Kriza u SNP-u: Raskolom nastali, u raskolima nestaju

Ili: zašto bi novim raskolom nekad najjača opoziciona stranka bila korak bliže potpunoj marginalizaciji ili čak nestanku s političke scene
Objavljeno: 23. 05. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pobuna: Nezadovoljstvo predsjednikovanjem Srđana Milića Socijalističkom narodnom partijom (SNP) tinja poput vatre godinama, pa se samo čekala iskra iz koje će buknuti novi požar pobune, koji, ispostaviće se, kao nijedan prethodni prijeti opstanku ionako osakaćene stranke.

Varnica je sijevnula 11. maja, kada je Glavni odbor (GO) SNP-a na elektronskoj sjednici razriješio svih funkcija Aleksandra Damjanovića zbog kršenja statuta partije, optuživši ga da „nema pravo da se u javnosti legitimiše i nastupa u ime SNP-a“. Usput su mu zatražili da vrati poslanički mandat.

Damjanović ih je podsjetio da je još 1. marta podnio ostavku na funkciju u GO, a da član podgoričkog odbora stranke nije od septembra 2016. godine, jer je tada svim članovima istekao četvorogodišnji mandat. O povratku mandata nema ni govora. Poručuje da on pripada isključivo biračima koalicije Ključ, a nikako rukovodstvu SNP-a, koje je, prema njegovim riječima, „dovelo partiju na dno političke scene u Crnoj Gori“.

milic-damjanovic

A onda je uslijedila prava mala buna: nezadovoljni odlukom GO, članovi beranskog, ulcinjskog i bjelopoljskog SNP-a zatražili su Milićevu ostavku, dok su o zahtjevu za njegovom smjenom podijeljeni u plavskom i kolašinskom odboru. Dubinu krize u SNP-u ništa bolje ne ilustruje od činjenice da su se članovi potonjeg ogradili od stavova svog predsjednika, rekavši da je on (Milija Rovčanin), a ne Srđan Milić, kriv za loše izborne rezultate partije u tom gradu. Jednoglasna podrška Miliću, barem zasad, stigla je jedino iz cetinjskog SNP-a.

Stoga ključno pitanje glasi: očekuje li ovu partiju još jedno cijepanje? Po svemu sudeći – da, jer se sukob dvaju duboko zavađenih tabora drukčije ne može riješiti. Damjanović nije ni potvrdio ni negirao medijske navode da planira osnivanje nove stranke, a prethodno je u više navrata ponavljao da se nikada više ne bi kandidovao za predsjednika SNP-a. Milić, s druge strane, ostavku nema ni u primislima (po Statutu SNP-a - član 50, samo Kongres partije može razriješiti lidera ukoliko ne želi da podnese ostavku). Nesuglasice su se u SNP-u, uostalom, od nastanka partije rješavale isključivo odlaskom nezadovoljnih. A pošto Milić nije na toj strani, epilog ove drame nije teško naslutiti.

Sječe knezova: Istorija SNP-a je istorija unutarstranačkih sukoba. Nastao razlazom Momira Bulatovića i Mila Đukanovića u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) 1998. godine, SNP je do danas prošao kroz četiri značajna raskola.

2305predragimomirbulatovic

Prvi veliki sukob dogodio se 2001. godine, kada je vrh stranke odbio da podrži Bulatovićevu kandidaturu za saveznog premijera, kandidujući Zorana Žižića. Odluku su branili činjenicom da je Bulatović uoči saveznih izbora 2000. godine bez dogovora sa strankom ušao u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i Jugoslovenskom udruženom levicom (JUL), ali i njegovim kasnijim odbijanjem da SNP uđe u vlast sa Demokratskom opozicijom Srbije (DOS). Uslijedio je vanredni kongres na kojem je sadašnji funkcioner Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović izabran za lidera stranke, a Momir Bulatović je nakon toga napustio SNP i formirao Narodnu socijalističku stranku.

Uvod u sljedeći raskol bila je odluka o izručenju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu 2001. godine. Žižić se nakon nje povlači s čela savezne vlade, a Bulatović na njegovo mjesto šalje Dragišu Pešića. Stranka više nije djelovala jedinstveno, a neminovni razlaz se dogoio 2005, kada je Žižić mimo znanja partijske vrhuške pregovarao o formiranju Pokreta za evropsku državnu zajednicu SiCG. Kasnije je govorio da je do razlaza između njega i Bulatovića došlo zbog namjere tadašnjeg šefa SNP-a da izazove vanredne lokalne izbore u opštinama u kojima je SNP imao vlast. Žižić je smatrao da će na ponovljenim izborima SNP loše proći i time poljuljati referendumske šanse. Bivši savezni premijer je, nakon napuštanja SNP-a, osnovao Demokratsku stranku jedinstva.

