Borba protiv kriminala prioritet rada crnogorske i albanske policije

Projekti saradnje između Crne Gore i Albanije, kako na ekonomskom i političkom planu, tako i na polju policijske saradnje dvije zemlje, primjer su dobrih prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa, poručeno je sa bilateralnog sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i njegovog albanskog kolege, novoimenovanog ministra unutrašnjih poslova Dritana Demiraja.
Objavljeno: 30. 05. 2017 - 17:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Realizacija protokola i sporazuma između dva ministarstva sprovodi se zadovoljavajućom dinamikom, i na njihovom temelju postignuti su dobri rezultati na planu borbe protiv različitih vidova prekograničnog kriminala i organizovanja zajedničkih policijskih patrola, konstatovao je ministar Nuhodžić. No, kako je kazao, u narednom periodu saradnju je potrebno dodatno usmjeravati na unapređenje infrastrukturnih rješenja na graničnim prelazima, uvođenje olakšica u vidu propusnica za stanovništvo u pograničnim predjelima, kao i na regulisanje i unapređenje saobraćaja na granicama u periodu turističke sezone", saopšteno je iz MUP-a.

Govoreći o planiranoj dinamici rada Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, Demiraj je među prioritetima prepoznao regionalnu saradnju na planu borbe protiv različitih vidova krijumčarenja, borbe protiv trgovine narkoticima i drugih oblika kriminala, i u tom smislu naročito naglasio važnost međusobne razmjene informacija i funkcionisanja zajedničkih policijskih timova.

"Kao važno pitanje sastanka nametnula se i zajednička borba protiv globalnih izazova na planu terorizma i ilegalnih migracija, ali i pitanje obnavljanja granične svjetlosne signalizacije na Skadarskom jezeru i rijeci Bojani. S tim u vezi, na sastanku je dogovoreno da će u narednom periodu obije strane intenzivno raditi na finalizaciji projekta postavljanja granične signalizacije, kako bi se na efikasniji način vršila kontrola aktivnosti koje se odvijaju na ovom području", dodaje se u saopštenju.

Nastavak dobre saradnje u narednom periodu baziraće se i na dodatnim obukama pripadnika specijalnih jedinica policije, a kroz Zajednički centar za policijsku saradnju koji je danas uspostavljen u Plavu, dodatno će se unaprijediti saradnja graničnih policija na planu razmjene infomacija i zajedničkih koordinisanih aktivnosti na planu suzbijanja prekograničnog kriminala, poručeno je sa sastanka.

 

Komentari: 0

Novi komentar