Miloš KARADAGLIĆ: Biću bolji nego ikada do sad!

Veliki koncerti i turneje čekaju za narednu sezonu. Posebno se radujem BBC-ijevom Proms Festivalu u Albert Hall-u i svjetskoj premijeri koncerta za gitaru i orkestar pisanog za mene. Upravo radim na njemu i totalno je revolucionaran, kazao je gitarista Miloš Karadaglić u eksluzivnom intervjuu za Portal Analitika.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ambasador KotorArta, svjetski poznati gitarista, Podgoričanin u čijem je pasošu cijeli svijet i rado viđen gost na svim najpoznatijim scenama, polako se vraća na scenu. Naravno, riječ je o Milošu Karadagliću čiji je privremeno povlačenje prošle godine izazvalo brojne komentare i poruke podrške.

Sa našim proslavljenim umjetnikom razgovarali smo u susret prvim koncertima nakon jednogodišnje pauze – 4. avgusta na Luštici i dva dana kasnije u Kotoru, u okviru programa KotorArt Don Brankovih dana muzike, a drugu godinu za redom u partnerstvu sa rizortom Luštica Bay.

Karadaglić je u februaru prošle godine otkazao nekoliko koncerta zbog povrede tetive. Nastupio je tek krajem jula, upravo na Don Brankovim danima muzike, sa kolegama klarinetistom Anderasom Otenzamerom i akordionistkinjom Ksenijom Sidorovom.

1705milos5

Međutim, u oktobru je morao da donese mnogo težu odluku - o privremenom povlačenju sa scene. U tom trenutku je za sezonu 2016/2017. pripremao praizvođenje prvog koncerta za gitaru i orkestar koji je za njega pisao čuveni savremeni kompozitor i oskarovac Hauard Šor (Howard Shore), a trebalo je da ga izvede sa kanadskim Orkestrom Nacionalnog centra umjetnosti. Takođe, za ovu sezonu bila je najavljena još jedna premijera, i to končerta za gitaru koji mu je posvetio britanski kompozitor Džobi Talbot (Joby Talbot). Sve to ga sada čeka u narednoj sezoni, koja počinje na jesen.

U eksluzivnom intervjuu za Portal Analitika, prvom nakon prošlogodišnjih teških dana i odluka, naš sagovornik nam je ispričao što mu je dalo snagu da prevaziđe taj period, kada ćemo ga ponovo čuti i vidjeti, te koji su planovi za naredni period.

ANALITIKA: Kada ste sredinom oktobra prošle godine najavili povlačenje sa scene zbog nezaliječene povrede, mnogi su pomislili da su male mogućnosti da Vas ponovo čuju i vide uživo. No, da je to sada već realnost, najavili ste 24. aprila odlomkom iz kompozicije „Lagrima“, sa Vašeg prvog albuma. Što se sve događalo u tih pola godine?

KARADAGLIĆ: Crnogorski mediji su na žalost izvukli iz konteksta objavu za javnost koja je izdata u oktobru prošle godine. Moje trajno povlačenje sa scene ni u jednom trenutku nije bila opcija. Ipak povreda koju sam vukao već neko vrijeme me je, na žalost, onemogućila da nastupam u ovoj sezoni i bio sam primoran da otkažem velike koncerte i gostovanja. Razumjećete da to nije bilo ni malo lako...

Ipak, taj period iskoristio sam za odmor i oporavak od iscrpnog rasporeda, a samim tim i da se povreda koju imam kvalitetno sanira.

1705milos3

ANALITIKA: Koliko će oporavak još trajati, odnosno kada će Vas publika ponovo čuti uživo?

KARADAGLIĆ: Vraćam se na scenu vrlo brzo. Na pravom sam putu, jačam, i za par mjeseci biću bolji nego ikada do sad! Publika mi je dala nevjerovatnu podršku i, samim tim, krila da prebrodim sve one teške momente koji su sada već iza mene.

ANALITIKA: Kao umjetnik koji je svoju karijeru praktično od samog početka vezao za Don Brankove dane muzike, kako ste reagovali na titulu ambasadora te manifestacije? Što ona za Vas predstavlja?

KARADAGLIĆ: KotorArt je mjesto okupljanja, stvaranja, prijateljstva. Iz godine u godinu donosi nam nešto novo, širi vidike i izrasta u jedan ozbiljan međunarodni festival. Rijetka su mjesta gdje postoji tolika energija i emocija...

Za mene, on je uvijek poseban - nekako magičan. Čast mi je što sam i zvanično postao dio njega.

1705milos1

ANALITIKA: Da li već imate pozive za gostovanja na festivalima i koncertnim scenama, i postoje li neki „privilegovani“ za koje se posebno spremate?

KARADAGLIĆ: Zna se ko je za mene uvijek „privilegovan“! Zatvara se krug. Uzbuđen sam.

Veliki koncerti i turneje čekaju za narednu sezonu. Posebno se radujem BBC-ijevom Proms Festivalu u Albert Hall-u i svjetskoj premijeri koncerta za gitaru i orkestar pisanog za mene. Upravo radim na njemu i totalno je revolucionaran... 

ANALITIKA: A šta spremate za publiku u Kotoru?

KARADAGLIĆ: Jedan raznovrstan program i fantastični gosti obilježiće ovogodišnji nastup na festivalu u Kotoru. Volis Đunta (Wallis Giunta), mecosopran iz Kanade, je jedna nevjerovatna djevojka i prava zvijezda svog posla. Pridružiće nam se i fenomenalno talentovani mladi gudački kvartet iz Londona, Ruissi Quartet. Programom ćemo obuhvatiti sve ono najljepše iz svih repertoara. Biće pravo uživanje za sve u ambijentu koji je zaista jedinstven na svijetu.

Kristina JERKOV

Foto: Andy Earl, KotorArt/D.Miljanić

Komentari: 3

bilbord

17. 05. 2017 - 00:33

Bravo, maestro!
Pablo

17. 05. 2017 - 08:18

Kako bi dobro bilo kada bi se svi mediji dogovorili da 2-3 dana zaredom posvete uspješnim ljudima iz Crne Gore (umjetnici, sportisti, naučnici,...) i da predstave i promovišu njihov rad. Naravno, u tim danima trebalo bi ignorisati sve političare i njihove partije, političke analitičare i NVO čije su aktivnosti povezani sa političkim životom, kako predstavljanje uspješnih ljudi ne bi bilo „zagadjeno“ nastupima mediokriteta. Vjerujem da bi gradjani preživjeli ta 2-3 dana bez informacija o aktivnostima političkih partija, NVO...
TO

17. 05. 2017 - 08:26

ZELIM TI SVAKU SRECU, MAESTRO DRAGI!!!!
Novi komentar