POGLED IZ BEOGRADA: Šta se krije iza prijetnji lidera DF-a

Panične izjave lidera DF-a, potvrđuju naučnu tvrdnju da se korijeni socijalne patologije i geneza političkog zla najprije rađa u glavama poneroloških ličnosti - nosilaca masovnih mentalnih zagađivača.
Objavljeno: 17. 06. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Da je u Crnoj Gori pripiremana Oluja za progon Srba iz Crne Gore, i da da je Crna Gora na ivici građanskog rata, mogla je biti samo plod neuračunljive percepcije stvarnosti i autoprojekcija mentalnog stanja te političke grupacije.

To ne znači da u okruženju lidera Dražinog fronta, već odavno, nije prisutno ubjeđenje da su oni već započeli građanski rat u Crnoj Gori. Možda su oni u pravu. Zar, zajedničke kadrovske i političke pripreme nasilnog rušenja legalnog i legitimnog uređenja države Crne Gore uz pomoć ruskih boraca za globalne geo-političke interese na Balkanu i korišćenje kadrovske i netransparentne političke platforme Srbije, nije, po definiciji i sadržaju, prepoznatljiva provokativna nasilna aktivnost da izazove gađanske sukobe u Crmoj Gori.

Bitka za obnovu “srpske” Crne Gore: Već odavno, novi jurišnici stare političke opcije, poznate Crne Gore još od prije jednog vijeka, mašu sabljom i pozivaju na megdan za obnovu “srpske” Crne Gore. Ono što nedostaje ovim „uličnim sviračima“ je druga strana „političkih ludaka“, pa da počne prolijevanje krvi po crnogorskom kršu. Država je, do sada, vješto izbjegavala tu grubu provokaciju.

mandic1Ipak, pomalo rizično, ona podcjenjuje ovo političko začikavanje i svoj imunološko-odbrambeni i represivno-zaštitni sitem drži u prilično dremljivom stanju. Nije ga u cjelini aktivirala, a što je još važnije, nije ga politički i mentalno dekontaminirala od predugog socio-političkog zagađivanja anticrnogorskim manipulacijama.

Kao po pravilu, svakih četvrt vijeka, aktivira se ideološka velikosrpska matrica. Njeni nosioci postaju ozbiljan remetilački faktor na prostorima  srpske vjere, groba i crkve. Ponovo se u Beogradu angažuju kvazi istoričari, novinari i plaćeni crnogorski anticrnogorci da „dokazuju“ da sve crnogorsko u Crnoj Gori nije crnogorsko. Ni himna ni zastava..A ono što postoji u Crnoj Gori a da nije srpsko, su ustaše, balije i Arnauti.

Priviđanje građanskog rata: Iz te mentalne matrice se četničkom vojvodi, lideru DF, Andriji Mandiću priviđa Oluja, građanski rat, u kome je on, sa Dražinim štabom Medom i Kneževićem, već odigrao odlučujuću ulogu.

Spriječio Oluju, zadao odlučujući udarac u odsudnoj porbi protiv Mila Đukanovića i države Crne Gore. Zadivljujuće je koliko je Mandić fasciniran sopstvenom fikcijom i retrogradnom idejom Velikosrpstva. No, ta fascinacija ima smo jednu poruku, da primiri finansijere ove političke rabote u Crnoj Gori, da ne traže rezultate za najamni rad petokolonaša u Crnoj Gori.

A petokolonaško jezgro u Crnoj Gori dobro zna za onu angdotu: “Pred jabanom, ti meni reci Serdare a ja ću tebi Vojovodo, a kod kuće znamo kakvi smo..“

To dobro znaju i Andrija i Medo i Milan i ... Znaju i šta su kod kuće i šta su kada se nađu sami sa sobom „u četiri oka“. 

Podrška beogradskih medija: No, da se lideri ove političke ideje ne bi demoralisali i odustali od suludih retrogradnih ideja svojih političkih mentora iz Beograda i Moskve, stiže im i medijska podrška beogradskih medija, gdje prednjače Večernje novosti i one redakcije beogradskih medija gdje crnogorske posrbice polažu ispit iz predmeta: Koliko jedan izdajnik može da mrzi izdatu domovinu“. “Mudre misli“ Andrije Mandića se meću u naslove i podnaslove.

