tobom, ali te praksa demantuje. Ne može za jedne ovako, a za druge onako. Ja sam još drastičniji po tom pitanju od tebe. Niko mi ne bi igrao u reprezentaciji Crne Gore ko ne pjeva himnu i ne osjeća je kao svoju. Kod nas u fudbalskoj pjevaju dvojica ili trojica, dvojica trojica pjevaju "u sebe", a ostali ćute "ka zaliveni", ili ka Filip na treću strofu. Sramota!
Treba malo i uloziti

01. 05. 2017 - 15:40

Kad crnogorski Srbi pocnu da pjevaju 'Majko nasa Crna Goro ...' znacaj Ferhata Dinose ce se svesti na 5%. Cuvacemo ga i uvazavati jer je nas crnogorski Albanac ali ce se pitati mnogo manje nego danas. A sto se Filipa tice - mislim da je on svoje otpjevao. Vrijeme je da crnogorski Srbi pocnu da vode politiku bez mrznje prema svojoj drzavi i bez kukanja kako su potlaceni.
Hercegovac

05. 08. 2017 - 06:41

Srbi u Hercegovini pjevaju majko naša Crna goro pa mislim da to rade i u Crnoj gori.
danilo s.

01. 05. 2017 - 10:59

E moj Pavle - a sto se moze ucinjeti sa ljudima koji misle kao ti? Objasni nam, casti ti, sto ti to ocekujes? Srbi su punopravni (su)gradjani CG. Vise od toga nemaju ni ostali?
Srbin

05. 08. 2017 - 06:42

Nisu, vidi zastupljenost u državnim organima. Ti to odlično znaš
Momčilo,Pljevlja

01. 05. 2017 - 11:27

Pa uraditi sve humanitarno i demokratski...uzeti zajam za kupovionu traktora, i...preko Brodareva...nažalost...jer vi za drugo nijeste dojamčivi...
Srbin

05. 08. 2017 - 06:43

I malo humano bombardovati kolonu kao što su radili Hrvati.
=

01. 05. 2017 - 11:29

Kad iz mrtvih dignete ono srpstvo koje je današnje srpstvo s Turcima stuklo-onda možete tražit mjesto među ljude i ugledne narode.
Ravnopravna Crna Gora

01. 05. 2017 - 11:29

Pa nista, uradite sami, znamo da ste Crnogorci! Prestanite sa izdajom! A sto se tice srbijanaca, uvijek dobro dosli!
Crnogorac

01. 05. 2017 - 15:29

Spavle Traktore i bija bg.
Mjau bre!

01. 05. 2017 - 18:57

Radite za dobrobit drizave i ne ponasajte se kao rusilacki faktor kao do sada u bivsoj Jugi. Ovo je fakt!
CRNOGORSKI 007

12. 08. 2017 - 18:32

TI BI DA POZOVES OVE NA ODGOVORNOST STO VRATISE NEZAVISNOST I SLOBODU CRNOGORCIMA E VIDIS MI CRNOGORCI IM SVE OPRASTAMO.ZNAMO VI DA VI CEKATE TRENUTAK DA PONOVO OKACINJETE LIMENKE PO BRDIMA ,DA OKACINJETE ES,ES,ES ,ES -OVE I MASETE SA NJIMA -NEMA VISE BRATKO,NO U NORMALU.
spavle

01. 05. 2017 - 09:24

Ма шта рече соколе Михајло ? "Jednoglasna odluka skupštinskih predstavnika većinske Crne Gore". На основу којих параметара тврдиш да су овде представници већинске Црне Горе ?
Nikola

01. 05. 2017 - 10:12

Spavle, prvo, molim te, uzmi casu vode, metni cukra u nju i promijesaj. Zatim sjedni, duboko udahni - izdahni. Spreman? Evo: 46 je vece od 35.
Grbljanin

01. 05. 2017 - 16:46

Izbornih parametara Spavle, jesi li izbore u oktobru prespavao?
Srbin

05. 08. 2017 - 06:44

Nije se na izborima glasalo o ulasku u NATO.
Ovo je bio zadnji voz

01. 05. 2017 - 09:29

izgleda g.Terzicu da se osigura buducnost gradjanske Crne Gore s obzirom kako se nesto veoma lose kuva u komsiluku!
Eto...

01. 05. 2017 - 11:56

Nista Albance ne moze zaustaviti. NATO razmislja logicno: Bolje je da se nervira 450 000 pravoslavnih Crnogoraca nego 4-5 miliona Albanaca. Vidjećete...
Momčilo,Pljevlja

01. 05. 2017 - 12:16

Ne gospodine, nervira se samo šaka crba / posrbica /
Zoran

01. 05. 2017 - 14:16

Odlican tekst gospodina mihaila terzica ima beograd jos umnih ljudi koji ne srbuju a iz crne gore su.
danilo s.

