Preminula italijanska kreatorka Laura Bjađoti

Italijanska modna kreatorka Laura Bjađoti preminula je u 74. godini poslije srčanog udara, saopštila je danas njena kćerka, prenijele su agencije.
Objavljeno: 26. 05. 2017 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bjađotijeva je doživjela srčani udar u srijedu uveče na svom imanju kod Rima. Ljekari su uspjeli da je reanimiraju, ali je došlo do teškog oštećenja mozga, prenosi AP. Rođena 4. avgusta 1943. godine i više puta je nagrađivana za svoj rad u oblasti mode.

Kako javlja Tanjug, Bjađotijeva je jedna od prvih italijanskih kreatorki koja je osvojila svjetsko tržište. Poznata je po mekanoj luksuznoj ženskoj trikotaži opuštenog izgleda zbog čega je dobila nadimak Kraljica kašmira.

Proizvodila je i naočare za sunce i parfeme, od kojih je najpoznatiji „Rim“.

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u „Alitaliji“, prenosi agencija Beta.

Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode prije nego što je lansirala svoju prvu kolekciju „Laura Bjađoti“ 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora, kao što su Otavio Misoni i Đanfranko Fere, odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano.

U intervjuu u ljeto 2015. povodom njenih 50 godina karijere, ona je ocijenila da moda može da odigra ulogu da promijeni društva.

Od 1980. živjela je i radila u dvorcu iz 11. vijeka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. Ona je bila poznata u Italiji i po svom doprinosu umjetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja.

Grupa „Bjađoti“ svake godine predstavi više od 70 kolekcija odjeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje. Kćerka Lavinija je potpredsjednica njihove modne grupe.

Tanjug

Foto: Nezavisne

Komentari: 0

Novi komentar