Procesuirati odgovorne za šenlučenje u Blacama

Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) i Ekološki pokret ,,Ozon“ javno pozivaju Osnovno državno tužilaštvo (ODT) da shodno svojm nadležnostima, po službenoj dužnosti pokrene odgovarajuće procedure protiv N.N. lica koja su uništila parkovsku infrastrukturu i mobilijar u nikšićkom izletištu Blace.
Objavljeno: 13. 06. 2017 - 09:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Imajući u vidu da u poslednjih nekoliko godina izražen trend lomljenja u građanskim akcijama posađenih sadnica, uništavanja parkovskog mobilijara  i javne imovine, kako u dijelu urbanog jezgra grada, tako i u zonama koje su predbiđene za sportsko-rekreativne sadržaje i druženje, a da je poslednji slučaj u Blacama kulminacija nasilničkog ponašanja  neodgovornih lica, smatramo da je ODT bio u obavezi reagovati i na osnovu  informacija iz medija. Kako bi uticali da se takva dobra praksa stvori DMEN i ,,Ozon“ su odlučili da javnim apelom utiču da  tužilaštvo prepozna potrebu proaktivnog pristupa, naročito kada se radi o ponovljenim i izraženim problemima koji nanose značajne štete građanima i kvalitetu životne sredine lokalne zajednice- navodi se u zajedničkom saopštenju Društva mladih ekologa i Ozona.

Takođe, smatraju da je ODT u obavezi zaštiti javni interes, koji u ovom slučaju podrazumijeva i trud i vrijeme sugrađana koji su radili na uređenju zapuštenih izletišta i javnih površina, kao i uložene resurse nevladinih organizacija i privrednih subjekata koji su realizovali projekte sa ciljem  unapređenja kvaliteta životne sredine i uopšte života ljudi u lokalnoj zajednici .

-Vjerujemo da pasivnost i letargičnost institucija sistema koje pod izgovorom ograničenih ovlašćenja, najčešće ne procesuiraju odgovorne za uništavanje zelenih površina, parkovskog mobilijara i javne iimovine, zapravo podstiče takvo devijantno ponašanje. Nadamo se da će naš javni poziv ODT-u uticati da se procesuiraju, otkriju i adekvatno sankcionišu odgovorni za devastaciju Eko-parka Blace, jer se samo tako možemo nadati da će aktivnosti čiji je cilj unaopređenje kvaliteta životne sredine u lokalnoj zajednici i pravilna valorizacija prirodnih resursa, imati smisla. Kao neko ko kontinuirano ulaže resurse u lokalnu zajednicu smatramo da ionako ugrožena životna sredina opštine Nikšić, sa velikim brojem ekoloških problema, ne smije ostati nezaštićena, pa je i naš javni poziv ODT-u i lokalnoj samoupravi upravo u kontekstu intezivnijih aktivnosti kojima će se dati suštinski doprinos unapređenju postojećeg stanja- ističe se u saopštenju.

Ukoliko i ovaj javni poziv ne bude dao rezultat DMEN i Ozon će, najavljuju, podnijeti krivčne prijave protiv odgovornih kako za uništavanje u Blacama, "tako i onih koji nesavjesno vrše povjerene funkcije, jer nam je namjera uraditi sve što je u našoj moći da zaštitimo javni interes lokalne zajednice i odgovornih građana koji su nam se javljali ogorčeni zbog sve učestalijih sličnih izgreda vandala".

Komentari: 0

Novi komentar