Stijepović inicirao izmjene izbornog zakona

Gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepobić inicirao je dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika, ocjenjujući da taj akt sadrži pravne praznine u vezi izbora organa mjesne zajednice, što lokalnim samoupravama onemogućava donošenje zakonite odluke o njima.
Objavljeno: 28. 05. 2017 - 14:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

tijepović je inicijativu za dopune Zakona dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ivanu Brajoviću.

Mjesne zajednice uređene su Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji daje pravni osnov za donošenje posebne odluke kojom će se urediti i izbor njenih organa, dok se način sazivanja, rada i odlučivanja zbora građana reguliše statutom ili posebnim aktom opštine.

"Imajući u vidu da Glavni grad ima 59 mjesnih zajednica, od kojih neke imaju 20 – 30 hiljada stanovnika, lokalnom odlukom nije moguće urediti izbor njihovih organa na zboru građana", navodi se u Inicijativi.

Suštinski problem u donošenju lokalne odluke o mjesnim zajednicama sadržan je u činjenici da pravni sistem ne omogućava obezbjeđivanje dvostepenosti u odlučivanju o povrijeđenom biračkom pravu u postupku sprovođenja izbora, odnosno sudsku zaštitu.

"Zato su sve odluke lokalne odluke po ovom pitanju nepotpune, a izbori koji su u skladu sa tim sprovode predstvaljauju puku improvizaciju“, navodi Stijepović i ocjenjuje da je riječ o sistemskim pitanjima kojima se ne može pristupiti izolovano od izbornog sistema Crne Gore.

Kako se navodi, radi zaokruživanja sistema zaštite povrijeđenog biračkog prava u mjesnoj zajednici i stvaranja prepostavki za utvrđivanje konačnih rezultata izbora, potrebno je utvrditi nadležnost Ustavnog suda za rješevanje po žalbi na drugostepenu odluku kojim je odbačen ili odbijen prigovor.

"Analogno žalbi u izbornim i sporovima u vezi sa referendumom, za šta lokalna odluka nema pravni kapacitet. Ovo jer se odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika odnose isključivo na izbore utvrđene tim zakonom“, kaže se u Inicijativi.

Pravne praznine, kako se ističe, predstavljaju ključne razloge zbog kojih Glavni grad nije mogao donijeti valjanu odluku o mjesnim zajednicama po kojoj je moguće sprovesti izbore.

"Važeća odluka predstavlja rezultat političkog komopromisa i u ovim uslovima ne može biti dopunjena na pravno valjan način niti implementirana bez predloženih izmjena Zakona", kaže se u dopisu Stijepovića.

Komentari: 2

Nije Nego

28. 05. 2017 - 15:14

Malo je sto DPS ima finasiaku medisku obavjestajnu prednost nego Stijepovic oviom inicijativom ako prodje zeli da DPSu u Podgorici da 14-16 hilada glasaca prednosti.Nevidjeno do sada.
Neka matematičaru

28. 05. 2017 - 16:44

Koja ti je to vrsta matematike? Glupometrija?
Novi komentar