DPS-u najviše glasova u Novom, Demokrate deklasirale DF i Izbor i proglasile pobjedu opozicije

Demokratska partija socijalista osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Herceg Novom. Na izborima je došlo do ozbiljne prekompozicije na opozicionoj sceni u kojoj su najbolje prošle Demokrate Alekse Bečića. Za formiranje nove vlasti biće potrebna šira koalicija, i uprkos tome što je šef Demokrata proglasio pobjedu opozicije, poučeni iskustvom iz Kotora i Budve, očekuju se veoma komplikovani pregovori.
Objavljeno: 08. 05. 2017 - 00:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Herceg Novi, tradicionalno opoziciono uporište, sa velikom rezultatskom neizvjesnošću je očekivao današnje prijevremene lokalne izbore. U izbornoj trci je bilo čak 12 političkih partija, koalicija i grupa građana. Veliki broj izbornih lista, za svega 24.927 birača, nije motivisao Novljane da, kako se očekivalo, u rekordnom procentu, izađu na lokalne izbore. Na ovim izborima izašlo je tek 16.689 ili 67 odsto birača, što je za procenat niže nego na prethodnim lokalnim izborima.

Prema nezvaničnim rezultatima, Demokratska partija socijalista je osvojila 12 mandata, Demokrate 9, Demokratski front 4, Novska lista 3, SNP dva mandata, a Izbor, SD, Građanska lista za Herceg Novi, i koalicija SDP-URA po jedan mandat. Zvanične rezultate OIK je najavila u ranim jutarnjim satima.

dpsstab

DPS podbacio u odnosu na prošle izbore: Relativni pobjednik ovih izbora je Demokratska partija socijalista koja je osvojila 12 mandata. To je za jedan mandat manje nego na prethodnim lokalnim izborima. Iako nije poznat iznos u apsolutnim brojkama, jasno je da je DPS uzeo oko 5.200 glasova, što je za 800 glasova manje nego na prethodnim lokalnim izborima.

"Za oko 30 odsto smo jači od prvog sljedećeg konkurenta. To nije za potcjenjivanje. Objektivno treba sagledati takav rezulatat.Izbori su bili teški sa 12 lista i gotovo polovina lista je imala lokalni karakter, što znači da je moralo doći do rasipanja jednog dijela glasova i do gubitka mandata. Primjećujemo i veliko prekomponovanje u opoziciji. Očigledno da dolazi do jednog velikog prekomponovanja na crnogorskoj političkoj sceni.Za nas je važno da smo zadržali primarnu poziciju i da sada imamo prilično jasne smjernice kako treba raditi dalje. Mislim da sada treba pažljivo analizirati dobijene rezultate i vidjeti šta je moguće uraditi. Zahvalni smo onima koji su nas podržali. Mislim da postoji dio građana koji nisu dobro razumjeli našu namjeru. Vidjećemo kako raditi dalje da bismo povećali broj birača u Herceg Novom, ali ono što nas raduje jeste da smo zadržali prvu poziciju i u Herceg Novom, jer razlike između dva bloka se postepeno smanjuju", rekao je koordinator DPS-a Petar Ivanović.

becicDemokrate proglasile pobjedu opozicije: Najviše razloga za zadovoljstvo imale su Demokrate, koje su, prema nezvaničnim informacijama, osvojile oko 25 odsto glasova ili devet mandata.

Dočekan uzvicima svojih aktivista "pobjeda, pobjeda", Aleksa Bečić je već u 22 h proglasio pobjedu opozicije, istakavši da opozicija od 34 ima 19 mandata.

"One partije koje nikad u Herceg Novom nisu bile u savezu sa DPS-om imaju 19 odborničkih mandata", rekao je dobro raspoloženi Bečić.

Prve analize govore, da je Bečić, zahvaljujući agresivnoj kampanji od "vrata do vrata, uzeo oko 3.950 glasova što je za oko 1.700 glasova više nego na parlamentarnim izborima. Očigledno je da su Demokrate preuzele značajan dio glasača "Izbora", ali i Demokratskog fronta.

Ovakav rezultat se može tumačiti i kao najavu prekompozicije na opozicionoj političkoj sceni, u kojoj će se Demokrate mogu pozicionirati kao najjači opozicioni subjekt.

izbori

Za koga glasaju lokalne liste na parlamentarnim izborima: Uprkos lošem rezultatu na lokalnim izborima, i osvojenih svega oko 1.760 glasova, nosilac liste Demokratskog fronta Simonida Kordić je zadovoljna osvojenim glasovima, pravdajući manjak glasova činjenicom da lokalne novske liste glasaju Front na parlamentarnim izborima.

