Zakonodavni odbor u petak o naknadama za majke

Zakonodavni odbor razmatraće u petak Predlog zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece. Crnogorska Vlada dostavila je ranije Skupštini ovaj zakon, sa predlogom da se donese po skraćenom postupku.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnogorski parlament će se o tome izjasniti na sjednici koja je zakazana za 29. jun.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Korisnice, kojime je radi korišćenje tog prava njihovom voljom prestao radni odnos, kako je predloženo, imaju pravo na mjesečnu naknadu.

„U neto iznosu od 193 EUR, uvećanu za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) od 34 EUR, za korisnice koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa ostvarile zaradu do 200 EUR“, kaže se u predloženom zakonu.

Mjesečnu naknadu od 264 EUR, uvećanu za doprinose za PIO od 46,60 EUR, primaće korisnice koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa imale zaradu od 200 do 350 EUR.

„Naknadu od 336 EUR, uvećanu za doprinose za PIO od 59,30 EUR, imaće korisnice koje su tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa ostvarivale zaradu veću od 350 EUR“, navodi se u vladinom dokumentu.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona navršile 55 do 61 godinu ostvaruju pravo na naknadu do ispunjenja uslova za penziju.

Korisnice koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu pet godina, a one od 33 do 45 godina imaju pravo na naknadu tri godine.

Zakonom je predviđeno da korisnice koje su koristile naknade, zbog čega ima je obustavljena penzija, imaju pravo da ponovo koriste penziju. Zahtjev se podnosi Fondu PIO u roku od osam dana od stupanja na snagu zakona.


 

Mina

Komentari: 0

Novi komentar