Bivšem ministru ukrali povjerljivu dokumentaciju o Merkatoru

Nekadašnjem slovenačkom ministru privrede i savjetniku premijera za privatizaciju, Metodu Dragonji, u subotu su u Ljubljani usred bijela dana iz automobila ukrali pasoš i ključeve stana, ali i povjerljivu poslovnu dokumentaciju pohranjenu u na više USB-a, objavili su u danas slovenački mediji.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 22:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dragonji, koji sada vodi državno preduzeće za pripremu gradnje nove željezničke pruge iz Kopra prema Mađarskoj i Austriji, provalili su u vozilo u subotu između 12 i 14 sati, a bilo je parkirano na ljubljanskom Gradu, obnovljenom srednjovjekovnom utvrđenju i simbolu Ljubljane, nedaleko od vijećnice u kojoj radnim danima ordiniraju ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i gradska administracija.

Kako navode Slovenačka televizija i mariborski list "Večer", na ukradenim USB-ključevima Dragonja je imao i povjerljivu poslovnu dokumentaciju, među ostalim vezanu na Merkator, ali i za djelatnost državne kompanije za gradnju strateške pruge Koper - Sežana koja je posljednje vrijeme postala predmetom ogorčenih političkih polemika.

Dio opozicije je protiv zakona na temelju kojega je Cerarova vlada pokrenula gradnju te pruge, jer se ne slaže s njenom trasom i cijenom. Opozicija tvrdi da je riječ o političkom projektu koji će skupo koštati slovenačke poreske platiše, te da premijer njime želi dokazati da je pokrenuo nove javne investicije.

Cerar je s druge strane opoziciju optužio da se pruzi suprotstavljaju iz nerazumljivih političkih razloga, jer su ljubomorni na uspjehe njegove vlade, pa joj mogu parirati samo "populizmom" koji šteti državnim interesima.

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podržala je inicijativu prikupljanja 40.000 potpisa za referendum na kojem bi se odlučivalo o trasi i cijeni te pruge. Da bi inicijativa uspjela i parlament raspisao referendum treba im 40.000 potpisa, a inicijatori tvrde da nijesu daleko od tog broja i da će ih uspjeti prikupiti, iako jednomjesečni rok za prikupljanje potpisa ističe u ponedjeljak. 

Dragonja je bio ministar i državni sekretar u više vlada, a iskusni je poslovni čovjek i menadžer. Niz godina vodio je kao direktor ljubljansku farmaceutsku kompaniju "Lek", dok nije prodata švajcarskom "Sandozu", a jedno je vrijeme bio i zastupnik švajcarske multinacionalke u Moskvi.

Delo

Komentari: 0

Novi komentar