"Ono što ovi rezultati govore je da je na ovim izborima pobijedila opozicija, da DPS prema ovim nalazima ne može da formira vlast, i da će nova vlast u Herceg Novom biti opoziciona. Poredeći sadašnje rezultate sa rezultatima parlamentarnih izbora, vidimo sasvim jasno da su za DF na parlamentarnom nivou glasali birači lokalnih stranaka. Kada se naši glasovi sada saberu sa glasovima lokalnih stranaka, dobija se upravo onaj rezultat koji smo ostvarili na parlamentarnim izborima", rekla je Kordić sinoć na pres konferenciji.

Na prethodnim lokalnim izborima najviše glasova je osvojio DPS - 6.029 glasova, odnosno 13 mandata, "Izbor" je dobio je 4.216 glasova, odnosno devet mandata. Koalicija SNP – DF – NS je dobila 3.936 glasova, odnosno osam mandata. Grupa građana Novska lista imala je 893 glasa, odnosno dva mandata. Toliko odborničkih mjesta dobio je tada jedinstveni SDP - ukupno 880 glasova. Na birališta je izašlo oko 68,2 odsto upisanih birača. Demokrate, tada, nijesu postojale kao politički subjekat budući da je njihov lider Aleksa Bečić bio visoki funkcioner SNP-a.

sd

Ko ima razloga za zadovoljstvo, a ko nema: Najveći krah na ovim izborima, ipak, je doživio DEMOS Miodraga Lekića koji nije uspio da uđe u parlament, čime će dodatno biti produbljena kriza ove političke partije. Lekićeva partija je bila daleko ispod cenzusa jer je osvojila svega 191 glas. Kao što se očekivalo, građanska lista "Izbor" je platila ceh svojoj politici, desetkovala svoje biračko tijela i sa svega oko 800 glasova, jedva zadržala odbornički status u lokalnom parlamentu.

SNP, koja je do 2014. godine bila vlast u Herceg Novom osvojila je svega dva mandata i uzela oko 900 glasova.

Razloga za zadovoljstvo ima Novska lista koja je značajno popravila izborni rezultat i osvojila oko 1.220 glasova ili tri mandata. Za širu javnost, Novska lista je nastala rascjepom u Demokratskom frontu.

Rast podrške bilježe i Socijaldemokrate koje su osvojile više glasova nego njihovi glavni rivali u koaliciji SDP-URA.

Iz Opštinske izborne komisije su odmah nakon završetka glasanja saopštili da nijesu dobili zvaničan prigovor na regularnost izbornog procesa.

Izbori u Herceg Novom su prvi lokalni izbori, nakon parlamentarnih, u kome su učestvovali svi bitni politički faktori. Podsjetimo, opozicija je bojkotovala nikšićke izbore zbog najave hapšenja lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića. Specifičnost ovih izbora je ih nijesu pratile domaće i strane nevladine organizacije, što je stvorilo velike probleme prilikom praćenja rezultata. Naime, OIK je prve rezultate najavio u ranim jutarnjim satima.

Herceg Novi nije grad koji može biti reper za Crnu Goru, ali je veoma interesantan za opozicionu preraspodjelu glasova. Naročito što su se Demokrate brojem glasova osvojenim u Novom, ali i držanjem ključnih funkcija u Budvi i Kotoru sebe kandidovale da budu glavni opozicioni subjekt u Crnoj Gori. (Foto: Radio Jadran)

P.Z.

Komentari: 50

Toni

08. 05. 2017 - 00:49

Kako se motate oko suštine, kao mačak oko vrućeg kačamaka. Dps i Sd su u opoziciji, što se tiče Herceg Novog. Zahvaljujući jednom nesretnom spletu okolnosti i zabludi dijela glasača, slučajno su dobili vlast prije dvije godine, ali od večeras je više neće gledati.
Guest_82455