Čitamo samo neke naslove tekstova o Crnoj Gori u jednom danu: „Progon ćirilice“, „Oluja u CG“,“Crna Gora je na ivici građanskog rata“, „Himna Crne Gore je falsifikat“, koji su pratili  izjave Mandića, u skoro svim, beogradskim medijima. Naravno prednjače Večernje novosti sa urednikom Babovićem. Tu su i politički plaćenici „Sputnjika“ i „Pravde“ gdje u posljednje vrijeme, od kada je postao poslanik SNS u parlamentu Srbije, prednjači Miroslav Lazanski koji posprdno i ignorantski komentariše najnovija dešavanja u Crnoj Gori. Tako, pokušava formirati negativno javno mnjenje o Crnoj Gori.

Sva ta dešavanja sa pozicija anticrnogorstva i samostalne vizije razvoja države Crne Gore u evroatlanskim integracijama, od strane politike koja ima istorijski pedigre da dominira Crnom Gorom, ohrabruju kreatore savremene vizije i strategije daljeg razvoja naše države u društvu savremenih i građanskih država Evrope i svijeta. Rekcija nosilaca takve politike je najbolji dokaz da su na pravom putu.

No, tu viziju nije dovoljno da razumiju i shvate samo njeni kreatori, nego, prije svega i u cjelini, građani Crne Gore.

Šta dalje: Svi naučni, obrazovni, informativni i publicistički subjekti u Crnoj Gori trebaju biti angažovani da kooperativno, razumljivo i kontinuirano djeluju da se građanima prikaže dugoročna korist od ostvarenja usvojene vizije razvoja Crne Gore. Crnogorski informativni i javni prostor je zagađen anticrnogorskim sadržajima koji lažu javnost i nude podaničke opcije za građane Crne Gore upakovane u lažne duhovne i „bratske“  emocije, koje su u jednom istorijskom trenutku „ubili“ Crnu Goru.

Dešava se, da i oni mediji u Crnoj Gori, od kojih se očekuje puna podrška istorijskim uspjesima na međunarodnom planu, svoju ulogu obave aljkavo, neodgovorno i neprofesionalno. Na dan prijema Crne Gore u NATO, osrednji medij TVCG u udarnom Dnevniku, tu informaciju tretira nepodnošljivo aljkavo.

45rtcgSkandalozno izvještavanje TVCG: Pa se desi (sic) da navodni lider tzv. "Pokreta za neutralnost" Marko Milačić nosilac „Otpora razumu“ dobije najviše vremena za svoje nebuloze i osudu prijema, čak i prije izvještaja sa konferencije za novinare ministra odbrane Crne Gore u Vili Gorica. Veza sa dopisnicom iz SAD je bila tehnički otežana, a isto tako bili su tehnički problemi i u vezama sa Vilom Gorica. Da li su bili samo tehnički problemi? Ili su bile smetnje u svijesti odgovornih u TVCG.

Zar tog dana, za taj dogođaj, nije bio potreban najjači komentar kompetentnog stručnjaka Crne Gore za evroatlanske integracije?

Neće Dražin front Andije Mandića pobijediti Crnu Goru. On će pobijediti samog sebe. Jer je tu deluzivnu ideju pobijedilo je vrijeme. Ali, zar nije obaveza imunološih i represivnih sistema države Crne Gore da zaštiti svoje građane od „patokratske psihološke diverzije“ koja se, u situaciji realnih ekonomskih teškoća građana Crne Gore, može podmetnuti kao uspješna izlazna opcija?

Zar nije nužno, stalno i organizovano isticati makrosocijane prednosti usvojene vizije razvoja Crne Gore i njene prednosti i time ogoljavati ideološke maske koje su na licima lidera DF-a i njihovih saradnika u Crnoj Gori.

Država Crna Gora mora imati snagu i stručnost da zaštiti ličnu mentalnu higijenu svojih građana i psihološki imunitet Nacije od kontaminacije i ofanzivnog ideološkog ludila.

