Radulović: Manjak radnika će biti problem sezone

Ministarstvo unutrašnjih poslova je do sada izdalo 10.770 dozvola za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori, od čega je 8.106 dozvola izdato u kvoti, dok je 2.664 dozvola izdato van godišnje kvote, što je više za 1.796 nego lani ili 15 odsto više dozvola. Međutim, kako je Pobjedi rekao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, za turističku sezonu će faliti radnika jer je procedura za dobijanje dozvole i dalje komplikovana, odnosno stranci čekaju 28 dana da počnu da rade.
Objavljeno: 18. 06. 2017 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

– Od ukupne kvote dozvola za privremeni boravak i rad, jednu trećinu vuče turizam, a dvije trećine sve ostale grane privrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova je definitivno naš problem – kazao je Radulović ističući da procedura izdavanja dozvole predugo traje.

Procedura problem

– Mi smo baš u velikom problemu. Nerezidenti su shvatili da ne mogu da nađu posao u Crnoj Gori zbog preduge procedure, pa ih sada više i nema, ne pojavljuju se, pa ćemo ove godine imati velike probleme sa radnom snagom, zbog procedure svakako – kazao je sagovornik Pobjede napominjući da od kada prijavi radnika mora da čeka 28 dana za dozvolu.

– Mi trebamo da ga smjestimo, hranimo i da on čeka toliko dana da krene da radi. Naš prijedlog je bio da se prijave kod MUP-a i da ih toga dana prijavimo u Poresku upravu da rade uslovno 28 dana dok se ne riješi pozitivno, a ako rješenje bude negativno prekida mu se rad i vraća se u svoju državu. Mislim da je to dobro i da tu ne gubi država i ne gubi niko – kazao je Radulović.

On dodaje da je sezona već uveliko počela i da problem sa radnicima već postoji.

 – Sada je već velika gužva i nama je sada sve 100 odsto popunjeno – kazao je Radulović ističući da će manjak radnika biti problem definitivno i da ne mogu da ih obezbijede koliko im treba. Izvršni direktor kompanije ,,Lighthouse of Montenegro“ u Herceg Novom Jovan Vukalović takođe kaže da je procedura za dobijanje dozvole za boravak i rad stranaca ista kao i prošle godine i da se dosta čeka.

– Problem vremena, odnosno roka od 20 dana za dobijanje dozvole za rad i boravak od dana podnošenja urednih papira za stranog državljanina, a i za kompaniju u koju treba da počne da radi su veliki problem. Ljetnja turistička sezona je kratka i svaki dan u našem poslu je jako bitan. Stoga i čekanje da stranac dobije dozvolu je svakako problem za poslodavce i nadamo se da će se ovaj rok u budućem periodu smanjiti – kazao je Vukalović.

U kompaniji koju zastupa 96 odsto zaposlenih su domaći državljani, dok su svega četiri odsto strani. Kompanija se, kako navodi naš sagovornik, odlučila da vrši kontinuirane obuke tokom zimskih mjeseci za lica koja su nezaposlena i da te iste ljude zaposli u svojim objektima tokom sezone, stoga je ovakav odnos broja domaćih i stranih gostiju u kompaniji. Ovakav potez se pokazao kao uspješan za kompaniju pa Vukalović preporu- čuje i drugim poslodavcima da krenu ovim putem.

– U kompaniji ,,Lighthouse of Montenegro“ imamo 50 stalno zaposlenih radnika, dok u toku ljetnje turističke sezone ovaj broj se kreće do 120 radnika. Kako bi spremno dočekali ljetnju turističku sezonu, kontinuirano radimo obuke kadrova u zimskim mjesecima za zanimanja koja su nama neophodna. Lica koju prođu obuku rade na sezonskim poslovima u okviru kompanije. Na ovaj način veoma uspješno dočekujemo ljetnju sezonu. Takođe na ovaj način pokušavamo da afirmišemo lokalnu i domaću radnu snagu, čime je potreba za stranom radnom snagom svedena na minimum, o čemu govori činjenica da svega četiri odsto zaposlenih su stranci – kazao je Vukalović.

Opširnije u Pobjedi 

Komentari: 14

Mr.No

18. 06. 2017 - 09:08

NEMAMO MI PROBLEM GOSPODINE RADULOVICU SA MUP-om NITI SA RADNOM SNAGOM NEGO SA NEZNANJEM I NEPOSTOVANJEM. MOGAO BIH JOS TRI DANA DA NABRAJAM.JA VAM GARANTUJEM DA CU ZA GODINU DANA PRIPREMITI 200 KONOBARA I 100 KUVARA VRHUNSKIH SA ZNANJEM OSNOVA BAREM JEDNOG JEZIKA JA CU ICI DA SITNIM PARE I TO SVE BEZ SKOLE IMAM DRUGI METOD, ALI MORAJU BITI ADEKVATNO PLACENI, DA IMAJU PO TRI UNIFORME I SVI CE BITI DRZAVLJANI CRNE GORE I NECE TREBATI DOZVOLE OD MUPA JER BI SVI BILI IZ MIJESTE DJE RADE. A POSLE CU VAM I BUKIRATI BESPLATNO. ODJE JADAN VRHUNSKI HOTEL DOVODI VOZACA IZ ROZAJA JER NEMA VOZACA IZ IGALA , OVAJ PRISTA DA VOZI 22 SATA ZA 300
Tara

