Vulić: Status na FB sam postavio da bih zaštitio Slavka

Tresla se gora, nije se rodilo finale. Tako bismo ukratko mogli opisati višemjesečnu crnogorsku evrovizijsku avanturu sa Slavkom Kalezićem u glavnoj ulozi.
Objavljeno: 11. 05. 2017 - 06:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naš predstavnik eliminisan je preksinoć u prvom polufinalu 62. Eurosonga, čime je Crna Gora sedmi put u istoriji nastupa na glamuroznoj sceni zaustavljena na prvom stepeniku.

Iako su najuticajniji svjetski bukmejkeri nagovještavali ovakav epilog, Kalezićeva popularnost, zapažena inostrana turneja i dosad nezapamćena fama, između ostalog, ulivali su optimizam članovima naše delegacije da bi treće finale moglo biti java. Ipak, publika i žiri rekli su svoje – Crnoj Gori nije mjesto među najboljima.

Ko zna koji put u devetogodišnjoj istoriji, sa tom ocjenom nijesu saglasni predstavnici našeg tima. Šef crnogorske evrovizijske delegacije Sabrija Vulić saopštio je Dnevnim novinama juče iz Kijeva da je, uprkos polufinalnoj eliminaciji, u potpunosti zadovoljan načinom na koji je Kalezić predstavio Crnu Goru i njegovim odnosom prema preuzetim obavezama.

“U ime našeg tima i delegacije, prezadovoljan sam načinom na koji je Kalezić odradio polufinalni nastup. Takođe, zahvalio bih mu na profesionalnom odnosu tokom svih mjeseci. Ono što je najvažnije – svi zajedno, mislim na članove crnogorskog tima, obavili smo misiju, a to je da dostojanstveno i kvalitetno predstavimo državu. Slavko je očarao fanove, ne samo u Kijevu. Treba mu čestitati na tome”, naglašava Vulić.

Detaljne uzroke eliminacije, kaže Vulić, valja tražiti nakon što Eurosong objavi zvanične rezultate bodovanja, najvjerovatnije početkom iduće sedmice.

“Tek kada ih vidimo – znaćemo na čemu smo. Da li je zakazala podrška glasača ili žirija… Podsjeća me sve ovo na situaciju sa sastavom Who See i Ninom Žižić iz 2013, tačnije na loše iskustvo – kada su naišli na odličan prijem publike ali nijesu bili po ukusu žirija”, nastavlja Vulić.

Nijesmo imali novac za plesače

Ipak, jasno je da Eurosong više nije muzičko takmičenje već nadmetanje ukusa i novca. U takvoj situaciji, nema razloga da budemo nezadovoljni, kaže Vulić.

“Na osnovu iskustva sa ranijih izdanja, znao sam šta treba raditi i kako to činiti. Ovo je takmičenje ukusa, a ne trka na 100 metara. Novac je postao presudan. Svjedočili smo da su neki nastupi u Kijevu vrijedjeli i po 40.000 eura, Grci su donijeli svoj bazen… U tom smislu, Crna Gora se prilagođavala skromnom budžetu. Bili smo najmalobrojnija delegacija, iz RTCG-a je, osim Ivana Maksimovića i mene, u Kijevu bio samo kamerman”, iskreno će Vulić.

Kalezićev solo nastup na sceni kritičari su komentarisali kao sebičan potez i umjetnikovu želju da kamere budu okrenute samo ka njemu, što je na koncu rezultiralo monotonim performansom. Istina je, pak, potpuno drukčija.

“Prvobitna zamisao bila je da uz Slavka na sceni budu dva plesača. Edin Jusuframić, svjetski priznat dens plesač iz Švedske. Pregovarali smo ali su tražili novac koji nijesmo imali”, otkriva Vulić.

Neposredno nakon proglašenja finalista, Vulić je na Fejsbuku “šerovao” objavu – “Slavko je pokraden”, i to sa Tviter profila BBC Eurovision – inače zvaničnog profila britanske evrovizijske delegacije, koji predvodi legendarni Irac Grejem Norton, poznati TV i radijski voditelj, komičar i pisac.