Bulatović je zbog lošeg rezultata na postreferendumskim parlamentarnim izborima 2006. godine podnio ostavku na funkciju predsjednika, pa je na mjesto lidera SNP-a došao još uvijek aktuelni Srđan Milić. Partija je bila pošteđena raskola do uoči parlamentarnih izbora 2012, kada je dio članstva predvođen Bulatovićem i Milanom Kneževićem, napustio SNP zbog odluke Milića da ne uđe u savez sa DF-om, koji je tada predvodio Miodrag Lekić. Bulatović i Knežević su se pridružili tom savezu, da bi zatim osnovali Demokratsku narodnu partiju (DNP) kojom stoluje upravo Knežević.

Nije bilo potrebno duže od dvije godine da u stranci izbije nova graja nezadovoljstva zbog Milićevog vođenja SNP-a. Na kongresu održanom novembra 2014, Milić je osvojio treći mandat dobivši 273 glasa, Aleksa Bečić je osvojio 141 glas, dok je za Aleksandra Damjanovića glasalo 80 delegata. Bečić je tom prilikom kazao da o predsjedniku SNP-a odlučuju „centri moći van partije“.

2305damjanovic

Do tačke pucanja došlo je na sjednici GO u februaru 2015, na kojoj je Milić odbio da podnese ostavku. Bečić je sa grupom funkcionera, predvođenom veteranima Velizarom Kaluđerovićem i Nevenom Gošovićem, napustio stranku i osnovao Demokrate, rekavši da u SNP-u ne vidi perspektivu. Uslijedile su ozbiljne optužbe na račun Milića, između ostalog, i ona Kaluđerovićeva da je šef SNP-a od svojih poslanika zahtijevao da glasaju za sporne anekse ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Početak kraja: Ako je novi raskol neminovan, može li ga SNP preživjeti? Znaćemo ubrzo, ali sve ide u prilog tezi da ova partija srlja ka potpunoj marginalizaciji, a možda čak i nestanku s političke scene. Svaki novi sukob u SNP-u je bio dramatičniji od prethodnog, pa se čini kao da je sudbina partije nastale raskolom - da u raskolima i skonča.

Današnji SNP je stranka bez identiteta koja s okoštalim vođstvom, predvođenim neharizmatičnim liderom godinama nezainteresovano vegetira na crnogorskoj političkoj sceni.  

U trenutku, slobodno rečeno, prave ekspanzije Demokrata i jačanja tzv. građanskih opcija, SNP će - s Milićem ili bez njega - imati vraški težak zadatak da se vrati u politički mejnstrim. Ako preživi, SNP bar neće imati razloga da strahuje od novih raskola. Stranku, prosto, nakon svega više neće imati ko da napusti.

Nikola DRAGAŠ

Foto: dan.co.me

Komentari: 50

konačno

23. 05. 2017 - 00:46

Nije trebalo u Crnoj Gori ni da postoje. Od njih su i nastale ovolike podjele. Ko god radi protiv Crne Gore tako će proći, kad tad.
Paramarčad

23. 05. 2017 - 08:31

Od koga nastade Marović? Dps ide ka nestajanju...Nikad vise moj glas
Lidija

23. 05. 2017 - 11:50

Nista se tu neocekivano ne desava. SNP je postojala kao temelj bitke izgubljene prije 11 godina. Od tada je izgubljena kao i vaskolika opozicija. Imamo vlast koja mora da radi kako god da radi i opoziciju kojoj jedina aktivnost da ogovaraju vlast, vrijedjaju, etiketiraju. Evo i SDP, cim je posla u opoziociju ne razlikuje se od DF. Posto nikada nijesu uspjeli nista da osmisle, nemaju ideje, znanje, nista, oni samo sire mrznju i samo nude mrznju. I onda medjusobno mijesaju karte. Stigao je Becic, novi freski pljuvac, jednako neznalica kao i Milic i polako ovoga gusi jer pljuje zesce, sa vise galame a to se simpatizerima vise svidja. Ove opozicione partije imaju svoju ciljnu grupu (stop gluplji to zesci pristalica), njeguju kod njih mrznju, pizmu, osvetu. Za sada je samo to bila ideologija i politicki program. Milic, Becic, Danilovic...u cemu je razlika?
Bitan