Komentari: 23

bilbord

17. 06. 2017 - 00:41

BRAVO ZA TEKST. ISTINA.
Sovereign

17. 06. 2017 - 16:10

Када дође у бившу СР ЦГ да живи и да паметује, тада би могао да га похвалиш. Овако је на сигурном...Исто важи и за Јовановића.
BJEZI

21. 01. 2018 - 18:49

NA TRAKTOR
S. Vujović

17. 06. 2017 - 21:59

Bravo Terziću! Zov "krvi i tla" treba demaskirati, i to je najbolji način "dekontaminacije"! Čestitke, premda ne bi trebalo čestitati onima koji imaju mozak; to se podrazumijeva, već onima, koji imaju još šansu da dođu do "mozga"! Eee, tu im Vi pomažete!
Zoran -Vrbas

17. 06. 2017 - 06:52

Izgleda da je borba protiv neprijatelja Crne Gore gotovo privatana stvar pojedinaca .Partija na vlasti ćuti kao i obično na sve češće i neodgovorne izjave DF i četnolikih domaćih izdajnika koji se jedino bave stvaranjem tenzija i pronalaženju načina kako da zapale Crnu Goru! Domaći analitičari svojim amaterizmom ispada da više brane terorističke ispade "gibaničara"u ime demokratije nego što su sposobni da daju objektivnu analizu političko-bezbjednosne situacije u Crnoj Gori. Više je nekoliko ljudi iz Beograda i CNZ-a na visoko intelektualan način raskrikavalo srpski nacionalizam nego sve crnogorske institucije i sam DPS Između ostalog istaknutu ulogu u tome ima Mihailo Terzić što i sada čini u ovom izvarednom tekstu.Tu su još Mirko Zečević, Vukota Babović, MilenkoPerović ,Veljko Radović,pokojni Miško Vukmanović i dr.. koji su još od devedesetih godina hrabro borili za dostojanstvo crnogorske nacije!
Wikiliks,Vrbas

17. 06. 2017 - 07:44

Ne treba se uzbuđivati i izlišno je komentarisati tekstove iz "Večernjih novosti" i sličnih srpskih medija.To je samo zanimacija za nepismenu raju,nema tu opasnosti po Crnu Goru.Prije ili kasnije udaviće se u svom blatu.
Buba Beograd

17. 06. 2017 - 09:10

@Wikiliks Vrbas .Ovdje se gospodine radi o elementarnom dostojanstvu jednog naroda protiv koga se vodi vrsta specijalnog rata evo već preko 20 godina.Relativizacija bilo kog nacionanalizma ne donosi bilo kome dobro niti će to donijeti novi kvalitet u odnosima dva narod Srba i Crnogoraca.Na ovaj način se samo truju odnosi i stvaraju tenzije koje jedino koriste vlastodršci a narod ispašta .Protiv ovakvih pojava treba se boriti i stalno ukazivati na svakom mjestu.Svjedoci smo šta je donio nacionalizam poslednjih dvadeset godina ,zar treba da budemo ponavljači iz istorije?
Mišo

17. 06. 2017 - 11:54

Draga Buba, koliko puta smo već išli u isti razred? Da budemo ponavljači istorije? Mi ništa drugo i ne radimo. Jednom je levica malo ojačala pa smo imali skoro 50 godina lepog i produktivnog života. Kako smo se opustili, eto ti neofašista, genocida, lopova i pljačkaša ... Današnjoj srpskoj eliti (ne poznajem dovoljno situaciju u Crnoj Gori), uzor u ekonomskoj sferi je Milan Stojadinović, čovek koji je u istoriji Srbije, najbrutalnije opljačkao narod. Čemu mi uopšte treba da se nadamo?
Wikiliks,Vrbas

17. 06. 2017 - 12:42

Poštovana Buba, ne mogu se složiti sa Vama da se radi "o elementarnom dostojanstvu jednog naroda protiv koga se vodi vrsta specijalnog rata". Pre bih rekao da je u tom slučaju reč o nedostojanstvu ovog drugog naroda koji vodi taj rat. A dostojanstvo i integritet nećemo odbraniti odgovorima na "Novosti","Kurir", "Telegraf","informer",nekakvom Lazanskom... već delovanjem u "svojo kući" što pokušavaju da čine gospodin Terzić,gospodin Novak Adžić,Crnogorski pokret... Na žalost,rekao bih bez većeg uticaja,za sada,na svest i mnenje u Crnoj Gori.
Tara