08. 05. 2017 - 01:38

E zamisli sad Tony da DPS i SD izadju sa saopstenjem da su izbori bili neposteni , namjesteni , da je Becic prijetio Spožom i osvetom i sl . gluposti i da ne priznaju rezultate . Da ce bojkotovati skupstinu i s'vremena na vrijeme upadati u nju i maltretirati odbornike ! Sta bi onda rekao ?? Inace , gradjani su glasali kako su glasali . Neka se omoguci vecina u Opstini i neka vlada ko je izabran . Vec decenijama velikosrpske partije vladaju HN ( osim ovih 2 god kad je vladao IZBOR ) pa se nece nista spec desiti osim sve manje i manje ulaganja u HN i opstrukcija drzave od strane velikosrba . Ali onda ne mogu nikoga optuzivati za neuspjeh vladavine ako ne budu dobro radili . Za koju godinu ce gradjani opet ocjenjivati njihov rad . Ima li sta nejasno ?
caslav

08. 05. 2017 - 10:47

mala ispravka , i IZBOR je velikosrpski, mozda i vise nego DF.
Anonimus

08. 05. 2017 - 13:49

Ne mogu to da kazu jer to dps i sma radi
Goga.P.

08. 05. 2017 - 07:23

Nije bio nesretni nego planirani splet okolnosti koji nijesu znali da iskoriste i kontrolišu u korist gradjana. Ovogaa puta svi su dobili tačno koliko zaslužuju i koliko su radili, osim DPS on je dobio prilično više nego sto objektivno zaslužuje.
Forte

08. 05. 2017 - 09:02

Najveći gubitnici su Ćaki Lekić i Ranko Krivokapić.
Ranko će vam doći...

08. 05. 2017 - 09:31

...glave-to vas boli
Jedno je sigurno

08. 05. 2017 - 19:10

Ranko jke dosao glave SDP-u. To se vec desilo
petar aleksić

08. 05. 2017 - 06:35

Možda je sada došao pravi trenutak da se glavnom trgu u gradu vrati ono njegovo staro, izvorno, kršteno ime koje je nosio do WW2 - "Trg Oslobođenja", jer to je bio simbol oslobođenja od tačno stoljetnog okupatora (nikakvih "domaćih izdajnika"). Narodnog heroja svakako bi trebalo izmijestiti na zasluženu lokaciju, na ono mjesto koje mu i pripada i dolikuje a ne njegovim imenom služiti se u manipulaciji (pogledajte izvještaj na ovom Portalu sa političke promocije 4-og maja i pominjanje tog imena u sramnom kontekstu. Pogledajte šta se briše njegovim imenom i sjećanjem na njega).A kada smo već na toj materiji reći ću da u ovom gradu (i prigrađu) od 32 glavne tj veće ulice i trga čak 26 nosi imena vezana za NOB. Niko ništa naravno nema protiv NOB-a, ali niko da se sjeti da istorija i pamćenje ovog naroda ne počinju završetkom tog rata nego imaju i malo dublje korijene. Samo tikva raste bez korijena. Ja predlažem balans.
Pablo

08. 05. 2017 - 07:57

Kada bi se svi koji sada žive u HN vratili svojim korijenima, danas bi DPS slavio pobjedu u ovoj opštini.
Momčilo,Pljevlja

08. 05. 2017 - 09:45

Petre, ja ti predlažem da se trg nazove po svetom popu Maci,on vam je najbliži, a i svetac je vaš.
petar aleksić

08. 05. 2017 - 12:00

Šta to znači "vaš"?Zar nije i tvoj? Pa i ti imaš pride onog tvog Mihaila (živ je svetac - a živima se ne pale svijeće), pa uz njega još 5-6 udbaša koji su nalijepili brade a iz knjiga čitaju kao onaj pop Mićo iz "Gorskog vijenca"Nemoj biti zavidan!
Daj .....

08. 05. 2017 - 13:26

...... daj ne lupaj i Ristov je bratac bio najveci udbas. Ma i ti nisi daleko odmaka, svi ste bili na usno kod jer da niste nebi opstali.
Momčilo,Pljevlja

08. 05. 2017 - 16:28

Admine,šta je to uvredljivo što sam, reko da su moji omiljeni popovi Pa homić i kačavenda, pa nije bilo za objavu ?? Volio bih znati.
Momčilo,POČESTO TI JE...