02. 05. 2017 - 09:22

G. Terzic je u pravu - za CG je vazniji NATO od EU! Zasto?. Mislim da cemo to tek poceti da otkrivamo, jer smo jos uvijek po uticajem borbe za NATO. Nazalost, ta borba je vodjena mnogo uspjesnije od strane protivnika NATO, nego od strane pristalica. Mozda upravo zato sto pristalice nijesu ni bile svjesne velicine ove promjene za CG. A protivnici jesu mana? Jeste u pitanju bezbjednost. Jesu u pitanju institucionalne promjene, povecanje stranih investicija, pomoc u slucaju prirodnih katastrofa, i sl. No, cini mi se da je najveca promjena - raskid sa jednom nazadnom ideologijom koja je vukla CG nazad citavo stoljece, u tamni ponor proslosti i balkanskih stranputica. Vrijeme koje dolazi - a dolazi isuvise brzo, i neumitno - bice puno iskusenja. Posebno za mlade. Poslovi proslosti se tope, jer nova, disruptivna, tehnologija nemilosrdno rusi sve staro. Za novo doba se valja pripremiti. Uciti nove stvari. Ne moze se stavljati novo vino u stare mjesine - rece Isus.
danilo s.

02. 05. 2017 - 09:30

#2 - “I niko ne ljeva vina novoga u mjehove stare; inače prodre novo vino mjehove i ono se prolije, i mjehovi propadnu; Nego vino novo u mjehove nove treba ljevati, i oboje će se sačuvati. I niko pivši staro neće odmah novoga; jer veli: staro je bolje. (J. Po Luki 5.37.-39.). Posljednja recenica ukazuje problem sa nasom opozicijom. Oni nijesu spremni za “novo vino”. Oni misle da je staro bolje? I tvrdoglavo odbijaju da probaju novo. To je taj vjeciti strah covjeka pred nepoznatim, vjeciti strah od neizvjesne buducnosti. Od tog straha bjeze u njhovu proslost – koju bajkovito, mitoloski, obradise da bude savrsena. Iako ta proslost nikada nije - i nije mogla biti - savrsena. Zato je korak koji je ucinila CG tim velicanstveniji, jer malo je onih koji mogu hrabro zakoraciti u neizvjesnost buducnosti. Na svu srecu Crnogorcima je data ta hrabrost (za mnoge ludost). Pokazala se tokom cijele nase istorije. I to nas odvaja od svih ostalih balkanskih naroda. Uostalom - Sreca pomaze hrabrima"
da nije Momčila i danila s..

03. 05. 2017 - 08:12

..Crna Goro nebi znala okle ti rana zora sviće...Dok ste rikali "slobo slobodo"-i dok ste bili u njegovoj gu..bilo vam je po taman-! Taman ka vašemu gazdi Ranju dok bijaše u gu gospodara Crne Gore..e moj Momčilo i danilo čoče od obećanja i čvrste "tost crnogorske riječi" da se boriš za onu našu -kako je nazva LOKALNU pomijesnu pravoslavnu crkvu-kojoj zaboravi ono rođeno ime CRNOGORSKA-koju nam obeća na ovaj Portal...Stisnite-već jednom -pa kažite da ovo niste rikali..ako vam basta..!
Ćalasan

03. 05. 2017 - 14:47

Da nije takvih kao što si ti,,čestiti ljudi se i nebi bavili ovim trivijalnim pitanjima koja su svakom dobronamjernom čovjeku jasna osim onima koji mrze CG i sve crnogorsko koje se ne uklapa u Prokrustov krevet Velikosrpstva.. Ali imaj na umu ,da je Prokrust stradao na svom izumu od Tezeja ,,tako će i kreatori Nebeske Srbije i njeni trabanti stradati od te ideje i od Tezeja- prosvećenog Srbina.
Meštar

13. 01. 2018 - 11:16

Sad mi je tek jasno zašto me moj komšija Esad iz Sarajeva pitao kad je gledao boks u Podgorici:"Kako oni tvoji onako navijaju?" Ne znajući u čemu je problem pitao sam ga zašto-kako. Kaža Esa:"Što publika viče - Sudija, bači im kost!?" Objasnio sam mu, a vidim danas kao na dlanu i tu publiku, i te sudije i te sportiste.
Novi komentar