Slovenačka vlada zaustavila privatizaciju NLB-a

Slovenačka vlada ocijenila je da cijena za privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB), koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora, nije zadovoljavajuća, što znači da se postupak prodaje tri četvrtine državnog udjela u najvećoj slovenačkoj banci, dogovoren s Evropskom komisijom, zaustavljen.
Objavljeno: 09. 06. 2017 - 09:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Vlada je na sjednici donijela zaključak da nije saglasna s minimalnom cijenom dionice NLB-a u visini 55 EUR i rasponom cijene od 55 do 71 EUR za dionicu", navodi se u saopštenju Vlade premijera Mire Cerara.

Nakon što Slovenački državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao donijeti konačnu odluku, o rasponu cijene koju bi mogli ponuditi ulagači morala se izjasniti Vlada, kao skupština dioničara SDH-a - koji je kao i NLB 100-postotnom vlasništvu države.

Procjenu cijene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cijene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i njemačka Deutsche bank, prenosi SEEbiz.

Ta banka je prošle godine odabrana kao glavni konzultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.

Osim cijene, prema tumačenju slovenačke vlade, potencijalnu prepreku za privatizaciju predstavlja neriješeno pitanje tzv. prenesene stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat novca koji su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Evropskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.

"Vlada je konstatovala da problematika prenesenih deviznih depozita u Hrvatskoj predstavlja spoljnu objektivnu okolnost, koja uz ostale rizike koji se javljaju u prodajnom postupku, sprječavaju njegovo uspješno provođenje", navodi se u saopštenju.

Slovenački mediji najavljuju da će vlada u pregovorima s Evropskom komisijom sada pokušati da produži rokove privatizacije NLB-a i uslove za njenu prodaju.

Komentari: 0

Novi komentar