23. 05. 2017 - 12:50

Nije lido samo par riječi nabacanih ....odnosno malo vjestiji vokabular dovoljan za pravu opservaciju stvari....tvoj komentar lido izgleda frazerski. ..I toliko neubedljivo da prosto nemam rijeci....ali tvoje srce DPS liječi. ...I nemam problem sa tim koga lido podrzavas. ...ali imam problem sa "kratkovidosću" kvazi intelektualaca...koji su u stanju braniti ovako stanje u državi. ..samim lobiranjem za partiju koja je 27 godina na vlasti bez mogućnosti da se malo "rasiris" i shvatiš da demokratski potencijal upravo se ogleda u smjenjivosti vlasti...I to po mogućnosti čestoj. ..jer nekome dati legitimitet 27 godina da vrši vlast. ..mora se "malo " pokvariti...ali u svakom slučaju mi je zao bastinjenje idolopoklonstva. ..slijedjenje jednog covjeka...mislim da to se desava samo u zemljama koje nemaju demokratsku prepoznatljivost ....istorija će pisati da li smo ili ne imali dobrog "menadžera "....ja svakako mislim ne....neka vrijeme bude sudionik. ...
Lidija

23. 05. 2017 - 13:49

Ako je frazerstvo da osim mrznje, etiketiranja i cesto ulicarskog ogovaranja nista drugo od opozicije nijesmo culi, a ti jesi, onda imas specijalne usi. Ili cujes ono sto bi ti htio da cujes. A vidim da imas njihov manir, cim se ne slazes odmah sagovorniku etiketu. . Smeta ti ista vlast a ne smeta ti ista opozicija? Pri tome, daj pobroj doprinose opozicije ovoj drzavi, sto je ova drzava imala od njih? Za kraj, to sto umijes da pljunes na nekoga uopste ne znaci da si od njega bolji. Ako samo umijes da pljujes i nista drugo decenijama ne pokazujes vjerovatno si jos gori. Za kraj, Britan, jesam za smjenjivost vlasti ali ne po principu Momira Bulatovica: "samo vi idite i sve ce biti u redu". Meni je toga sarlatanstva jednom dosta. Tebi Britane ocigledno nije cim kupujes olako tu recepoturu.
Bitan

23. 05. 2017 - 15:10

Lido vidim da ti je oslacao moj način komunikacije koja kažeš da je upotpunjena etiketiranjem. ..pa posegnu za istom metodom...sto znaci da nisi mnogo od mene odmakla...ali to i nije tema...Pravo da ti kažem ne znam ni sam što si mi sad rekla...pominješ neki princip. ..nekakvog covjeka koji je meni makar prošlost. ..a svakako "reanimacija"istog ne može rezultulirati nekim dobrim epilogom...svrstavaš me u neke "koševe" ljutih opozicionara. ..znaci samim tim nisi dobro protumačila moje riječi. ...rekao sam da treba da se oslobodiš umnih "stega " koje ti prave barijeru da "šire " razmisliš. ..jer abolirajuci stanje u državi a sebe smatrati nekakvim intelektualcem je nespojivo. ..I to je ono što kažem. ..neću ulaziti u finese finansijskog kolapsa sistema...ali cu ti samo reci osvrnu se malo oko "sebe"....ako ti je sve sjajno. ..to je to ...dotakla si ZEN. ...
Lidija

23. 05. 2017 - 16:05

Vidji Bitan ili "manje" Bitan, nemoj sebi previse perje da dizes, ti si se nakacio na moj komentar a ne obrnuto. Osim toga nijesi previse inspirativan sa svojim stavovima ali praznik je, monotono popodne pa se valja malo zavitlavati. Ono znas: malo salje, malo zbilje. Dakle, samo da dodam. Prvo, okrecem se ja oko sebe ali u mnogo sirem radijusu i od regiona. O CG ti mozes da mislis kako ti Medojevic kaze, tvoja stvar. jak etaslon. Ali da moze bolje, mislim da moze ali to ne umije ova vlast a jos manje opozicija. Politicku scebnu treba graditi na kvalitetu a ne kafanskom i ulicarskom dijalogu. Glas dajem onima kojima vidim jasan program sto hoce, kako (mozda oce ma ne umiju) i koje rezultate ocekuju. Ti Bitan daj kome hoces ako mislis da je samo vazno da jedni odu pa makar i gori dosli, ali eto, da se zabavljamo. Takodje, jasna mi je i tvoja matrica: ko ne pljuje vlast njen je pristalica. Uzgred, nepomenu one rezultate opozicije, malo je ovdje prostora? Cao sada idem u grad.
Bitan

