MRT: KAP i CEDIS sufinansiraju projekat upravljanja PCB otpadom

Uvodni sastanak projekta „Sveobuhvatno ekološki prihvatljivo upravljanje otpadom koji sadrži polihlorovane bifenile (PCB) u Crnoj Gori“ koji Ministarstvo održivog razvoja i turizma provodi u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, održan je danas u Podgorici.
Objavljeno: 26. 05. 2017 - 18:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predstavnici ove dvije institucije prezentovali su koncept projekta i njegove ciljeve, kao i predstojeće faze i aktivnosti. Polihlorovani bifenili (PCB) smješa organskih jedinjenja proizvedenih hlorovanjem bifenilnih molekula i najčešće se nalaze u opremi poput transformatora i kondenzatora.

Kako je naveo direktor za komunalni razvoj i upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović, projekat je značajan sa više aspekata, a posebno zbog činjenice da će se isti obezbijediti neophodna tehnička i finansijska pomoć u cilju identifikovanja i odlaganja preostalog otpada koji sadrži PCB čestice. Takođe, kao posebno važan benefit projekta naglasio izgradnju adekvatnih kapaciteta za upravljanje otpadom koji sadrži PCB čestice, nakon realizacije projekta, što daje poseban impuls ispunjenju obaveza u procesu pretpristupnih pregovora sa EU, konkretno u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promjene.

Asanović je dalje istakao da će se projektom takođe osigurati pravovremeno i kvalitetno ispunjavanje obaveza u okviru Stokholmske konvencije koju je Crna Gora potpisala 2010. godine, a koje se odnose na eliminisanje upotrebe PCB-a u opremi, uništavanje ili dekontaminaciju količine tečnih PCB-a korišćenih u opremi u skladu sa principima zaštite životne sredine. Upoznao je prisutne sa podacima Uprave za inspekcijske poslove za 2015. godinu, koji pokazuju da je najveća koncentracija PCB otpada pronađena kod Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), ali i nekih drugih privrednih subjekata.

- Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je tokom pripreme projektnog zadatka zabilježeno veliko interesovanje svih relevantnih strana, uz čiju pomoć su i prepoznate ključne potrebe i aktivnosti usmjerene ka ispunjavanju istih. Uvjeren sam da će se nastavkom intenzivne komunikacije svih zainteresovanih strana ostvariti pravovremena realizacije projektnih aktivnosti i naglasiti posvećenost Ministarstva održivog razvoja i turizma kao kredibilnog partnera u ovom procesu - dodao je on.

2605mrtProgram menadžer u UNDP-u Snežana Dragojević izrazila zadovoljstvo što je Vlada Crne Gore prepoznala UNDP kao pouzdanog partnera u realizaciji ovako značajnog projekta za Crnu Goru, posebno za privredne subjekte koji predstavljaju jedne od glavnih pokretača crnogorske industrije. Istakla da će se kroz ovaj projekat ostvariti sinergija između industrije i ekologije, što je jedan od glavnih principa održivog razvoja. Ona smatra da će projekat rezultirati benefitima za sve relevantne partnere te napomenula da UNDP stoji na raspolaganju kao dokazani partner Vlade Crne Gore i cijele zajednice.

- Nakon Uvodnog sastanka, održan je sastanak Upravnog odbora projekta na kome su predstavljene nadležnosti članova Upravnog odbora, koji će rukovoditi procesom i projektnim aktivnostima. Članove Upravnog odbora čine predstavnici ministarstava održivog razovoja i turizma, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, finansija, unutrašnjih poslova, te Uprave za inspekcijske poslove, CEDIS-a, KAP-a i UNDP-a. Ukupna vrijednost projekta je 23.353.691 američkih dolara, od čega je 3.500.000 obezbijeđeno kroz grant Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a 19.853.691 kroz sufinansiranje glavnih partnera na projektu – Vlade Crne Gore, UNDP-a, KAP-a i CEDIS-a. Implementacija projekta trajaće do kraja 2021. godine - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Komentari: 0

Novi komentar