Stav Nortona podržali su mnogi, čak su i na zvaničnom evrovizijskom sajtu brojni kritikovali žiri/glasače. Vulić tvrdi da mu nije jasno šta se desilo, naročito jer je iz prvog reda vidio i čuo ono u šta su se milioni širom svijeta uvjerili tokom prenosa – publika je oduševljeno đuskala uz “Space”.

“Razgovarao sam sa mnogim kolegama iz inostranih medijskih kuća poslije polufinala – vjerujte, svi su bili šokirani. Pomenuli ste Nortona, tu je i na desetine evrovizijskih portala… Šalju nam poruke sa svih svjetskih adresa, čestitaju. Slavku su aplaudirali, najviše od svih, i skandirali čim je sišao sa bine. Pohvalili su ga neki sa dvodecenijskim iskustvom praćenja Eurosonga”, podsjeća Vulić.

S druge strane, dobro upućeni u procjenu vokalnih sposobnosti, među kojima su i neki bivši crnogorski evrovizijski predstavnici, tvrde da Kalezićevo pjevanje nije bilo na nivou – čak ni za mnogo slabija takmičenja od Eurosonga. Baš kao i na prvoj probi, live nastup obilježili su tehnički problemi, ali Vulić nije saglasan sa negativnim ocjenama vokala.

“Prije svega, Slavko je od izbora zaista žestoko radio na tome da unaprijedi pjevanje. Od prve probe do polufinala – bilo je problema sa zvukom u sali. Bio sam u bekstejdžu tokom nastupa, ali sam od autora pjesme Momčila Zekovića Zeka i nekih kolega muzičara iz Crne Gore čuo da je Slavkovo pjevanje bilo bez greške”, navodi Vulić.

Različiti smo ali ne moramo kleti, psovati…

Vulićev komentar na privatnom Fejsbuk profilu, objavljen nakon polufinala, juče je bio goruća tema domaće javnosti.

Vulić je Dnevnim novinama obrazložio kako je komentar objavio nakon višemjesečne paljbe domaćih kritičara, konstantnog vrijeđanja i da bi zaštitio Kalezića.

“Želja mi je bila da, u duhu ovogodišnjeg Eurosonga – koji kaže ‘slavimo različitosti’, pojedinci shvate da nijesmo svi isti po interesovanjima, intelektualnim mogućnostima, boji kože, nacionalnosti, vjeri, umjetničkom pristupu. Da svi imamo različita mišljenja i da ih ne moramo iznositi uz kletve, vrijeđanja i psovanja”, zaključuje Vulić.

Dnevne novine

Komentari: 23

Vasojevic

11. 05. 2017 - 07:38

Na kraju si ti psovao i vrijedjao, a apelujes da to drugi ne cine.
SVE & SVE

11. 05. 2017 - 09:05

Pokisli kao sa SAHRANE ili SAUČEŠĆA ,, A STO NAS OBRUKASTE ARAM VAM BILO
Stari Kočijaš

11. 05. 2017 - 09:33

Samo im još KOČIJE FALE
MNE

11. 05. 2017 - 11:14

Dosta se majmuna prepoznalo, a prvi izgleda ti vasojeviću!
Vasojevic

11. 05. 2017 - 14:28

Eto,majmun sam,ali ne prepoznajem se u toj kulturi i tim tzv "evropskim vrijednostima"Priznajem..
Zvek

11. 05. 2017 - 08:21

E pogledajte nam ekipu, blago nama. Doduše, ako je Kalezić pokraden, onda obavezno istu ekipu i sljedeće godine. I obavezno duplo duža turneja i duplo više dnevnice.
plesači

11. 05. 2017 - 08:52

i plesače obavezno da platimo, za sljedeću godinu, vidiš čovjek ukazuje na kardinalne greške...
Xina levy

11. 05. 2017 - 09:02

Pjevacka nota slaba, koreografija kasni za najmanje tri godine. Ovaj gospodin sto pokusava da olaksa sebi i umjetniku gubitak nikad ne smije kao radnik u kulturi , nikoga nazivati m a J m u n o m ...
Đe su pare

