TABAK: Crna Gora je kroz integracije u NATO napredovala i ka EU

Crna Gora je obavila veliki posao, i kroz integracije u NATO napredovala i ka Evropskoj Uniji, ocijenio je za PinkM televiziju hrvatski vojni analitičar Igor Tabak. Objašnjava da smo učlanjenjem u Alijansu riješava dva do tri poglavlja u procesu pristupanja EU. Vjeruje i da će tako prestati miješanje Rusije koje je do sada viđeno, ne samo u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, već i Americi i Francuskoj.
Objavljeno: 22. 05. 2017 - 20:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šira javnost nije do kraja svjesna koliko je posla obavila Crna Gora za svojih 11 godina nezavisnosti kako ka NATO-u, tako i ka Evropskoj Uniji, kazao je za PinkM hrvatski vojni analitičar Igor Tabak.

– Na temelju hrvatskog iskustva, postupak u NATO riješava jedno dva, dva i po poglavlja u sklopu pregovora Evropske Unije gdje su te stvari, ne slučajno, vrlo usklađene, gotovo da se sadržaji u potpunosti preklapaju. Prema tome, kad se veli ići prema NATO-u, s druge strane prema EU, to nije toliko odvojeno i različito koliko bi neko na prvi pogled mogao pomisliti – kazao je Tabak.

A kada i zvanično postanemo članica velikih sila, prestaće i miješanje treće strane koje je do sada bilo viđeno, ne samo u našoj zemlji već i Francuskoj ili Americi, ističe Tabak.

– To je jedna sigurnosna nepogoda koju gledamo u zadnje vrijeme i s kojom naravno se treba nositi. Nijedna država ne smije se puštiti, ako iole želi biti brža, da je voda nosi u takvim situacijama, a naravno da suprotstavljanje organizovanom djelovanju kakvo je to je lakše i jednostavnije kad niste sami. Tim više što i NATO i EU su društva najrazvijenih, i tehnički i ekonomski, društava svijeta – istakao je hrvatski vojni analitičar.

Zato je, ističe, za male države poput Crne Gore ili Hrvatske, dobro biti među takvima, puno bolje nego biti sam na vjetrometini.

PinkM

Komentari: 0

Novi komentar