Marković: Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza! (VIDEO)

Vjerujem da je svaki 21. maj datum kada se moramo podsjećati te najveće, svete obaveze svakog Crnogorca i svakog građanina Crne Gore. Ima država i naroda koji ne moraju to rade. Zbog svoje veličine, zbog svoje snage i moći, zbog vjekovnog trajanja – to pravo im je dato, jednom za vazda. Crna Gora i Crnogorci nijesu u toj grupi država i naroda. Od kad postoje, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu. I tako – vjekovima: slamka jedna među vihorove. Ne smijemo to zaboraviti - poručio je premijer Crne Gore, Duško Marković na svečanoj proslavi povodom Dana nezavisnosti u vili Gorica.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 20:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Marković je danas, povodom Dana nezavisnosti, organizovao svečani prijem za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore. Proslavi je od opozicije prisustvovao jedino predsjednik opštine Berane, Dragoslav Dado Šćekić.

„Svaki 21. maj je datum kada se moramo podsjećati najveće, svete obaveze svakog Crnogorca, i svakog građanina Crne Gore“, kazao je Marković obraćajući se zvanicama.

dsc-0803

Kako je naveo, ima država i naroda koji ne moraju to rade, jer im je zbog njihove veličine, snage, moći i vjekovnog trajanja, to pravo dato jednom za vazda.

„Crna Gora i Crnogorci nijesu u toj grupi država i naroda. Od kad postoje, za to prirodno pravo – da budu svoji na svome, da sami odlučuju o tome kako će živjeti, plaćali su najskuplju cijenu“, rekao je Marković.

dsc-0382

Istorija nas, kako je kazao, uči da su pravo i pravda ponekad posustajali u sudaru sa pragmatikom politike i logikom interesa velikih i moćnih.

„Ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka. Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i pravo i pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Nije nas bilo za tim stolom“, istakao je Marković.

dsc-0471

Prema njegovim riječima, gotovo cio vijek bio je potreban da osvane 21. maj, i da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države.

„To je bilo moguće 2006. jer su „čast i sloboda dva dobra koja je crnogorski narod uspio da sačuva vjekovima po cijenu najtežih žrtava“. Na kraju Prvog svjetskog rata, kada je kralj Nikola ovo poručivao predsjedniku francuske Vlade – to nije bilo moguće“, kazao je Marković.

dsc-0834

Kako je naveo, prošle su decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena.

„Generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i jednog nejakog naroda, nije jednom za svagda data. Da je dugoročna garancija nezavisnosti – ravnopravno mjesto te zemlje u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke. Da nam se nikad više ne ponovi Pariz 1919“, istakao je Marković.

dsc-0655

On je rekao da će Crna Gora, 5.juna, dobiti to mjesto, kao 29. članica Sjevernoatlantske alijanse, a da će za četiri ili najviše pet godina dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije.

„Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu“, poručio je Marković.

dsc-0605

On je kazao da nas čeka još puno posla. „Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva“.

dsc-0886

„Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju, da zakoni važe jednako za sve, da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i porodici da podignu životni standard na viši nivo, da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori, da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu“, naveo je Marković.

dsc-0497

Prema njegovim riječima, prvi put u istoriji Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima, da ujedini sve potencijale, da se svim snagama okrene razvoju i da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu.

dsc-0832

„Iskoristimo tu istorijsku šansu, budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala. Onako kako smo to uradili i 21. maja 2006. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je Marković.

dsc-0644

Komentari: 15

!

19. 05. 2017 - 21:22

neka je vjecna i evropska drzava.
Guest_9027

19. 05. 2017 - 22:17

Zasto gospodin Djukanovic nije na prijemu? Da SE razumijemo Milo Djukanovic ZLATNIM slovima ce BITI ispisano u CG istoriji! ZLATNIM! Gospodine Markovicu SVAKA CAST!! POZDRAVI iz Londonske Dijaspore ! Da je VJECNA CRNA GORA !!! Svetinja!
Мирослав Ђукић

20. 05. 2017 - 02:04

Сигуран сам: Име премијера Марковића биће исписано сребрним словима. Име министра Бошковића биће исписано бронзаним словима; Понеко од протагоноста овог ће зарадити никловане натписе, попут "Magnum", "Збројовка", "TT" и сл.
Cetinjanin