08. 05. 2017 - 16:56

...Maca pri pameti-mora da te dobrano- t i m a r i o...?!
Momčilo,Pljevlja

08. 05. 2017 - 17:11

Pa Pljevljak je, a timariti me nije mogo jer su ga fala bogu likvidirali ...
Bellavista

08. 05. 2017 - 14:24

Po vama bi trebalo nastaviti sa ranijom akcijom zatiranja "partizanstine", promjena imena Galerije (josip Bepo Benkovic), pa onda "Jugpla Grakalica" a mjesto njih imena raznih "rodoljuba" :Draze Mihajlovica, popa Djujica. A mozebi bi trebalo promjeniti i ime gradu i dati mu neko "srpsko" ime.
petar aleksic

08. 05. 2017 - 16:51

Kada vec pomenu onog Djujica samo da ti kazem (a sigurno nisi znao) da se u njegovoj vojsci borilo oko 600Hrvata. To je bila jugoslovensla vojska -ali nu onom pogresnom izdanju. Tamo je bio o jedan Albanac - ime mu zaboravih, mnogo mi je zao. Ako ti zbog krvi Srba treba trazi to kod Nedica i Ljotica.
Momčilo,Pljevlja

08. 05. 2017 - 17:40

Petre,srpski pope sa Resave ravne,neistina do neistine, zašto ti je to potrebno ne znam, ubijedićeš samo "ubijeđene"
hit00

08. 05. 2017 - 18:56

Petre ti se svega sjecas ko da je juce bilo
petar aleksić

09. 05. 2017 - 11:56

Za ove likove gore koji misle da farbam priču sada ću ispričati nešto što bi mi trebalo da bude pravi autogol. Ovako: Sjećam se ( a još će se poneko zasigurno sjetiti) čuvenog skupa Hercegovaca i Bosanaca ovdje u HN, a na samom početku tamošnjih oružanih sukoba. Na tom skupu su bili ljudi skoro od tuda doseljeni, davno doseljeni ili čak rođeni u HercegNovom a potomci gorepomenutih doseljenih. Skup su bile organizovale "subjektivne snage" i visoki oficiri JNA. A na skupu: rodoljubiva retorika, zaklinjanje u naciju i vjeru, egzaltacija, euforija do neba, cičanje, vrištanje - i na kraju čvrst dogovor da se sjutra ujutru autobusima krene put Hercegovine. Autobuse obezbjeđuje Armija, naravno. I šta bi? Ujutru svi autobusi su bili parkirani na autobuskoj stanici u HN, a od par stotina "rodoljuba" na skupu nazočnih došla su samo petorica - šestorica! Eto, takav je naš narod - u svakoj varijanti i svakom izdanju - isti! Karakter je u genima.
BA

08. 05. 2017 - 07:03

DPS je imao 13 mandata , sada ima 12..Pao je dakle za 1.mandat.Ukupno 21 opozicija, a vlast 13.
hit00

08. 05. 2017 - 18:57

Ba nemoj se upiskiti od srece ili mrznje
Ubli

08. 05. 2017 - 07:34

E Viva Crna Gora Nato i EU!!!
rm

08. 05. 2017 - 07:43

Herceg Novi je i do sad bio uporište prosrpskih snaga, ujedinjenih na rušenju Crne Gore i svega crnogorskog. Izbjeglice iz Srepske i oni što ste im dali naše lične karte su vas u tome dobro podržali. Od lijepog Novog napravili ste Ibarsku magiostralu, sa ćevapčićima i kanalizacijom na plažama...E pa sa srećom vam put u turbo-folkerski-19ti vijek, tražili ste -izvolte. Bečić je prerušeni Bulatović ( Milić i Knežević). Kaluđerović koji je do juče regrutovao sedmi bataljon i četničke redare, doći će sjutra da sa vama zaigra moravac....
goran

08. 05. 2017 - 08:02

DEMOKRATE,DALI SMO VAM GLAS,SADA CEMO DA VAS POSMATRAMO. TAKO SMO URADILI I SA IZBOROM. AKO BUDETE OTIMALI ,KRALI, PRICALI SAMO PRICE A NISTA NE RADILI ,BRZO CEMO VAS SKINUTI -POZDRAV-NOVLJANI
Његош

08. 05. 2017 - 08:37

"ПУЧЕ КОЛАН СВЕЧЕВОЈ КОБИЛИ, ОБНУШЕ КОЛА НИЗА СТРАНУ" !
babe

08. 05. 2017 - 16:21

ALI,CRNA GORA DOVIJEKA!
spavle

08. 05. 2017 - 08:42

Херцег Нови, Котор, Будва... Неће моћи НАТО бродови да више пристају у ове луке... Идемо даље...
Ti si Spavle ...