23. 05. 2017 - 22:38

Lido primijetio sam tvoju rasutu pažnju ...I praznični duh...jer da nije tako mnogo bi koncetrisanije pristupila temi a ne tako "leprsavo" davala komentare. ...daješ sebi kredibilitet da svrstavaš me tamo ili amo...ali lido nije to poenta...I nije cilj da procjenjujes moje mjesto na političkoj karti već da se trgneš kao covjek -žena. ..I izadjes iz jeftinog plasiranja teza kako niko drugi ne umije do "gospodara"...koji čini mi se nije 15 ljudi osvjezio za 27 godina...ali opet ti kažem imaš širinu izbora...I uplovi u ustu punim plućima. ..zakorači i mudro izvagaj. ..znam da jee najlakše se nositi uljuljkanim tezama....malo das prostora sebi...I zamisliš se ...kako to nema pameti na drugoj strani...I naravno ne poistovjećivati sve opoziconare jednom bojom...ne bih ih bojao sve isto...misliš jasan program za "ogoljavanje" svega što su nam preći kroz vrijeme stvarali...a neko eto tako poigra se ekonomijom kao na "monopolu"...a da ta nezavisnost. ..I ulazak u nato...zaboravih
Nestanite

23. 05. 2017 - 02:01

Vrag ce za njima zalit.
X

23. 05. 2017 - 09:19

Gospodo,narod ce na izborima reći svoje.Izlisan je svaki komentar,pozitivan,negativan.
Analiza dogodjaja 11.godina

23. 05. 2017 - 08:36

Bolji naslov bi bio kriza u državi ,pogotovo nakon svega što se izdeŝavalo...
Fukarluk

23. 05. 2017 - 09:00

Slazem se sa tobom: srpsku bruku pod tepih, kao i uvijek-brljajmo crnogorce!!!
Mozak

23. 05. 2017 - 08:44

Evo i demokrate skidaju masku, 21.maj je njihova zasluga? Mislio sam da si dps i dijaspora to uradili. Al evo se Aleksa hvali time.
Kozak

23. 05. 2017 - 08:51

Umislio Damjanovic da je on najbolji za lidera, pa ko malo dijete se ponasa i kaze da nece se nikad vise kandidovat za predsj. Ali ako ga neko predlozi rado ce da prihvati. Mozda bi bilo bolje da se na vrijeme pomirio sa sudbinom, onda kad i becic.
Rade

23. 05. 2017 - 12:28

Mislis umislio Milic da je neki lider, kad ono cvrc..sa 29 dodje SNP na 3 poslanika..i jos se zilavo drzi za fotelju..do potpunog fijaska.
Bitan

23. 05. 2017 - 13:42

Rade. ...umislio Srdja da je da je najbolji miner...sto mu moram priznati itekako polazi za rukom...milic "bombas"....da li ko ima snage za "deaktivaciju"...mislim da ne...covjek je prosto naučio sve modele dizanja partije u vazduh....Srdja kao ( Mirko i Slavko)
Aaaa

23. 05. 2017 - 09:28

A zašto da nestanu?Ah,da,zato șto misle svojom glavom,a za takve je u Crnoj Gori "no pasaran"...
Da ne zaboravljamo pomalo

23. 05. 2017 - 11:37

Misle svojom glavom? Pa zasto onda Milic idjase u Moskvu i kod Anfilohija na konsultacije?
hit00

23. 05. 2017 - 16:26

Aaaaa samo neka nastave da misle svojom glavom nemam nista protiv
Rade

23. 05. 2017 - 09:54

Snp ce otici sigurno u zaborav, nekada je bila najjaca partija,a a sada je na rubu propasti, i to zbog nekih bahatih ljudi koji su puni sebe.
Teo

23. 05. 2017 - 10:11

Sasa, bjezi sa broda koji tone i ne daj im nista!
Preruseni prijatelj

23. 05. 2017 - 11:34

Eto vam ga GRATIS
Kosta

23. 05. 2017 - 11:48

Damjanoviću izmakla predsjednicka stolica.Pa ga sramota od clanstva...to je njemu negdje najteže I palo.ahahah Zato je sada marioneta u rukama Dps-a I takuna!
blagota

23. 05. 2017 - 12:07

Ko prvi napusta brod koji tone?
Goran Pg

23. 05. 2017 - 10:14

Samo izabravsi Milica, izabrana je propast partije Snp, jer je neharizmatican, osvetoljubiv, brine samo za sebe i svoj interes. Dozivjece krah na izborima.
Edo

23. 05. 2017 - 10:17

Milic je doveo Snp na margine politickog zivota.
Redovni citalac

23. 05. 2017 - 11:51

Uzalud vam pisanje ,u Snp-u je sve u redu
Uros

23. 05. 2017 - 12:33

Mnogi znacajni ljudi su ili napustili tu partiju ili ce je tek napustitiu, a oni koji su tamo ostali nikako da shvate da se od stare slave ne zivi ..
Opa!