21. 12. 2017 - 13:15

Wikiliks,ti neznas nista..sama tvoja ekavstina i srbijanstina-dovoljno je reci!
Grijesis

17. 06. 2017 - 09:44

Ovo je nasa mana da stalno sebi pricamo bajke tipa "Nece oni jadan, ma kakvi!". Ima nas dosta koji o ovome non stop pricamo i pisemo ne zato sto nam se ovo zlo dopada nego da bi probudili ljude da sami odluce kako da se postave prema antii crnogorskim elementima u CG i vani, ako im je CG bitna! Ovo je precizno upereno protiv ruskih trabanta i cetnickih bazdova, da ne bude kakve zabune.
Prećutkivanje

17. 06. 2017 - 14:38

Zorane iz Vrbasa, u potpunosti podržavam vaš komentar, kao i tekst gospodina Terzića.Međutim, čudno mi je da u popisu ovih aljkavosti, konstantno izostaje tretman aljkavosti kod Ambasade Crne Gore u Beogradu, njeno učešće u formiranju Udrženja Crnogoraca i marginalizovanje, oko tog pitanja, upravo Crnogoraca koje vi navodite. Ja sam,ako je informacija tačna, lično zgrožen nad izjavom gospodina Mićunovića,aktuelnog ambasadora, koji je, u opuštenoj atmosferi među svojom "braćom" u Beogradu izjavio da je on "ambasador u svojoj državi", misleći normalno na Srbiju. Nadam se da će mi "demokratski" portal Analitika, napokon objaviti ovaj komentar. Nije mi jasno, ako nije cenzura, zašto mi komentare slične sadržine ne obajvljuju. I ovakav rad Portala se može podvesti pod tekst gospodina Terzića, ali se ne može kvalifikovati aljkavošću, već mnogo ozbiljnije.
Zoran -Vrbas

17. 06. 2017 - 16:42

@Prećutkivanje Apsulutno se i ja slažem sa vama niti je to Ambasada niti je Mićunović Ambasador.To je gospodine privatna firma .Taj čovjek se otvoreno sprda sa crnogorskom dijasporom ,a konzul u Vojvodini je još i gori od njega .On je uklonio sve što mu je smetalo ,a mahao tuđim rezultatima koji su predhodnici napravili .On i konzul Kankraš otvoreno i direktno radi protiv intersa čitave crnogorske zajednice.U Savjetu za iseljenike su progurali velikosrbe samo im je jedan promakao ,Zečević koji zaslužuje da se tu nađe. Ostali su prdstavnici zavičajnih udruženja koja su bili kadrovska baza za pokret za zajedničku državu.
Focus

17. 06. 2017 - 07:04

Nista nova, nista nova posli feste kisne vala, u pitaru lipi snova cilo lito tu si stala. Rastimane sad su ure, zatvorene gnjiju skure... Sad sivotu, punon zima, okrenuta nan je prova, odrisena veж je cima, nista nova, nista nova... Pala je u more stina i prozebli grdelini, uz gradele, kraj komina nima ko da te zamini. I dok jugo stalno jaca, oko kuce reste draca... Sve se sprema da podivja, a mi kano stara bova plutamo bez pravog cilja: nista nova, nista nova... Uzalud privrcen foje ca ce rec mi na sva justa, svi govore: bit ce boje, barbirija vec je pusta. Vaja vrime niz skaline vonj mizerje i morbine... I briskulu dikod baci klapa ca jos ni gotova da ostari po bonaci, nista nova, nista nova... Finili su pusti kanti i promukla vec je klapa, i po dobru svak te panti starec s nama sve do scapa. Naresle su nove plime, popucale surgadine... Jos se pine dugi vali i po mistu reve tovar, jarboli u more pali: nista nova, nista nova...
Tara