08. 05. 2017 - 09:29

...bot DPS -a više je nego očito.
НОВИ

08. 05. 2017 - 11:42

Шавник; Плужине, Жабљак, Мојковац, Андријевица, Пљтњица...хахаха
babe

08. 05. 2017 - 16:23

A ne, no će Savle zabraniti! More...
hit00

08. 05. 2017 - 19:00

Hehehe spavle mislis hehe
Ilija Š

08. 05. 2017 - 08:55

Pa ko može glasati za bezbojne Demokrate, sa demode crvenim kravatama. Meni je to toliko providno i bez ikakve poruke. Znam da nešto treba menjati, ali ovo je užas
Bravo

08. 05. 2017 - 13:33

Bravo Ilija!!!!!!!!. 100% tako. Neće im faljit pipuna i paprika.
LJEŠNJANIN

08. 05. 2017 - 09:17

Nije DPS osvojio 12 nego 13 mandata.Onaj trinajesti je poklonio ovim krpeljima od SD-a.Oni su dijelu svog članstva sugerisali da glasa za ove -računajući da će i oni imati bar nešto podrške i uzeti 2 mandata.Oni su kamen o vratu DPS-u
Ma djaole

08. 05. 2017 - 20:01

Sugerisali dijelu clanstva ? Meni se cini da si ti jedn od kisjelih SDP-ovaca koji pukose od muke nakon pada SDP-a I rasta DF-a
Vanja M

08. 05. 2017 - 09:31

Makar mi u Budvi znamo ko su Demokrate. Nijesmo oduševljeni bivšom vlasti, ali ovo je šizofrena situacija. Pa mi sve vidimo, jasno nam je ko je Krapović (terase šankovi, podmornice, kamioni...), ko su kompanjoni na relaciji BD-Kotor-Spuž.... Jao, zabrinjavajuće
!

08. 05. 2017 - 10:58

Da si ti iz Budve, drugu bi priču pričala.
The Dude

08. 05. 2017 - 10:21

Je li toliko moj komentar bolan da nije za objavu? E stvarno sam terorista DF-ovski, fuj...
Tara

08. 05. 2017 - 10:46

Ne shvacam DPS..zasto oni nijesu(mladi)isli od vrata do vrata i tvrdili suprotno Becicevoj laznoj propagandi! On je prakticno kupovao glasove sa nekim poklonima i lazima prema DPS- Sami ste krivi..spavali ste!
sabotaza

08. 05. 2017 - 11:39

Izgleda je Milu neko podmetnuo govor za Rozaje pa opleo po "cetnicima" i zato je izgubio vlast u HN .
veliki getsbi

08. 05. 2017 - 11:52

Evo da prenesem jedan savjet (ili preporuku)naših komšija koji na svom "facebook" profilu "Konavoski rječnik" veoma ozbiljno sugerišu: "U slučaju izbora poželjno je vezati penzionere u podrumu sve do završetka istih".Kakav bi efekat bio kada bi i mi to kopirali?
Lako je pogodit

08. 05. 2017 - 15:26

DPS bi bio vanparlamentarna stranka, a budžet puniji, pa sljedstveno tome i samim penzionerima mnogo bolje. Treba ozbiljno razmislit da tu ideju naša Skupština pretvori u zakon. Svima bi bilo bolje, a prvo penzionerima.
Rako

08. 05. 2017 - 13:41

Kako misle SDP i URA da podjele onog JEDNOG. Uzdužno ili poprečno? Najbolje poprečno tako dat Ranju gu...u
-

08. 05. 2017 - 19:51

:) Rako e pa da znam ko si sad bi ti poslao jednu kriglu piva za ovo. :) Dobro su I prosli. Na sljedecim izborima ni g...... nece dobit
Rezultati govore

08. 05. 2017 - 14:09

Ranko Krivokapic je unistio SDP. Na sljedecim parlamentarnim izborima nece preci census.
DF---> Demokrate

08. 05. 2017 - 17:22

Novi glasaci Demokrata su bivsi DF-ovci, sa istim odnosom prema drzavi CG I Evropi.
Militantno velikosrpstvo

08. 05. 2017 - 19:12

Da je u HN pobjedila demokratska proevropska opcija lako bi bilo, nego je pobjedilo militantno velikosrpstvo. Goreg tipa velikosrpstva od onog u RS I CG nema, a ovo u HN je upravo kombinacija ta dva
90% DPS i SD-ovaca

09. 05. 2017 - 07:55

Vjeruju da su oni pobijedili u Novom.Isto kao što su ih ubijedili za desant na Crnu Goru kada su prevarom ostali na vlasti sa 30%podrške u državi.
Novi komentar