Radošević-Marović na Forumu IDAHOT i Povorci ponosa u Briselu

Vlada Crne Gore pristupila je izazovima u oblasti unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava i sloboda LGBT osoba, te unaprjeđenja kvaliteta njihovog života kroz sistematski pristup u okviru Strategije unaprjeđenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013-2018, kazala je Blanka Radošević-Marović na Forumu IDAHOT koji se održava u Briselu.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 15:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povod ovog skupa je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – IDAHO, koji se zvanično obilježava 17. maja, a od 2013. godine je prati održavanje ove međunarodne konferencije posvećene pitanjima prava i sloboda LGBT osoba. Ovogodišnji Forum IDAHOT bavi se značajem porodice.

- U okviru narednog nacionalnog strateškog dokumenta koji pokriva oblast unapređenja kvaliteta života LGBTI zajednice, a čija je izrada po planu naredne godine, pažnja će biti posvećena i odnosu, ulozi i značaju porodice u procesu autovanja LGBTI osoba te, s tim u vezi, ovaj forum predstavlja značajnu priliku za  razmjenu pozitivnih iskustava i praksi – navela je Radošević-Marović.

Ona je naglasila da je unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba težak i dugotrajan proces, jer i u zemljama sa razvijenijom demokratijom i dalje ima primjera diskriminacije i nasilja nad pripadnicima ove zajednice.

- I pored toga, Vlada Crne Gore je odlučna i posvećena radu na stvaranju društvenog ambijenta u kome se prava i slobode svih građana, nezavisno od njihovih ličnih svojstava, poštuju i uvažavaju u punom obimu – dodala je ona.

Radošević-Marović je na marginama Foruma imala razgovore sa direktoricom Direktorata za ljudska prava i jednakost Savjeta Evrope Marjom Ruotanen o intenziviranju saradnje u pripremi kampanje o Zakonu o registrovanom partnerstvu.

Forum IDAHOT 2017 završava se sjutra, kada će ujedno biti organizovana Povorka ponosa.

Foto: Twitter

Komentari: 0

Novi komentar