Jubilej CNP-a: Od premijere Mićunovića i humanitarnog koncerta do gostiju iz regiona

Crnogorsko narodno pozorište počinje sjutra u podne obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u svojoj istoriji - 20 godina od početka rada u novoj zgradi, nastaloj na temeljima objekta potpuno izgorjelog u novembru 1989. godine.
Objavljeno: 24. 05. 2017 - 15:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Proslava će početi premijerom prve filmske produkcije nacionalnog teatra, dokumeno-igranog filma „Ad honorem“, za koji scenario i režiju potpisuje Goran Bulajić.

- Pozorište se prvi put bavi produkcijom sopstvenog filma s namjerom da ovjekovječi najznačajnije događaje iz svoje istorije od 1953. godine. Akteri priče su studenti glume Vanja Jovićević i Marko Todorović koji su angažovani u nekoliko predstava CNP-a. Pored reditelja i glumaca, autorsku ekipu čine izvršni producent Srđan Pavićević, direktor fotografije i montažer Željko Bracanović, te snimatelj i dizajner zvuka Aleksandar Brajović - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dvije decenije nakon premijere „Gorskog vijenca“, kojeg je režirao tada novoizabrani direktor nacionalnog teatra, Branislav Mićunović, publika će sjutra od 20 časova biti u prilici da na Velikoj sceni te kuće vidi prvo izvođenje komada „Samoubice“ u režiji njegovog sina, Veljka Mićunovića.

Adaptaciju djela Nikolaja Erdmana uradili su Žanina Mirčevska, Slobodan Obradović i reditelj, Obradović je takođe dramaturg, kostime je osmislila Jelena Stokuća, scenografiju i izbor muzike Mićunović, scenski pokret Nada Vukčević, dok je izvršna producentkinja Nela Otašević. Uloge tumače članovi glumačkog ansambla CNP-a: Mišo Obradović, Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Dušan Kovačević i Branimir Popović.

2405cnp1

Kako je danas rečeno, višednevna proslava biće nastavljena u nedjelju, kada će na glavnu scenu CNP-a u 20 časova izaći crnogorski glumci i izvesti muzičko-scenski program „Na dobrom glasu“.

- Uz pratnju revijalnog orkestra CNP-a, a pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci izvodiće popularne pop, rok i džez melodije. Orkestraciju i aranžmane uradili su Papović, Vjera Nikolić i Vili Ferdinandi, scenografiju Ivanka Vana Prelević, reditelj programa je Goran Bulajić, a izvršna producentkinja Jelena Milošević - naveli su iz ovog pozorišta, te potcrtali da je koncert humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica biće doniran Institutu za dječije bolesti Kliničko bolničkog centra Crne Gore.

Publika će u nedjelju biti u prilici da čuje izvođenja: Mirka Vlahovića, Jelene Nenezić-Rakočević, Vanje Jovićević, Ane Vujošević, Julije Milačić, Nade Vukčević, Dubravke Drakić, Smiljane Martinović, Jadranke Mamić, Željka Radunovića Caje, Sima Trebješanina, Marije Đurić, Slavka Kalezića, Branke Femić, Dejana Đonovića i Branimira Popovića.

Poeziju će govoriti: Aleksandar Gavranić, Ana Vujošević, Kristina Obradović, Zoran Vujović, Mirko Vlahović i Žana Gardašević-Bulatović, dok će plesne tačke će izvoditi: Sanja Popović, Vanja Jovićević, Julija Milačić, Mirko Krivokapić i Filip Živković.

2405cnp

Za utorak je najavljena promocija edicije CNP-a „Nagrađene drame“, i to u Pres sali od 19 časova. Ustanovljen 2011. godine, ovaj izdavački poduhvat na jednom mjestu okuplja savremene domaće dramske tekstove nagrađene na konkursima pozorišta, te Bijenala crnogorskog teatra. Urednik edicije takođe je Goran Bulajić, a čitaoci će konačno biti u prilici da se bliže upoznaju sa tri drame: „Kalina proces“ Vaska Raičevića, „Šćeri moja...“ Maje Todorović i „Otvoren kraj“ Jovane Bojović.

Od posljednjeg dana maja do 10. juna, CNP će na svojoj glavnoj sceni publici predstaviti uspješne produkcije nacionalnih teatara iz regiona. Biće izvedeni komadi „Sve se nekako preživi osim smrti“ Ljubice Ostojić, u režiji Dina Mustafića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Tri zime“ Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, te „Bizarno“ Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić Narodnog pozorišta iz Beograda.

Pokrovitelj ovih gostovanja je Crnogorski elektrodistributivni sistem - CEDIS.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić

Komentari: 0

Novi komentar