20. 05. 2017 - 00:54

Markovicu, narod je gladan, to je najvaznije.
Мирослав Ђукић

20. 05. 2017 - 01:25

Замолио бих премијера, кад говори "сви" и "свако", да мене изузме! У животу сам даоо сам три пута заклетву: Пионирску, војничку и адвокатску. Свих три се и дан данас, у шестој деценији живота, држим, колико год могу, иако сам престао да будем, у основи, то зашто сам се заклео! Нисам више пионир, одавно, али се трудим да "будем добар друг" итд. Међутим, никада нисам дао заклетву montenegru, па мене изузмите из свих ваших комбинација! На примедбе које су 2006. дате у "Бијелој књизи", нико није одговорио. Опозиција није признала резултате референдума. Поштујем закон, али ми не причајте о "светим обавезама" везаним за Ваш 21. мај, јер за нас, прегласане помоћу 205 мућки - то не важи! Стога, кад се буде ишло у бој за НАТО - ја не идем. Нећу! Не дамни паре за НАТО (сем 77 цента Пеђи Бошковићу, а то искључиво због тога што желим да платим Свој мир). Нећу да знам за НАТО,али уопште. Водите их својој кући, господине премијеру, у моју нису добродошли!
Guest_96133

20. 05. 2017 - 08:52

Djukic @ Zasto SE javljate PO crnogorskim portalima? Na srbijanskim ste svuda!! Crnogorac nijeste I sto ste drugo ni koga neinteresuje niti ste relevantni!! Advocat ne pise kao sto vi pisete . Vi ste NEPISMENI Djukicu!
Momčilo,Pljevlja

20. 05. 2017 - 09:33

Eve gi Miroslav breee, baš se razpištoljio, uf,uf, kakav mozgonja bre
Crnogorac

20. 05. 2017 - 14:37

Djukicu malo setaj po Kalimegdanu ovo je Nezavisna CG koja opozicija i bakraci .Cijeli nas je svijet priznao pa nas nije briga za za vas sto nijeste dok god ste zivi gledat cete CG Barjak Vjecni .Braco i Sestre Srecan nam Dan Drzave CG Nama Vjecne .Nek nam je vjecna CG .
danilo s.

21. 05. 2017 - 01:07

Kazete advokat ste - a ne znate da je Kraljevina CG okupirana i aneksirana od strane Srbije na nelegalnoj i neligjtimnoj Podgorickoj skupstini. Referendum je dobijen pod krajnje nekorektnim i nefer uslovima. Svuda u svijetu onaj ko predje 50% glasova pobjednik je. Mi smo morali 55%. Kazete necete dati zakletvu "montenegru" (Zasto malim slovom? Pateticni ste u vasoj mrznji). I ko vas cera da date zakletvu? CG ne trebaju oni koji je mrze. A posto vam smeta naziv Montenegro/ini: “Cernogorci (Montenegri) nazivaju se Slovenski obitatelji planina Cernogorskih u Turskoj Albaniji, koji se ot primorja Antivarskog do Bosne proteze. Ot Turaka nikad nisu pokoreni bili; I dan danasnji jesu slobodni i nezavisimi. S njima upravlja Episkop I Mitropolit Petr Pretrovic. Ima ij preko 55,000 ljudi, koji su svi izlisja pravoslavnij vost. Cerkve sinovi.” (urednicki tekst o koljenima slovenskog naroda (na str. 56-58) objavljen u prvom broju Matice srpske (Serbski letopisi) – za god. 1825.)
Za Cetinjanina

20. 05. 2017 - 10:00

Ti si Cetinjanin bas ka i ovi Djukic .I uzgred srecan praznik 21 maj !!!
Ide vuk

20. 05. 2017 - 10:12

Đukiću, trebaju Crnoj Gori neprijatelji kao što si ti, drže nas budnim i spremnim. Budi zdravo i veselo i ne śekiraj se puno, jer ne bi znali kako dalje bez tebe!
Pg

20. 05. 2017 - 12:21

RIJEKA CE NASIH VALA . USKACUCI U DVA MORA , GLAS NOSITI OKEANU, DA JE VJECNA C R N A G O R A .
Ubli

20. 05. 2017 - 14:18

CG je vratila svoju Nezavisnost!!! E viva Montenegro i NATO!!
Boki

20. 05. 2017 - 14:18

Još nismo ni svjesni značaja 21.maja! Da nije bilo referenduma bili bi samo Srbijanska pokraina i dolazio bi Vučić da nam palamudi i drzi govore. Ovako smo svoji na svome i nastavljamo dje smo stali 1918.godine. Dok je Crna Gora bila slobodna srbijanski vladari su nosili fesove i turbane i klanjali se turskom Sultanu. I sad oni nama hoće da drze lekcije. Gotovo je sa tim, neka oni čuvaju Kosovo a nas neka ostave na miru. Protiv bratskog srbijanskog naroda nemamo nista, oni će nam vazda biti najbliži samo je šteta sto im desetljećima pogresna politika unazađuje. Nek je vječna Crna Gora!
biba struja

20. 05. 2017 - 23:32

što ovo nebijaše sveta oca montenegrine i duklje, hhaaaa pričaju okolo da će mu interpol uručiti čestitku
Novi komentar