Markon: Nema mira bez Rusije, RT i Sputnjik organi propagande

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da se ni jedan međunarodni problem ne može riješiti bez Rusije, navodi Tanjug. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaju istakao važnost Rusije u savremenom svijetu, prenosi TAS S.
Objavljeno: 29. 05. 2017 - 20:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao i da vjeruje da dve države mogu da sarađuju po pitanju Sirije, kao i da želi da ojača saradnju u borbi protiv Islamske države, prenosi AP.

Makron je istakao i da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu „ratom razorene zemlje koja postaje propala država”.

Francuski predsjednik je nakon razgovora sa ruskim predsjednikom, koji je trajao duže nego što je planirano, kazao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji „crvena linija” za Francusku.

Prema njegovim riječima, svaka upotreba hemijskog oružja dovešće do „odmazde” Francuske, ali nije precizirao na šta je tačno mislio.

Makron je kazao da je sa ruskim predsjednikom razgovarao i o pravima LGBT populacije u Čečeniji i nevladinim organizacijama u Rusiji.

RT i Sputnjik organi propagande

Makron je optužio dvije ruske medijske kuće, televiziju Raša Tudej (RT) i Sputnjik, da su služili kao organi "propagande i uticaja" za vrijeme francuske predsjedničke kampanje.

On je optužio te dve medijske kuće, koje finansira ruska država, za širenje lažnih vijesti. 

Makron je rekao da je zato zabranio njihovim novinarima ulazak u sjedište njegovog izbornog štaba tokom trke za predsjednika Francuske.

Iz Makronovog izbornog štaba ta dva medija već su ranije optužena da su dio mjera čiji je cilj da oslabi Makrona u korist kandidata bliskijih Moskvi, kao što je njegova rivalka sa krajnje desnice Marin le Pen. 

Putin je odbacio sve navode o ruskom miješanju u francusku predsjedničku kampanju. 

U obraćanju na istoj konferenciji za štamp Putin je rekao da Moskva nije uticala na francusko glasanje. 

On je takođe stao u odbranu svog martovskog sastanka s Makronovom glavnom rivalkom u predsjedničkoj trci, šeficom krajne desnice Marin le Pen. 

Putin je opisao Le Penovu kao političarku koja želi da razvije prijateljske veze sa Rusijom i rekao da bi bilo čudno kada bi Rusija odbacila nastojanja evropskih političara da ojačaju veze.

Makron i Putin obišli su danas izložbu koja obiljeležava 300 godišnjicu posjete ruskog cara Petra Velikog Parizu.

Posjeta Cara Petra Prvog 1717. utrla je put za uspostavljanje diplomatske, ekonomske i kulturne razmjene izmedju Francuske i Rusije.

 

makron-putin-2

Tanjug.rs, Beta.rs

 

Komentari: 1

Apel po ko zna koji put

29. 05. 2017 - 21:26

PortalAnalitika, apelujem na vas da ne prenosite clanke sa srpskih medija, ne zato sto su srpski nego sto su pristrasni kad je Zapad ili Rusija u pitanju. Citao sam clanke o istoj temi na velikim medijima poput Reuters I duh, poruka clanka je razlicita. Oni obradjuju clanke shodno svojoj spoljnoj politici. Zbilja je nevjerovatno da jos uvijek ovo radite.
Novi komentar