17. 06. 2017 - 15:31

Bravo Terzicu..tvoje misli su fantasticne..otvorene i iskrene.. Dodjite gospodine Terzicu u CG..kao kandidat Premijera drzave CG..!
Banjo

17. 06. 2017 - 16:01

Kao i obično sjajan tekst Mihaila Terzića.Veoma mi je drago što ste pomenuli JS CG.Prosto je nevjerovatno šta se dešava u televiziji Crne Gore.Nezna se šta je gore,da li političke emisije ili dnevnik.Pored svih srpskih medija bez izuzetka Dana i Vijesti sad još i televizija.Da li Vlada i njeni ministri uopšte gledaju televiziju Crne Gore.Hvali samo da daju da dnevnik uređuje ovaj nedovršeni primjerak koji se zove Milačić.Tada bi uz Đurovića,Kadiju britku Ćirovićku posada bila kompletna.Ne ,zaboravio sam popa Džomića.Zaboravio sam da navedem imena onih drugih iz savjeta,koji daju "veliki doprinos"ovom cirkusu, kojima srećom neznam ime.Da li Vlada zna sa kakvim nrprijateljem ima posla.Neznam zašto ćuti i presjednik DPS.Nemojte se nadati ničem dobrom, ako ovo pitanje ne riješite na vrijeme.Samo da ne bude kasno,
tako to radi DF

17. 06. 2017 - 18:10

Mandić reče ako bude građanskog rata preuzima na sebe svu odgpvornost. Naravno, hoće da kaže mentorima da je on glanvi i da njemu prpada sva donacija iz vani za rušenje Crne Gore.
Nikica

17. 06. 2017 - 21:51

Uuuu uistinu za onoga ko nije slijep snimak napada na prostorije DF-a sve govori i o nalogodavcima i o izvršiocima a vidim većina Dukljo-goraca i Brozogoraca to odobrava valjda su izgubili dodir sa realnošću. Ne igrajte se bez potrebe ovih glupih i vrlo opasnih igara jer Crna Gora je bila i ostaće srpska Država tu se ne može ništa to je prirodno stanje ! U NATO nas na silu i prevarom prevedoste ali ipak savez je samo to tako da se može napustiti !
Ćalasan

17. 06. 2017 - 23:04

NIKICA bolje pripazi da Srbija ostane srpska. Fikcija Velikosrba o otimanju tuđega može Srbiju koštati same Srbije. Može CG biti srpska, ali samo kao pokorena kao što su to činili osvajači Nemanjići,Otomanci i ostali osvajači tuđih teritorija. Osvajali ste crnogorsku teritoriju, na prevaru i silom, ali nikada nijeste osvojili Čovječnost i Slobodarstvo Crnogoraca..
bilbord

10. 07. 2017 - 02:17

Nikica, hhhhhaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaa: "Crna Gora SERBSKA država, hhhhhhhhhhhhaaaaaaaa. NIKAD, A NI TAD!
CRNOGORSKI 007

09. 08. 2017 - 16:36

NAPISI PUNO IME I PREZIME,NEDJE DA POPIJEMO PICE I DA NAM OBJASNIS NEKE STVARI ,MOZDA SI TI I U PRAVU
CRNOGORSKI 007

09. 08. 2017 - 16:31

I TREBA DA SE PONASAJU OVAKO OVI CETNICI IZ DF ,STANKOVIC IM JE OMOGUCIO DA I DALJE PLJUJU PO CG I CRNOGORCIMA.DJE JE SADA DA IH PRIVEDE ,DA OBJASNE TAJ GRADJANSKI RAT.SVAKO UZNEMIRAVANJE I LAZNO UZBUNJIVANJE GRADJANA ZAHTEVA MOMENTALNU REAKCIJU DRZAVNIH ORGANA A NA PRVOM MJESTU VD TUZIOCA STANKOVICA.OSTAVKA STANKOVICA KAO MENTORA DF ,JE PRAVO RIJESENJE.
Lune

11. 12. 2017 - 19:56

Hm,hmm..nacionalizam,je,najgori oblik organizovanja drzave i drustva.
Novi komentar