23. 05. 2017 - 15:31

A ti bi da Snp-om upravlja Braco preko "nezamjenljivog strucnjaka ekonomiste"...
Rezultati?

23. 05. 2017 - 16:48

I? Što su postigli ti sto su napustili?
Duka

23. 05. 2017 - 23:53

Ti što su je napustili sad su jači od SNP-a
Slobodan pad

24. 05. 2017 - 07:14

Na kratke staze...
Gledalac reporter

23. 05. 2017 - 12:39

Mozete i da se pravite da odgovornosti nema, da su za izborni rezultat krivi svi drugi osim vas, ali je to siguran nacin da Snp sklizne do granice cenzusa .
Aca

23. 05. 2017 - 14:11

Sto ste nam se toliko uzbudili?Uzbudili ste se jer morate da se uzbudjujete,ma kako brinete za Snp.Sto vise skacete I talambaste to znaci da je Snp mnogo dobar.Svaka cast Milicu!
Uros

23. 05. 2017 - 15:31

Ne uzbudjujte se vi, Milic i treba da zavrsii posao uništavanja Snp do kraja, jer je to radio od dana kad je preuzeo.
Mili

23. 05. 2017 - 15:36

Koliko se ja sjecam Milic je prije izbora izjavljivao da ako ne osvoji dvocifren broj mandata povuci ce se iz politike... Svi znamo kako je prosao na tim izborima, a ako se ne varam ovo je vec treci put da govori kako ce se povuci iz javnog zivota ako se desi ne znam sta...
Zoran

23. 05. 2017 - 16:03

Snp polako ali tiho nestaje sa politicke scene crne gore.
Branka

23. 05. 2017 - 16:22

Svo zlo u SNP nastalo je sa Jonicom,Radenovi',Kovacevic,Vukovic,Cavorom. Oni vode SNP,oni se o svemu pitaju i rade ovo,A zna se i zasto. DPS igraci
...

23. 05. 2017 - 17:10

Branka sestro ti si I u kosmosu izgubljnea!
Branka

23. 05. 2017 - 23:07

Vidi sebe gdje si
Kataro

23. 05. 2017 - 16:51

Uzalud vam trud sviraci, nije SNP jadan toliko koliko ga vi predstavljate. Nijesu pali na te grane da njihovo clanstvo ode sa sasom u dps, a nisu ni senilni pa da zaborave aleksinu izdaju i odu kod njega i da s njim slave ulazak u NATO. SNP i Milic su tu i bice jos dugo. Za druge ne znam.
Nestali u akciji!

23. 05. 2017 - 17:32

A moj Kataro, velis nece u DPS, nece sa Becicem, a lise Milica, Jonice i jos par luzera u partiju vise niko ne ostade. 29 nekad, sada 2. Pametnome dosta!
Ogi

23. 05. 2017 - 18:09

Snp sa Milicem na celu nikako ne moze da bude buducnost. Cenzus ce preci samo u nekoj koaliciji.
Ogi

23. 05. 2017 - 18:10

Clanstvo uveliko ide, samo ste vi slijepi kod ociju.
Branka

23. 05. 2017 - 23:08

Otkud znas da ce Milic biti jos dugo tu. Zvone zvona...
-

23. 05. 2017 - 16:56

Ostatak iz SRJ, partija koja u obilju novonastalih prosrpskih partija očito nije više nije dovoljno srpska, agresivna i anticrnogorska. Nikakva šteta za Crnu Goru, nestanu li
Hilton

23. 05. 2017 - 17:14

Poznavajuci glasace Snp,nacekacete se!
Prekretnica

23. 05. 2017 - 17:29

Za urednika A da pocnete malo da se bavite stanjem u Dps-u
Svako pametan razumije

23. 05. 2017 - 18:45

Ovi portali u tri smjene se bave Snp-om.hahahaaa
Guest_86559

23. 05. 2017 - 21:20

SNP PREPORUCUJE VLADAVINA U H. NOVOM
Novi komentar