11. 05. 2017 - 09:26

Napravili smo dobar posao sa skromnim sredstvima. Kako objasniti m..munima da svaki nastup zemalja koje su prošle košta desetine hiljada eura, a mi ni za salamu, Bili smo najmalobrojnija delegacija, iz RTCG-a je, osim Ivana Maksimovića i mene, u Kijevu bio samo kamerman”, iskreno će Vulić. "Za takmičenje za pjesmu Evrovizije je predviđeno da se potroši do 115.000 eura, ali još uvijek se sređuju računi, pa nijesmo sigurni koliko je tačno potrošeno. Mislim da je nešto ispod te cifre", rekla je Kadija.
Draško

11. 05. 2017 - 09:44

Naravno da si prezadovoljan, svake godine si glavni na Eurosongu ispred CG, a sve o trošku poreskih obaveznika CG. Još sada, rezervišeš pravo da i slijedeće godine budeš šef. Ni jedne godine ništa nijesi napravio za CG, idi, vrijeme je! Posebno to što kao navodno kulturni radnik vrijeđaš ljude nazivajući ih majmunima.
yyyyyy

11. 05. 2017 - 09:58

Grehote za nasu ekipu, nisu mogli povesti clanove porodice sa sobom.
Zvek zivi

11. 05. 2017 - 10:02

Ako je njegovo pjevanje bez greske, kako bi onda bi onda ociejnili pjevanje Sergeja Ćetkovića ili Kneza? Slavko je glumac, ko ga je gledao, kaze da je odličan, ali on NIJE pjevač i očajno pjeva, da ne budem kao Sabrija vulgaran, i sa tim treba da se pomiri doticni gospodin i da ne iznosi neistine o salvama podrske i ovacijama. Ocigledno su lose shvatili evropejsku ljubaznost.
milica

11. 05. 2017 - 10:04

Sabrija je uradio nešto najsramnije što može uraditi uličar, a ne novinar RTCG, kojeg "majmuni" plaćaju godinam. Za šta????Naprimao se, naputovao, nabirao svoje đece, đece direktora, ..Onako uvrijediti sigurno 90% crnogoraca. Bruka. Ne nije nam se svidjelo, ne volimo to, imali smo bolje, nije nam se dala prilika da biramo, bačili smo pare, ljuti smo....ali "majmuni, sa izvinjenjem majmunima????????????????Da li je to narod Crne Gore zaslužio Vuliću????????????? Vidiš li potrebu da se kome izvineš- bruko..........Kako će te Đurović i Kadija dočekati?????????Jesi li se sa njima čuo nakon pisanije..........Pitaš li nas da li ćemo ti platiti 2018 put........
Njih dvojica,

11. 05. 2017 - 10:08

Vulić i Maksimović, imaju monopol na evrovizijska putovanja. Dokle? Možda njih dvojicu poslati kao duo na sledeću Eu, da se smanje troškovi.
ekonomičan

11. 05. 2017 - 16:56

Po bananu i u jedan krevet.
20386

11. 05. 2017 - 10:46

Nakon izjave g-dina Vulića veliki broj majmuna se pronašao u priči..G-din Vulić vam je dao pravo ime..Besposličari jedni koji samo pratite fb jer ste nesposobni da nešto napravite od svog života pa brljate Slavke i sve ostale uspješne ljude..Pišite i čekajte da vam država da pare jer ste nesposobni da bilo šta radite..Slavko je ipak zvijezda....sitne duše nastavite da pišete..
Xina levy

11. 05. 2017 - 11:41

Frustrirani ste do bola !!!
#

11. 05. 2017 - 12:09

Jes vala,Slavka je zvijezda. Sija,gledat se ne moze. Ne mlati zivota ti
Mishko

11. 05. 2017 - 13:23

Da se pokrije po usima i izvini gradjanima Crne Gore,on se ovako ponasa,ovo je bezocno I sramno!!!
Uliks

11. 05. 2017 - 18:08

Ko ga šiša
Guest_17735

11. 05. 2017 - 18:41

SLAVKO JE UMJETNIK , A VI ?
787

11. 05. 2017 - 18:54

Druze,ako je umjetnik neka se trazi na Bijenale ili u kakav teatar. Ovo je bio Eurosong,Evropesma,Europjesma kako li se vec zvalo nekad. I Dimitrije Popovic je malo uspjesniji umjetnik od Slavka pa nikome na'm ne pada da ga salje na evroviziju
Zaštita

11. 05. 2017 - 22:44

Treba Sabrija da zaštiti Sabriju od sebe sama! Greote!
Novi komentar