CEDIS: Novi zajam EBRD-a od 32 miliona eura za modernizaciju mreže

Crnogorski elektrodistributivni sistem potpisao je danas sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj danas Ugovor o realizaciji III faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, saopšteno je iz te kompanije.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 17:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se precizira u saopštenju CEDIS-a, ugovor u vrijednosti od 32 miliona eura potpisali su izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, i Vasilije Jauković u ime EBRD-a, dok je Elektroprivreda Crne Gore, kao vlasnik CEDIS-a, dala garancije za Projekat.

- Sredstva iz ovog zajma biće upotrijebljena za nabavku 60.000 novih multifunkcionalnih brojila, kao i za rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije. Ukupna vrijednost III faze Projekta je 39 miliona eura, a CEDIS će sedam miliona eura obezbijediti iz sopstvenih sredstava. Ova investicija će Crnu Goru, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, učiniti prvom zemljom u kojoj EBRD djeluje, a koja je ispunila ciljeve EU kada je u pitanju pokrivenost savremenim brojilima, sa minimumom od 80 odsto korisnika. Očekuje se da će se realizacijom ovog projekta smanjiti emisija ugljendioksida za više od 86.000 tona godišnje - dodaju iz CEDIS-a.

Dalje navode i kako je ovo prvi sindicirani kredit EBRD-a u Crnoj Gori, a kroz njih se omogućava komercijalnim bankama da učestvuju u projektima Banke i proširiju opseg finansiranja za podršku održivom rastu.

- Sektor električne energije u Crnoj Gori je već jedan od najmodernijih u Evropi. Nije slučajno da je Crna Gora zemlja sa najvećim procentom finansiranja od strane EBRD po glavi stanovnika, u odnosu na sve naše regione. Ovaj projekat se nadovezuje na naše prethodne kredite EPCG-u, našu podršku Crnoj Gori u povezivanju sa Italijom i projekat prve vjetroelektrane. Oduševljeni smo što ponovo radimo sa EPCG i CEDIS-om, koji su ostvarili izuzetnu transformaciju elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori, doveli do smanjenja gubitaka i poboljšanja kvaliteta napajanja za sve potrošače - smatra direktor EBRD za sektor energetike, Hari Bojd-Karpenter.

- Pored toga što projekat električnih brojila Crnu Goru stavlja među vodeće zemlje koje su u procesu tranzicije ka pametnim mrežama, završetak ovog projekta takođe donosi dodatnu vrijednost kroz ulaganje značajnih sredstava u rekonstrukciju niskonaponske distributivne mreže sa ciljem da se značajno poboljša kvalitet usluga za sve korisnike. Podsjetiću da će realizacijom III faze Projekta preko 300 hiljada potrošača u Crnoj Gori biti u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, što je skoro 85 odsto od ukupnog broja. Time ćemo ispuniti obaveze koje proizlaze iz Zakona o energetici da do 1. januara 2019. godine u sistemu daljinskog očitavanja imamo 85 odsto potrošača - naveo je Zoran Đukanović, izvršni direktor CEDIS-a.

EBRD je do danas uložila blizu 540 miliona eura u različite sektore crnogorske ekonomije, a ulaganja u sektor energetike čine skoro polovinu postojećeg portfolija.

Komentari: 1

Ćetalj

16. 08. 2018 - 15:23

Vasilije Jauković zvani Vaka je bio igrač LA Lakersa i Kobi mu je bio dobar prijatelj. Povreda ga je nažalost natjerala da izađe iz svijeta košarke i da radi u EBRD-u. On je inače DOKTOR
Novi komentar