Kampanja "Veslima protiv brana" okončana na Adi Bojani

Trideset tri dana nakon početka veslanja na Soči u Sloveniji, gdje su veslači morali zaobići čak sedam brana kako bi stigli do njenog ušća u Jadransko more, Balkanska riječna tura 2 završilase veslanjem od izvora i po cijelom toku Morače do Skadarskog jezera te ušća rijeke Bojane u Jadransko more u Crnoj Gori.
Objavljeno: 05. 05. 2017 - 14:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iskustvo ne bi moglo biti više različito, jer su rijeke Morača i Bojana jedne od rijetkih slobodnih tekućih rijeka u Evuropi na kojima nije izgrađena nijedna brana. Tako su veslači pod vodstvom slovenačkog olimpijca Roka Rozmana kajacima mogli preveslati cijelu rijeku od izvora do ušća bez suočavanja s branama i hidrocentralama.

U skladu sa tim, putem ih je pratila netaknuta priroda i izvrsni prirodni uslovi, posebno u kanjonu Morače, jednom od najspektakularnijih kanjona u Europi. Na putu do Jadranskog mora preveslali su Nacionalni park Skadarsko jezero, koji se nalazi na popisu svjetskih najvažnijih močvara zaštićenih Ramsarskom konvencijom.

„S dvije usmjerene kampanje na Soču i Moraču te privremenim istraživačkim radom u južnom dijelu Dinarida usmjerili smo pažnju javnosti na izvanrednu ljepotu ovog kraja. Ta se izvanredna prirodna područja suočavaju svelikim pritiscima, uglavnom od strane hidro-energetskog lobija, koji bi, ako bi uspjeli u svojim namjerama, u potpunosti potopili kanjon Moračei to u njegovom najljepšem dijelu“, rekao je na Rok Rozman, bivši olimpijski veslač, ekstremni kajakaš, biolog i osnivač te voditelj Balkan Rivers Tour.

„U 33 dana puta s malomekipom BRT-a uspjeli smo pokazati da hidroenergija nije zelena i dobra za sve, nego veliki izgovor za tzv. zelenu proizvodnju energije. Hidro-energetski sektor jedan je od onih gdje velika korupcija često pokreće većinu takvih projekata u našoj regiji i prijeti našim zadnjim netaknutim rijekama. Vrijeme je da se ujedinjeno i suprotstavimo nepotrebnom uništavanju naših rijeka i prirode“, zaključio je Rozman.

BRT 2 je u saradnji s WWF Adrijom uspio povezati lokalno stanovništvo, male i velike nevladine organizacije iz regije te ljubitelje prirodnih rijeka.

„WWF se već godinama bori za očuvanje i zaštitu posljednjihprirodnih rijeka u regiji Dinarskog luka, koje su neophodne za vrste koje o njima ovise, te nude značajnu konkurentnu prednost za razvoj pustolovnog i održivog turizma. WWF želi zaštititi posljednje preostale prirodne dijelove rijeka u cijeloj regiji, od Alpa do južnih Dinarida. Gornji tok Soče i cijela Morača su i iz stručnog stanovištaprocijenjene kao prirodne vrijednosti koje trebaju ostati u svom prirodnom stanju. Drago nam je da se u svojim nastojanjima da očuvamo prirodne rijeke možemo osloniti i na tim Roka Rozmana i brojnih manjih nevladinih organizacija, lokalnih zajednica i pojedinaca“, rekao je na kraju kampanje Martin Šolar, direktor WWF Adrije.

„NVO Green Home je ovom prilikom želio skrenuti pažnju javnosti na društveno – ekonomski i ekološki visokorizičan projekat četri ili više hidroelektrana na rijeci Morači. Osim toga što nije nikada dokazana ekonomska isplativost projekta niti su uzeti uticaji klimatskih promjena na Moraču, pitanje kako će i koliki uticaj imati planirane hidroelektrane u slučaju hazarda na stanovnike Podgorice uzimajući u obzir seizmološke rizike u zoni VIII stepena u kojoj je planirana izgradnja hidroelektrana“ rekla je Nataša Kovačević izvršna direktorica NVO Green Home.

Rok Rozmanu i timu BRT 2 u veslanju Sočom i Moračom pridružilo se više od 100 kajakaša iz 10 zemalja: Slovenije, Crne Gore, Italije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Velike Britanije, Portugala, Kanade i SAD-a. Kampanju je podržao i je velik broj lokalnih stanovnika, od kojih je većina protiv izgradnje hidroelektrana.

Od početka kampanje preveslali su 140 km na Soči i 180 km na rijeci Morači. Tokom veslanja na Soči i Morači organizovani su razni događaji za javnost, okrugli stolovi, filmske večeri i koncerti na kojima jeprisustvovalo više od 350 ljudi.

Komentari: 0

Novi komentar