PG kulturno ljeto: Čak 90 dana programa za sve uzraste i ukuse

Podgoričko kulturno ljeto 2017 počeće 31. maja koncertom „Muzika raspoloženja“ na Trgu nezavisnosti od 21 čas, a završiti sredinom septembra festivalima lutkarstva i alternativnog pozorišta, najavila je danas sekretarka za sport i kulturu Glavnog grada Podgorice, Nela Savković-Vukčević.
Objavljeno: 29. 05. 2017 - 16:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najavljujući 90 dana programa koju čine brojni festivali, predstave i ulični nastupi namijenjeni djeci i mladima, te koncerti i promocije knjiga, ona je precizirala da su za ovogodišnje izdanje ovog festivala izdvojili skoro 90.000 eura.

- Budžet Podgoričkog kulturnog ljeta 2017 je 89.620 eura. Od tog iznosa, samo za binu koja će biti više dana postavljena na glavnom gradskom trgu, dali smo oko 6.000 eura. Isti iznos izdvojen je i za nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra. Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT ove godine smo namijenili 30.000 takođe iz ovog budžeta – precizirala je Savković-Vukčević.

Glavni grad je značajnije podržao i Međunarodni festival dokumentarnog filma Underhill Fest, kome su – osim Biblioteke „Radosav Ljumović“ – ustupili i dio prostora nekadašnje kasarne „Morača“.

Dalje je podsjetila da glavni grad nosi mediteranski duh koji žele da pokažu brojnim nastupima na otvorenom, te posebno da privuku djecu i mlade.

- Manji broj programa u avgustu ne znači da u gradu neće biti aktivnosti, već smo Podgoričko kulturno ljeto prilagodili da taj mjesec bude posvećen drugim manifestacijama, kao što su Školski sportski raspust i Svi na Moraču – rekla je gradska sekretarka za sport i kulturu.

Ukratko, program počinje muzikom. Revijski orkestar „Allegro vivo“ pod dirigentskom upravom Radovana Papovića, u srijedu će zvanično otvoriti Podgoričko kulturno ljeto 2017. Dan kasnije nastupiće gitarski duo Srđan Bulatović – Darko Nikčević koji će isto na Trgu nezavisnosti promovisati svoj novi album „Balkan, Mediteran, Orijent“. Muzičke zvijezde – regionalne i svjetske – biće gosti trodnevnog festivala City Groove, koji počinje u petak na Stadionu malih sportova.

Ljubitelji sedme umjetnosti od ponedjeljka, 5. juna, moći će da uživaju u poznatim igranim naslovima na ulicama i trgovima Podgorice u okviru Džada Film Festa, te novim dokumentarnim ostvarenjima na Underhill Festu u Kasarni „Morača“ i Biblioteci „Radosav Ljumović“.

Za 10. jun najavljena je prva u nizu predstava Gradskog pozorišta iz Podgorice, namijenjenih djeci i mladima, čije će izvođenje biti besplatno. Ovom prilikom na programu u sali DODEST je verzija čuvenog Šekspirovog komada „Romeo i Julija“, u režiji Emilije Mrdaković.

Nedjela 11. jun biće u znaku džeza, jer u atrijum Capital Plaze stižu prestižna imena svjetske scene na festival Made in New York.

Kritičko izdanje posvećeno Ljetopisu Popa Dukljanina – „Popa Dukljanina Sclavorum Regnum“ koje je priredio Danilo Radojević, biće promovisano 13. juna na terasi zgrade Gradskog parlamenta. Dva dana kasnije na platou ispre gradske Biblioteke biće predstavljena knjiga „Pejzaž bez prostora“ Sretena Vujovića.

Još jedna subota, 17. jun, namijenjena je predstavama za najmlađe, a ovog puta je u pitanju komad „Kod Nojeve barke u osam“ koju je režirao Robert Valtl.

KUD „Crvena stijena“ na stadionu istoimenog fudbalskog tima prirediće koncert 18. juna, dok će istog dana u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biti igrana plesna drama „Mi djeca sa stanice ZOO“ u režiji Ane Vukotić.

Pop pjevač i autor Slaven Knezović održaće koncert 20. juna takođe u KIC-u, dok će 23. i 24. jun biti posvećeni Njemačkoj. Kroz saradnju Ambasade Savezne Republike Njemačke i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, studenti i đaci će učestvovati u brojnim radionicama i ovih dana pokazati što su uspjeli. Takođe, nastupiće DJ Dyko, te kvintet čuvenog džez trubača Duška Gojkovića.

Otto il Basotto je umjetničko ime uličnog performera Paola Sperdutija, koji će nastupiti 27. i 28. juna.

Magistranti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Tirane igraće 30. juna „Mirandolinu“ u KIC-u „Malesija“ u Tuzima.

„Dijalektologija crnogorskoga jezika“ Adnana Čirgića biće promovisana 1. jula na platou ispred gradske Biblioteke.

Za 3. jul najavljen je koncert jednog od najdugotrajnijih rok sastava regiona, YU grupe na platou ispred KIC-a „Zeta“.

Belgijska buskerska trupa „Barto“ nastupiće 4. jula na Trgu nezavisnosti, a dan kasnije će Crnogorski simfonijski orkestar na istom mjestu prirediti veliki koncert na otvorenom. Uslijediće nastup grupe „Neverne bebe“ 6. jula, te Žutog Serhatlića sa Velikim narodnm orkestrom i gostima 7. jula.

Još jedan prilog crnogorskoj istoriografiji, knjiga „Crnogorski generali u Kraljevini SHS/Jugoslaviji (1919-1941)“ Srđe Martinovića, biće predstavljena 8. jula ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.

Poznati glumac i pjevač Frano Lasić nastupiće 10. jula u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, a zatim će na više lokacija širom Podgorice od 11. do 14. jula biti održan VI Međunarodni festival folklora za djecu i mlade „Skoči kolo da skočimo“.

Folklorno-plesna grupa „Motaram Sundesha & Party“ prirediće koncert 27. jula na Trgu nezavisnosti, dok će italijanska teatarska trupa „Due mondi“ tu nastupiti dva dana kasnije.

Završni koncert mentora i polaznika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku predviđen je za 13. avgust u Muzičkoj kapeli na Kruševcu – kao jedini program tog mjeseca.

Program se nastavlja promocijom knjige „Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje“ Steva Vučinića, 5. septembra na platou ispred podgoričke biblioteke.

Posljednja najavljena manifestacija je VI Međunarodni festival lutkarstva koji počinje 13. septembra i održava se u KIC-u „Budo Tomović“, dok će termin ovogodišnjeg FIAT-a biti naknadno poznat.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar