KONJEVIĆ: Nurković nezakonito dao državnu pomoć MA, Katnić da reaguje

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, pozvao je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da ispita da li u odluci Vlade da Montenegro erlajnsu (MA) dodijeli oko dva miliona eura državne pomoći ima elemenata krivičnog djela koje goni Specijalno državnog tužilaštvo.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 12:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je rekao da je od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića prije 15 dana tražio da objelodani materijal označen stepenom tajnosti o pomoći MA, i da objasni zašto je suprotno Zakonu o državnoj pomoći i Poslovniko o radu vlade predložio da nacionalni avio-prevoznik dobije dva miliona eura da bi vratio komercijalne kredite Prvoj banci.

„Prema mojim informacijama, radi se o dva komericjalna kredita koje je MA imao prema Prvoj banci u iznosu oko 1,3 ili 1,4 miliona eura. Razlika je pomoć za MA. Ta dva kredita su uzeta prije nekoliko godina i bili su u obliku takozvanih revolving kredita – vraćane su kamate do isteka roka kredita, kada bi trebalo da se vrati glavnica. Najveći dio od ova dva miliona – 1,3 ili 1,4 – poslužio je MA da vrati dug, a da paradoks bude veći, Prva banka je taj novac obezbijedila hipotekom – poslovnim objektima koji su u vlasništvu MA“, istakao je Konjević na konferenciji za medije.

Funkcioner SDP-a je saopštio da je krajem prošle sedmice razgovarao sa glavnim specijalnim tužiocem Katnićem, ukazavši mu, na, kako je rekao, „sve propuste i sva kršenja zakona koja je odluka ministra Nurkovića proizvela“.

„Ukazao sam mu na činjenicu da je MA 2012. godine bio korisnik šeme državne pomoći i da shodno zakonu i pravilima EU ta kompanija ne može više koristiti bilo koji vid državne pomoći u narednih deset godina. Ukazao sam mu da je procedura na Vladi obavljena mimo Poslovnika o radu vlade. Pozivam glavnog specijalnog tužioca da u najkraćem mogućem roku sprovede adekvatnu istragu, i vjerujem da će njegovo postupanje u ovom slučaju biti barem na nivou efikasnosti koju je imao u slučajevima u kojima su akteri političari iz pojedinih opozicionih partija“, naveo je Konjević i dodao da nacionalni avio-prevoznik duguje preko 15 miliona eura za poreze, da ima 18 miliona eura duga prema Aerodromima, te da više godina posluje s gubitkom.

Nurković treba da objasni kako je moguće da sa novcem građana Crne Gore donosi odluku da dodijeli dva miliona eura kompaniji sa ovakvim karakteristikama“, podvukao je potpredsjednik SDP-a.

On je naglasio da se identična situacija desila u junu prošle godine, kada je Vlada željela da dodijeli MA 600.000 eura državne pomoći.

„Na insistiranje moje malenkosti taj materijal je upućen Komisiji za kontrolu državne pomoći, koja me tada u svojstvu ministra finasija u Vladi izbornog povjerenja obavijestila da je takva vrsta pomoći MA nedozvoljena“, podsjetio je Konjević.

On je poručio da Vlada mora da otvori javnu debatu o budućnosti MA.

"Da vidimo na koji način je i da li je ovakva kompanija potrebna državi, ili će građani Crne Gore iz godine u godinu servisirati poslovne neuspjehe jedne ovakve kompanije, a nemati za ono što je apsolutni interesu u oblasti prosvjete, zdravstva, bezbjednosti, školstva...", zaključio je Konjević.

Foto: dan.co.me

Komentari: 16

Još gora varijanta

19. 06. 2017 - 13:18

Konjeviću postoji još gora varijanta finansijske pomoći. Vama (SDP) su pred oktobarske izbore "pala s neba" značajna finansijska sredstva. Problem je u tome što su to bili ruski dolari. To je protivzakonito, da se partije finansiraju iz inostranstva. To je još značajniji i zahtijevniji izviđaj za Katnića.
mrbeen

19. 06. 2017 - 14:20

Ako su i imali pomoc, sam kazes da su pare dosle iz Rusije a ovo su moje pare ..moje ....ej ..dje ti je mozak.....
hit00

19. 06. 2017 - 18:16

mrbeen tebi je veca steta sto se dale pare domacoj kompaniji no sto su stigli dolari da se unisti CG.Procitaj demant Prve Banke nemoj odmah vijerovati slijepo propaloj partiji i njihovim frustriranim vodjama
mrbeen

19. 06. 2017 - 14:24

Jos gore je sto se ti ..komentatoru ne stidis svog slijepog pracenja i odobravanja pa i kad je protiv tebe..to je najkgora varijanta...nemas svoj identitet..
hit00

19. 06. 2017 - 19:14

mrbeen da se stidim....zasto....da sam slijep sto volim svoju zemlju???'e neka sam vala.....da nemam svoj identitet sto branim svoju zemlju....Vise volim da me uzimaju moji nego tudjinci....to vise boli....no to za tebe i tvoj tudjinski identitet je bitno mrziti svoje ( vecinsko) no tudje ( okupatorsko)
Mrbeen

19. 06. 2017 - 23:29

Paranoja zna biti opasna
hit00

19. 06. 2017 - 23:49

Znam...pregledaj se.... mrbeen
Licemjerstvo

19. 06. 2017 - 20:20

Konjeviću,a što ti i tvoje Vijesti ne tražite od Katnića da istraži 13 miliona eura pljačke koje je policija dokazala 100%,a što i ti znaš jer si bio ministar.Ali,tvoj Ranja se druži sa čuvenim Bakijem,pa to ne pominjete.Da su te pare sada u kompaniji,ona bi poslovala bez problema. Sramotno je to vaše ćutanje i dupli standardi.
ekonomist

20. 06. 2017 - 02:04

A SDP JE BESPLATNO S PORODICAMA PUTOVAO U BARCELONU NA UTAKMICU, PRIJE KOJU GODINU. ERLAJNSOM DŽABE NA UTAKMICU, JE LI TAKO?
Miloš

19. 06. 2017 - 13:25

Koga više briga, gdje završavaju i kome se daju pare gradjana. Bitno je da svojte vlasti moraju biti namirene, a odakle se namiruju...zar više ima takvih u Crnoj Gori koji to ne vide. Ali kad-tad će valjda neko provjeriti rad i prošlih i sadašnjih, vrhovnih, specijalnih i kojih sve ne tužilaca pored kojih narodne pare i imovina, gomilama upadaju u džepove pojedinaca.
GROF

19. 06. 2017 - 15:50

Mislim ,da treba početi od bojktaša Parlamenta.Lijepo li je ne raditi ,a svaki mjesec primati od 1.500 do 2000 eura, para građana!!! Što bi moj dobar prijatelj rekao,prije ću glasati za lopova ( kako ih vi nazivate), nego za izdajnika svoga naroda!!!
neso

19. 06. 2017 - 13:27

Ajde mrdni tužioče specijalni. Pokreni se jednom i bori ser za vladavinu prava i pravnu državu. No možda bi najbolje bilo da se pošeneš.
hit00

19. 06. 2017 - 18:02

Konjevicu to je Crnogorska kompanija koja nosi nase ime.Ako Ti mislis da je bolje imati Rusku ili Srbijansku avio kompaniju reci otvoreno,Prosle godine je Srbijanska Vlada pomogla svojoj kompaniji,pa Svajcarska,svojoj,pa Njemacka pa i Ruska Vlada prije par godina svojoj avio kompaniji. Ne drndaj zarad politickih poena neobavijestenom narodu
evropa

19. 06. 2017 - 20:08

Koji specijalni glavni tuzilac?,Mora da se postuje hijerharhija sudske i ustavne vlasti. Igraju se Haskog sudstva sa specijalnim tuziocima i svjedocima koji govore rekla kazala cinjenice. Nigdje nema DNa profila niti vremenskih dokaza za kriminalne radnje. Politicko sudstvo DPS mafije.
ekonomist

20. 06. 2017 - 02:14

sdp se dobro namirio svih ovih godina, imali su direktore, ministre, lokalne uprave...upravne odbore, bordove direktora, sve ono đe su se pare koncentrisale. Oni to odlično znaju kao dugotrajna ŠLEP PARTIJA. Prema tome, ako iko treba da ćuti, to je SDP. Još su se svrstali uz izdajnike. Mislim da u Crnoj Gori SDP i DF ne bi trebalo nosa da pomole, prvi za kupusanje ekonomije, a drugi ideologije.
Zenica blues

20. 06. 2017 - 13:15

Evo opet od Zenice Raska.Mnogo je zabrinut.Nije ga bilo cio jedan dan.Mijenja ministarstva kao carape.Kazu da je osamdeseto godiste a zavrsio je cuvenu podgoricku ekonomiju.Strucnjak za sve i svasta,ljekar opste prakse.Sada se razumije u vazduhoplovstvo.Kao i dosta njegovih partijskih kolega koji su bili u bordu aviokompanije u proteklom periodu.Od urologa,recitatora do istoricara.Glavni saptaci su mu iz Aerodroma Crne Gore preduzeca koje godinama u kontinuitetu reketira aviokompaniju.Toliko je to preduzece slozeno da bi ga uspjesno vodila moja pokojna baba.Svakodnevno se siri prica da Evropa ne dozvoljava nikakvu pomoc kompaniji.Pa to je vise nego jasno.To je njihova vjekovna teznja.Mi da radimo usluzne djelatnosti a oni da se bave avijacijom.Pilot da proizvodi organsku hranu,inzenjer da prska loze a stujardesa da usluzi evropsku gospodu negdje na primorju.Lowcosteri da preuzmu vazduhoplovstvo uz dobru subvenciju drzave.Vise nego jasno.
Novi komentar