18. 06. 2017 - 15:21

On zaposljava neucne srbijance,a za ove nase kaze da nece da rade. Crnogorci kukaju da nemaju posla a on kaze da oni nece da rade. U cemu je stvar? Drzava mora da reaguje!!
Mr.No

18. 06. 2017 - 09:14

NEMA VEZE SPAVACE MALO DOK CEKA NA DEBELI BRIJEG,MI SE ODNOSIMO PREMA RANICIMA TAKO A TO JE STUB TURIZMA,DOBRI KONOBARI,KUVARI VOZACI,SOBARICE RECEPCIJA,SANKERI,OSTALO TO MALO SITNO OSOBLJE ZNANJE JEZIKA,UNIFORME DA NEMORAJU CEKAT JESU LI SE OSUSILE TU JE KLJUC ,BEZ NJIH NECETE NIKOG DOVESTI DRUGI PUT.BUONA DOMENICA
Mr.No

18. 06. 2017 - 09:22

E JBG UBACILI STE SAMO NASTAVAK PRVOG KOMENTARA,OVAKO NE ZNACI NISTA
Mila K

18. 06. 2017 - 10:01

Objavljivati ovakvo prljanje adminsitracije, koja to u svakom slucaju zasluzuje, a da se opravda neplanski pristup sezoni je suludo. Ovo dodje kao ona jucerasnja kurirova prevara oko pasosa iz Srbije i sl.vijesti. Jer u toj administraciji na koju se zali ovaj tip upravo sjede nejgove partijske poslusnicke armije.
Predlog

18. 06. 2017 - 10:05

ZAposlite djake i studente. Oni ce sve te pomocne poslove nauciti za dan dva i zaradice da ne traze od roditelja kao sto se to radi u razvijenom svijetu.
procedura

18. 06. 2017 - 10:20

He he 28 dana traje prijava i dobijanje dozvole a 30 dana sezona . Taman 2 dana da radi u Monako legalno . Kad ga transatlanski montenegrini zamrse to bog ne rjesava.
nema ludih

18. 06. 2017 - 10:38

Licno sam upoznao mnogo prevarenih osoba iz Srbije koji su radili u tim crnogorskim prcvarnicama kao pomocno osoblje kuvarice, konobarice sobarice . Znaci izrabljivanje po 15 sati dnevno bez slobodnog dana, sexualno uznemiravanje .... često verbalno i fizicko nasilje i na kraju joj zakinu i tu bijednu zaradu. Ko je lud da tu dodje ?
Andra

18. 06. 2017 - 12:25

Ti što pristaju da trpe takve muke su oni koji rade na crno, pa ne mogu nikome ništa da prijave, jer su sami u prekršaju. Dok je takvih koji pristaju da rade na crno biće i takvih sramnih poslodavaca. Gospodin Radulović je primjer poslodavca koji cijeni svoje radnike
Buba Beograd

18. 06. 2017 - 13:33

Zašto ste mi uklonili komentar koji ste bili objavili?Apsulutno ne mislim da sam išta nepristojno rekla ,ako sam ga upredila sa svojim stricem koji je čitavog života proveo na Katunu , prao kace i brijao mješine nijesam mogla da ga uvrijedim.Moj stric je časno radio i nikada se nije žalio da mu nedostaje radna snaga.
Opet kod nas čuda!

18. 06. 2017 - 15:19

Manjak radnika, nezaposlenost preko 25 procenata. Primjer u Evropi. Kakav zaključite sami. Samo su dva moguća odgovora. Da su plate sezoncima jadne i drugi da je vlast koncipirala obrazovni sistem pogrešno. Ubijedjen sam da je i jedno i drugo u pitanju. Dakle, najgora opcija. No kažem, čuda su kod nas, normalne stvari.
39965

18. 06. 2017 - 16:46

Ovaj lik bi konbara koji zna minimum tri strana jezika,a da ga osigura na 300eura...Plati direktore plati,nece biti problema za radnu snagu.Ali....volite parice
nikola

18. 06. 2017 - 19:24

Stalno kukate za radnicima a nikada ne pricate koliko radnicima placate i sta sve moraju raditi za te vase mizerne pare.Kako vas nije sramota izigravate velike crnogorce a pretvarate narod u robove. i drzavu u privatnu svojinu
Buba Beograd

18. 06. 2017 - 20:36

@nikola Gospodine ovo nije viđelo Crnogorca! Za mene je Crnogorac životni stav sa kategoričkim imperativom Marka Miljanova "Braniti drugoga od sebe i sebe od drugoga"Njihov moralni imperativ je da ti uzme dušu ako ikako može,a onda kuka kako nema radnika..Hotel Splendit je postala prestonica kiča i šunda .Tu često politički establišment ženi i udaje sinove i kćeri takmičeći se ko će više potrošiti para,podrazumijeva se uz pevaljke i zvezde Granda.Tu svake godine jedna čudna osoba u zelenim cipelama iz takozvane CKM organizuje Osakar popularnosti i dijeli kome god stigne od političara do tajkuna i kriminalaca.Ovakav cinizam i bahaćenje ne sluti na dobro.
Novi komentar